Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στου κόλπους της Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 27 σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως και σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. θα δοθεί άλλη μία μάχη μεταξύ των χωρών που θέλουν χαμηλότερο «ταβάνι» στην τιμή του αερίου κι εκείνων που δεν επιθυμούν ανώτατο όριο.

Πλαφόν: Ριψοκίνδυνες ακροβασίες στις ενεργειακές αγορές

Αυτή η μάχη, όμως, θα είναι και η τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι 27 υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν πάση θυσία να βγουν από την αίθουσα του συμβουλίου με συμφωνία. Κύριο θέμα της συνάντησής τους είναι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Δηλαδή η σύνταξη του θεσμικού πλαισίου εκείνου που θα προβλέπει το πότε, πώς και με ποιους όρους θα μπαίνει ανώτατο όριο στις τιμές των συμβολαίων που διαπραγματεύονται στις αγορές της Ε.Ε.

Η Ελλάδα και το πλαφόν των 200 ευρώ

Στο συμβούλιο η χώρα μας εκπροσωπείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία έχει φέρει σε συμφωνία 15 χώρες – μέλη της Ε.Ε. επί συγκεκριμένης πρότασης για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού διόρθωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η πρόταση της Ευρ. Επιτροπής έδειχνε ως ανώτατη τιμή τα 275 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, εντούτοις οι πιέσεις της Ελλάδας και των άλλων 14 κρατών φαίνεται να έχει κατεβάσει τον πήχη λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Γερμανία και Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούσαν σε ένα τέτοιο όριο εκφράζοντας την ανησυχία τους για διαταραχές στην ασφάλεια εφοδιασμού των ευρωπαίων πολιτών.

Η σύνοδος κορυφής βρήκε τους 27 ηγέτες να προτρέπουν τους υπουργούς Ενέργειας στην ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου του Κανονισμού που θα ενεργοποιεί το πλαφόν όταν οι τιμές ξεφεύγουν από ένα όριο και πάνω. Πηγές σημειώνουν, όπως προαναφέρθηκε πως οι υπουργοί είναι κοντά σε συμφωνία για ένα πλαφόν στα 180 με 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η αναστολή

Πέραν αυτής της πτυχής άλλο ένα σημείο που καλούνται οι υπουργοί Ενέργειας να καταλήξουν είναι κι εκείνο του τρόπου απενεργοποίησης του μηχανισμού όταν οι τιμές αποκλιμακώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των 15 υπέρμαχων του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αερίου, έχουν αφήσει τις πρωτοβουλίες για την κατάθεση πρότασης στο στρατόπεδο των διαφωνούντων με το πλαφόν.

Εξάλλου οι υπουργοί Ενέργειας στο συμβούλιο θα συζητήσουν πρόταση ευρωπαϊκού κανονισμού αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Στην ατζέντα τους περιλαμβάνεται επίσης η πρόταση οδηγίας για την επίσπευση της διείσδυσης των έργων ΑΠΕ χαρακτηρίζοντας τα μάλιστα ως έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος. Κάτι που συνεπάγεται την ταχύτατη αδειοδότηση τους.

Τέλος οι 27 θα εξετάσουν την πρόοδο της διείσδυσης ΑΠΕ, βιοαερίων και υδρογόνου με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από το φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια