Μπορεί η Δύση στο πλαίσιο των κυρώσεων να προχωρήσει στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων ρώσων ολιγαρχών, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν  επιβληθεί κατά της Μόσχας, ωστόσο σε ανάλογες κινήσεις προχωρά και η Μόσχα: ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα, έναν από τους λίγους ολιγάρχες που ασκούν κριτική στον πρόεδρο  Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δικαστική διαμάχη, μετά από μια αρχική αξίωση που κατατέθηκε από ένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο υπό την αιγίδα του Πούτιν, είναι προγενέστερη της εισβολής και φαινομενικά άσχετη με την επιφυλακτική κριτική του Ντεριπάσκα για τον πόλεμο, τον οποίο αποκάλεσε «τρέλα».

Λαϊκός μοναρχισμός στη Ρωσία του Πούτιν

Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Ωστόσο, η εντολή του δικαστηρίου για κατάσχεση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και της μαρίνας Imeretinskiy 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Σότσι ήρθε αφού το Κρεμλίνο ζήτησε από τον Ντεριπάσκα να σταματήσει να ασκεί κριτική στον πόλεμο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Ντεριπάσκα βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2018 λόγω των δεσμών του με το Κρεμλίνο. Αλλά ο μεγιστάνας των μετάλλων είναι ο πιο εξέχων από τον μικρό αριθμό Ρώσων επιχειρηματικών ηγετών που έχουν μιλήσει ανοιχτά μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. «Χρειαζόμαστε ειρήνη το συντομότερο δυνατό, καθώς έχουμε ήδη περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή», έγραψε στο Twitter τον Μάρτιο.

Πολλοί ολιγάρχες είναι αντίθετοι στον πόλεμο, αν και λίγοι έχουν κάνει δημόσια σχόλια. Αρκετοί είπαν στους Financial Times ότι φοβούνται τη δημόσια διαφωνία με το Κρεμλίνο, επικαλούμενοι φόβους για επιπτώσεις για αυτούς και τις εταιρείες τους.

Ωστόσο, ο Ντεριπάσκα προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι «η καταστροφή της Ουκρανίας θα ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος», παρόλο που απέφευγε να επικρίνει προσωπικά τον Πούτιν.

Το Σότσι έγινε επενδυτικό κέντρο μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στην πόλη και τη γύρω περιοχή.

Σχεδόν το ήμισυ της επένδυσης  έγινε από επιχειρηματίες όπως ο Ντεριπάσκα, ο οποίος ξόδεψε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα ολυμπιακό χωριό και ένα λιμάνι που αργότερα προσπάθησε να μετατρέψει σε πολυτελή καταλύματα με μαρίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή