Η Ρωσία εξακολουθεί να εξετάζει την απάντησή της στο ανώτατο όριο των 60 δολαρίων για το αργό πετρέλαιο, αλλά είναι κοντά στην ολοκλήρωση των εργασιών για τα αντίμετρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε από τις 5 Δεκεμβρίου τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών να στέλνουν αργό πετρέλαιο της Ρωσίας σε τρίτες χώρες εάν το πετρέλαιο αγοράζεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολ. ανά βαρέλι και επέβαλε εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.

Πετρέλαιο: Σιωπηρή «συμφωνία» της Μόσχας στο πλαφόν 

«Υπάρχουν κάποιες βάσεις που έχουν κατατεθεί στα χαρτιά, αλλά υπάρχουν και πρόσθετες προτάσεις που εξετάζονται και συζητούνται», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS και πρόσθεσε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται ακόμη ποια μέτρα θα ταιριάζουν καλύτερα στα συμφέροντά της.

«Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι κοντά στην ολοκλήρωση», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η Μόσχα λέει ότι το ανώτατο όριο τιμών περιορίζει τεχνητά τις τιμές κάτι, το οποίο δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Ρωσία αναμένει να έχει ετοιμάσει νομοθεσία που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να πωλούν πετρέλαιο σε χώρες που αποτελούν μέρος του Συνασπισμού Price Cap.

Απαγορεύσεις

Οι ρωσικές αρχές έχουν συντάξει διάταγμα που απαγορεύει την πώληση ρωσικού αργού πετρελαίου σε αγοραστές που αποτελούν μέρος του Price Cap Coalition ή εάν η αγορά περιορίζεται από το ανώτατο όριο τιμών της G7/ΕΕ, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του ανώτατου ορίου τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι που έχει ορίσει η Δύση , ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Vedomosti την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη πηγή με γνώση του σχεδίου και κυβερνητικές πηγές.

Το διάταγμα αναμένεται να απαγορεύσει τέτοιες πωλήσεις από τη Ρωσία έως την 1η Ιουλίου 2023, με δυνατότητα παράτασης, σύμφωνα με πηγές της Vedomosti.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με δημοσιογράφους στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Πεσκόφ είπε ότι το διάταγμα θα δημοσιευθεί «τις επόμενες ημέρες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια