Ως σπάνια χαρακτηρίζουν πολλά διεθνή Μέσα την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λευκορωσία. Συνήθως, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι αυτός που κάνει το ανάποδο δρομολόγιο, επισκεπτόμενος τη Μόσχα.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι στο Κίεβο ότι η Μόσχα θα σπρώξει τον στενότερο σύμμαχό της να συμμετέχει σε μια νέα χερσαία επίθεση απέναντι στην Ουκρανία.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η Ρωσία δεν σκοπεύει «να απορροφήσει» τη Λευκορωσία

Η συνάντηση, κατά την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Λευκορωσία από το 2019, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων με «καμικάζι drones» που προκάλεσαν ζημιές σε «βασικές υποδομές» μέσα και γύρω από το Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ αργά τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν μια σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ουκρανία.

Τι δήλωσαν Πούτιν και Λουκασένκο

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε από κοινού όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δύο χωρών μας. Να δώσουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση των στρατευμάτων, να αυξήσουμε τη μαχητική τους ετοιμότητα και να συνεχίσουμε την πρακτική των τακτικών κοινών ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων επιχειρησιακής και μαχητικής εκπαίδευσης», ξεκαθάρισε ο Πούτιν.

Ο Λουκασένκο αποκάλεσε τη Ρωσία «τον στενότερο σύμμαχο και στρατηγικό του εταίρο» και δήλωσε ότι η Λευκορωσία δεν μπορεί να προστατεύσει την «ανεξαρτησία της μόνη της».

Το Κρεμλίνο προσπαθεί εδώ και χρόνια να εμβαθύνει την ολοκλήρωση με τη Λευκορωσία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για πετρέλαιο και δάνεια με έκπτωση. Ο Λουκασένκο έχει προηγουμένως αντισταθεί στην απόλυτη ενοποίηση με τη Ρωσία, παρά την αυξανόμενη απομόνωση της χώρας από τη Δύση μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2020.

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θέλει να «απορροφήσει» κανέναν και κατηγόρησε απροσδιόριστους «εχθρούς» ότι προσπαθούν να σταματήσουν την ενοποίηση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την προειδοποίηση ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων και στρατιωτικών διοικητών ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιχειρήσει νέα απόπειρα εισβολής στη χώρα από τα βόρεια.

Ο φόβος του Κιέβου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «όλα τα πιθανά αμυντικά σενάρια» εναντίον της Μόσχας και του συμμάχου της.

«Η προστασία των συνόρων μας, τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία, αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Ζελένσκι μετά από συνάντηση με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας. «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά αμυντικά σενάρια», υπογράμμισε.

Ο Λουκασένκο έχει επιτρέψει στο παρελθόν στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει τη χώρα του ως αφετηρία για την αποστολή δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, ενώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από λευκορωσικές βάσεις.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο δεν έχει πάρει μέρος άμεσα στον πόλεμο ούτε έχει στείλει τα δικά του στρατεύματα στη μάχη, ενώ κατά καιρούς επέκρινε διακριτικά την εισβολή, λέγοντας ότι αισθάνεται ότι η σύγκρουση «σέρνεται».

Μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήχθησαν με τη Ρωσία στα σύνορα της Λευκορωσίας τον περασμένο μήνα δημιούργησαν και πάλι φόβους ότι η Λευκορωσία ετοιμάζεται να μπει στη μάχη.

Προηγήθηκαν αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Πούτιν, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των τελευταίων αιφνιδιαστικών στρατιωτικών ασκήσεων, τις οποίες διέταξε ο Λουκασένκο για να ελέγξει την «ετοιμότητα μάχης» του στρατού της χώρας.

«Η επίσκεψη του Πούτιν στο Μινσκ θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να θέσει τις προϋποθέσεις για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας – ενδεχομένως κατά της βόρειας Ουκρανίας ή του Κιέβου – τον χειμώνα του 2023», ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα.

Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί για την πιθανότητα εισόδου των στρατευμάτων της Λευκορωσίας, που θεωρούνται σχετικά αδύναμα, στην Ουκρανία, ακόμη και αν ο Πούτιν πιέζει γι’ αυτό.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι οι πρόσφατοι ελιγμοί του Λουκασένκο ήταν ένα τέχνασμα που σχεδιάστηκε από τη Μόσχα για να δεσμεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα ώστε να αποτρέψει την ανάπτυξή τους σε άλλες περιοχές.

«Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας παραμένουν εξαιρετικά απίθανο να εισβάλουν στην Ουκρανία χωρίς ρωσική δύναμη κρούσης. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Λουκασένκο θα δέσμευε τις δυνάμεις της Λευκορωσίας να πολεμήσουν στην Ουκρανία ακόμη και μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα», αναφέρει η έκθεση του ISW.

«Εξαιρετικά αντιδημοφιλής»

Ο Αρτιόμ Σράιμπμαν, Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής και συνεργάτης ερευνητής στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτικό κίνδυνο για τον Λουκασένκο, ο οποίος επέζησε του κινήματος διαμαρτυρίας το 2020.

«Η συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής: όλες οι διαθέσιμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 90% των Λευκορώσων δεν θέλουν να στείλουν το στρατό τους εκεί», δήλωσε ο Σράιμπμαν. «Και αυτό περιλαμβάνει τους υποστηρικτές του Λουκασένκο και το φιλορωσικό τμήμα της κοινωνίας», υπογραμμίζει.

Ωστόσο, ο Σράιμπμαν προειδοποίησε ότι ενώ ο Λουκασένκο θα προσπαθήσει να αντισταθεί, η θέση του μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. «Προς το παρόν, ο Πούτιν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος με όλα όσα του έχει δώσει ο Λουκασένκο. Αλλά αν απαιτήσει την άμεση εμπλοκή του Λουκασένκο στον πόλεμο, δεν μπορώ να στοιχηματίσω ότι θα καταφέρει να αντισταθεί για πάντα».

Το αίτημα Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δευτέρα τους δυτικούς ηγέτες να προμηθεύσουν με ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων τη χώρα του για να τερματιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

«Πολλά εξαρτώνται από εσάς – πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Όσο πιο επιτυχημένες είναι οι αμυντικές μας δυνάμεις, τόσο πιο γρήγορα θα αποτύχει η ρωσική επίθεση», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τους επικεφαλής των χωρών που συμμετέχουν στο Κοινό Εκστρατευτικό Σώμα, μια ομάδα χωρών της βόρειας Ευρώπης υπό τη διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σας ζητώ να αυξήσετε τη δυνατότητα προμήθειας συστημάτων αεράμυνας στη χώρα μας και να συμβάλλετε στην επιτάχυνση των σχετικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στη συνέχεια απευθείας σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας, μεταξύ άλλων, από τη Νορβηγία να προμηθεύσει περισσότερους εκτοξευτές Nasams, από τη Δανία να μεταφέρει οβιδοβόλα Caesar και από τη Λιθουανία να στείλει Nasams καθώς και πυραύλους Stinger.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα