«Πατείς με, πατώ σε» γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά ακινήτων από ενδιαφερόμενους για απόκτηση χρυσής βίζας (Golden Visa).

Εκατοντάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που τρέχουν να προλάβουν την άδεια μόνιμου επενδυτή στην Ελλάδα πριν την αύξηση του ορίου από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής και δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν σε όποιον αλλοδαπό επενδυτή αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Στοιχεία για ακίνητα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Alpha Bankσύμφωνα τα οποία καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδο ξένων επενδύσεων σε ακίνητα κατά 71% το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Σπίτια: Οι τάσεις για κατοικία σε Ελλάδα και Ευρώπη – Ερευνα της RE/MAX

Συγκεκριμένα, οι ΑΞΕ σε ακίνητα ανήλθαν σε 788,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί σε πρώτο εξάμηνο έτους από το 2002, με τη δεύτερη μεγαλύτερη καθαρή ροή να έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 (736,6 εκατ.) ευρώ.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στο ποσό των 6,576 δισ. ευρώ το διάστημα από το 2013 (α’ εξάμηνο 2013) έως σήμερα (α’ εξάμηνο 2022).

Μόνο κατά τη διάρκεια του εφετινού πρώτου εξαμήνου 788 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στο εγχώριο real estate, ποσό αυξημένο κατά 61% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η έκρηξη στη Golden Visa

Μετά και την ανακοίνωση του μέτρου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για διπλασιασμό του κατώτατου ορίου επένδυσης ακινήτου, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαβίβασε στη Βουλή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις χώρες προέλευσης των δικαιούχων της «Golden Visa» και την κατανομή τους ανά περιφέρεια. Πρόκειται για στοιχεία που η τελευταία επικαιροποίησή τους έγινε τον Αύγουστο του 2022.

Δείτε εδώ το έγγραφο

Όπως προκύπτει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν κατόπιν αρχικής χορήγησης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, προέρχεται από την Κίνα και ακολουθούν οι Τούρκοι, και οι Ρώσοι επενδυτές, καθώς και επενδυτές προερχόμενοι από τον Λίβανο. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων συγκεντρώνεται, κυρίως, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι οι περισσότεροι πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν, κατόπιν ανανέωσης ή επανέκδοσης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, προέρχονται από τη Ρωσία και ακολουθούν οι Κινέζοι, οι Τούρκοι, και οι Αιγύπτιοι επενδυτές. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων συγκεντρώνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για αρχική χορήγηση άδειας διαμονής μόνιμου επενδυτή, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση, η οποία ωστόσο ακόμα βρίσκεται υπό επεξεργασία από την αρμόδια υπηρεσία, προέρχεται από την Κίνα. Ο μεγαλύτερος όγκος εκκρεμών αιτήσεων αρχικής χορήγησης, συγκεντρώνεται στη Διεύθυνση Αδειών Διαμονής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης άδειας διαμονής μόνιμου επενδυτή κατόπιν ανανέωσης ή επανέκδοσης, έχουν κατατεθεί από υπηκόους Κίνας. Ο μεγαλύτερος αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων χορήγησης άδειας διαμονής μόνιμου επενδυτή συνολικά, κατόπιν ανανέωσης ή επανέκδοσης, υποβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Οι περιοχές που αυξάνεται το κόστος κτήσης

Όπως αποκάλυψε προσφάτως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, η αύξηση του κόστους απόκτησης ακινήτου θα αφορά τον Δήμο Αθηναίων, τα Βόρεια και Νότια Προάστια της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά, δηλαδή στα 250.000 ευρώ, θα παραμείνει το όριο για αγορά ακινήτων στα Ανατολικά και Δυτικά Προάστια της Αθήνας, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα