Με τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ως γνωστόν, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το Food Pass. Και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα εκτιμώμενα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση ανέρχονται στα 650 εκ. ευρώ.

Χθες εκδηλώθηκε η πρώτη αντίδραση από τα διυλιστήρια. Και αποτέλεσε έκπληξη, με δεδομένο το ό,τι πρόκειται για μία επιχείρηση η οποία επιδιώκει το κέρδος και τα υψηλά μερίσματα για τους μετόχους.

Πιο συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης σε εκδήλωση τάχθηκε υπέρ της επιστροφής μέρους των κερδών προς την κοινωνία: «Η Helleniq Energy εμπράκτως έχει δείξει πως στηρίζει την κοινωνία και είναι χρέος μας να το κάνουμε αυτό», σημείωσε, κάνοντας γνωστό πως το 2022 το ύψος των εκπτώσεων που χορηγήθηκαν στα νησιά και τους ακτοπλόους για χαμηλές τιμές στα καύσιμα αλλά και στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης άγγιξαν τα 50 εκ. ευρώ.

Τα «όπλα» της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας – Ποιους πολίτες αφορούν

Το Food Pass

«Φέτος είχαμε απρόσμενα κέρδη. Πρέπει, όμως, να πατάμε και στη γη. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται η κοινωνία και εμείς να μην είμαστε δίπλα της», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά για τη χρηματοδότηση του Food Pass.

Ο κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε το ποσό των 650 εκ. ευρώ: «Τα 300 με 350 εκ. ευρώ θα προέλθουν από τα διυλιστήρια μας», πρόσθεσε και θύμισε πως «η φορολόγηση αυτή αφορά στα καθαρά προ φόρων κέρδη της χρήσης του 2022 και επιβάλλεται από ευρωπαϊκό κανονισμό».

Οι αντιρρήσεις

Ο CEO της Helleniq Energy εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις ως προς τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού και «όχι ως προς την φορολόγηση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης», όπως έσπευσε να διευκρινίσει: «Ο κανονισμός δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διυλιστηρίων ανά χώρα. Τα ελληνικά διυλιστήρια είναι εξαγωγικά. Η Helleniq Energy κάνει το 55% των πωλήσεων της εκτός της χώρας, ενώ η Motor Oil το 70%. Επίσης τα διυλιστήρια είναι μέρος ενοποιημένων ομίλων. Επιπλέον όταν είχαμε ζημιές μισού δισεκατομμυρίου ευρώ την εποχή της πανδημίας κανείς δεν μας ζήτησε αν χρειαζόμαστε κάποια στήριξη», σχολίασε αναφερόμενος σε ιδιαιτερότητες.

Ο κ. Σιάμισιης ξεκαθάρισε πως τα διυλιστήρια δεν πρόκειται να προσβάλλουν νομικά τη νομοθεσία, ενώ εκτίμησε ότι τα ποσά από την έκτακτη φορολόγηση θα εισπραχθούν το 2023.

Επιπτώσεις

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικώς για το αν αυτά τα κέρδη θα λείψουν από τον επιχειρησιακό και οικονομικό σχεδιασμό της εταιρείας, απάντησε ότι «τα μερίσματα θα επηρεαστούν όπως και η επιτάχυνση επενδύσεων για τη μετάβαση του ομίλου». Συμπλήρωσε όμως: «Πως πρόκειται για κέρδη τα οποία δεν τα είχαμε προγραμματίσει και πάλι τα κέρδη μας παραμένουν υψηλά».

Τέλος ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι και το 2023 οι οικονομικές επιδόσεις της Helleniq Energy θα είναι πολύ καλές: «Θα είναι σίγουρα καλύτερες από τα χρόνια της πανδημίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις