Οικονομική βοήθεια ύψους 2 δισ. δολαρίων και μια συστοιχία πυραύλων Patriot στην Ουκρανία προκειμένου να θωρακίσει την άμυνά της θα προσφέρουν οι ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει τη νέα βοήθεια στον Ουκρανό ομόλογό του σήμερα Τετάρτη, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να απευθύνει διάγγελμα στο Κογκρέσο.

Η σημερινή επίσκεψη του Ζελένσκι έχει διττή σημασία, καθώς δεν είναι μόνο ότι πραγματοποιείται στο αντίπαλον δέος της Ρωσίας, είναι και η πρώτη εκτός Ουκρανίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα. Και μάλιστα η επίσκεψη έρχεται σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για τη χώρα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε επιθέσεις με drones οι οποίες έχουν πλήξει ζωτικής σημασίας υποδομές, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην παροχή νερού.

Στην ομιλία του ο Ουκρανός ηγέτης αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στη χώρα του, ακόμη κι αφότου τον ερχόμενο Ιανουάριο οι Ρεπουμπλικανοί (οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη βοήθεια προς την Ουκρανία) ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Space X: Συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή χιλιάδων κεραιών Starlink

Από τη μεριά του ο Λευκός Οίκος διά στόματος της εκπροσώπου τύπου, δηλώνει ότι η επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον θα αναδείξει την ισχυρή διμερής στήριξη στην Ουκρανία. «Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης της παροχής οικονομικής, ανθρωπιστικής και αμυντικής βοήθειας», ανέφερε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ανακοινώσει το νέο πακέτο βοήθειας, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων. Αναφορικά με τη συστοιχία των πυραύλων Patriot, οι ΗΠΑ πέραν της προσφοράς θα παρέχουν και εκπαίδευση χειρισμού του συστήματος η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρίτη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα