Ακόμη πιο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη φέτος τα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, το οποίο σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ θα είναι ακριβότερο κατά 11,6% – 12,1% σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Οι συντάκτες της έρευνας κατέγραψαν με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής, όπως ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κ.λπ., καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι

Από την επεξεργασία των τιμών προκύπτει ότι το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.  Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Επισημαίνεται, ακόμη, πως, για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι».  Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται όπως κάθε χρόνο ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία