Με ένα βίντεο απολογισμού για τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «το 2022 κάναμε πολλά και σημαντικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συνεχίζουμε ψηφιακά και το 2023, δημιουργώντας ένα Δημόσιο, σύγχρονο και φιλικό για όλους».

Εκατό ουρές στο δημόσιο γλυτώσαμε με το e-gov

Ανάμεσα στις σημαντικές στιγμές που ξεχωρίζουν στο απολογιστικό βίντεο, αναφέρονται οι «περίπου 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές» με το κράτος, οι οποίες μεταφράζονται σε «100 ουρές λιγότερες ανά πολίτη», η «Εθνική Πύλη Αναπηρίας» και τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ», η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας κατά 10% και η απαλλαγή των νέων έως 29 ετών, καθώς και οι άυλες ψηφιακές κάρτες για τις διάφορες παροχές που υλοποίησε έως τώρα το ελληνικό κράτος προς τους πολίτες.

Πιερρακάκης: «2,3 δισ. ευρώ για μεγάλα ψηφιακά έργα»

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο που έχει γίνει, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ, την περασμένη Τρίτη: «Tρεισήμισι χρόνια μετά, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, πάνω από 400 εκατ. σε ενισχύσεις, περισσότερα από 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε άλλα 600 εκατ. σε διαγωνισμούς».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό το οποίο περιγράφεται ως gap analysis, δηλαδή, ποιο είναι το κενό ανά Υπουργείο, ανά υπηρεσία. Πόσα είναι τα θεμελιώδη συστήματα που λείπουν και πόσα χρήματα έχουμε για να καλύψουμε αυτή την επένδυση; Αντιλαμβάνεστε ότι προ Ταμείου Ανάκαμψης οι ανάγκες ήταν πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων και άρα θα έπρεπε να έχουν γίνει εξαιρετικά βίαιες επιλογές ανάμεσα στις εκδοχές του αναγκαίου. Μετά ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κορωνοϊός και μας επέτρεψε να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο του αναγκαίου και να μπούμε και στη σφαίρα του επιθυμητού».

Οι προκλήσεις

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για το μέλλον τόνισε ότι είναι πολλές: η πρώτη πρόκληση είναι να ολοκληρώσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη χώρα. Να δημοπρατήσουμε όλα, μα όλα τα έργα και στα χρονοδιαγράμματα τα οποία θα δημοπρατηθούν και αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες όπως θα δείτε από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείο και από το Υπουργείο σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά έργα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI