Η καφεΐνη, ένα φάρμακο που είναι γνωστό ότι βελτιώνει τις επιδόσεις των δρομέων μεγάλων αποστάσεων, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους σπρίντερ, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ritsumeikan και το Πανεπιστήμιο Nippon Sport Science είπαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης ενίσχυσε την «εκρηκτική επιτάχυνση» από τη γραμμή εκκίνησης και βελτίωσε τους χρόνους σπριντ κατά περισσότερο από 0,1 δευτερόλεπτο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφεΐνης ενισχύει αποτελεσματικά την αντοχή, τη μυϊκή δύναμη και άλλες ιδιότητες προσωρινά μεταξύ αθλητών, όπως οι δρομείς αποστάσεων.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν επιστημονικές μελέτες σχετικά με το εάν οι σπρίντερ μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα που προέρχονται από την καφεΐνη.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνες σε 13 άνδρες σπρίντερ από τον σύλλογο στίβου του Πανεπιστημίου Ritsumeikan.

Στον καφέ το «μυστικό» της μακροζωίας

Ο καφές και το placebo

Ο καθένας κατανάλωνε μια κάψουλα που περιείχε καφεΐνη σε δόσεις 6 χιλιοστόγραμμων ανά κιλό του αντίστοιχου σωματικού τους βάρους. Έτρεξαν το σπριντ όταν τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους ήταν στο μέγιστο επίπεδο.

Κάθε δόση καφεΐνης ισοδυναμούσε με την ποσότητα σε τρία έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ, ένα επίπεδο που είναι ασφαλές για την υγεία, είπαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν αισθητήρα μετατόπισης λέιζερ για να καταγράψουν τις ταχύτητες σπριντ των υποκειμένων στη δοκιμή. Οι χρόνοι τους προσαρμόστηκαν στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο άνεμος και η ατμοσφαιρική πίεση.

Για να γίνει η σύγκριση, στα άτομα χορηγήθηκε επίσης placebo χωρίς περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Τα 13 άτομα κατά μέσο όρο τερμάτισαν το σπριντ των 100 μέτρων σε 11,40 δευτερόλεπτα μετά τη λήψη του εικονικού φαρμάκου. Αλλά οι χρόνοι τους ήταν κατά μέσο όρο 11,26 δευτερόλεπτα μετά την κατανάλωση καφεΐνης.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία, όπως ζάλη και ναυτία, είπαν οι ερευνητές.

Ο Teppei Matsumura, φοιτητής μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ritsumeikan University Graduate School of Sport and Health Science που συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε ότι οι δόσεις καφεΐνης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σε ασφαλή επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα