Απόφαση- σταθμός για το ηλεκτρονικό εμπόριο εν γένει, και την Amazon ειδικότερα, εξεδόθη την περασμένη εβδομάδα από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους δικαστές η Amazon θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη διαφήμιση «ψεύτικων» παπουτσιών με κόκκινη σόλα, τα οποία δυνητικά παραβιάζουν το εμπορικό σήμα της ΕΕ του σχεδιαστή Christian Louboutin.

Παρόμοια ψηλοτάκουνα με κόκκινη σόλα διαφημίζονται στο Amazon από τρίτους προμηθευτές χωρίς τη συγκατάθεση του Louboutin.

Η εταιρεία κατασκευής πανάκριβων παπουτσιών Louboutin ανέφερε ότι το μοντέλο πώλησης της πλατφόρμας «παραπλανούσε το κοινό».

Η «παραπλάνηση» του κοινού

Η προδικαστική αυτή απόφαση του δικαστηρίου που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ανοίγει τον δρόμο για την Amazon να θεωρηθεί δυνητικά υπεύθυνη και για άλλες διαφημίσεις για τυχόν πλαστά προϊόντα που πωλούνται στον ιστότοπό της.

Υπήρξε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της Amazon και της Louboutin, της οποίας τα ψηλοτάκουνα συνήθως πωλούνται για τουλάχιστον 600 στερλίνες το ζευγάρι.

Η Louboutin άσκησε δύο αγωγές εναντίον της εταιρείας, σε δικαστήρια στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, το 2019 – ισχυριζόμενη ότι η Amazon εμφάνιζε τακτικά διαφημίσεις για παπούτσια με κόκκινη σόλα στην αγορά της χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Τα δύο δικαστήρια ζήτησαν την γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Στην απόφασή του την Πέμπτη, το ΔΕΕ είπε ότι η Amazon θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί υπεύθυνη για υποτιθέμενες παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που βρέθηκαν στις διαφημίσεις πλαστών παπουτσιών με τη διάσημη κόκκινη σόλα.

Διευκρίνισε πάντως, ότι εναπόκειται πλέον στα δύο εθνικά δικαστήρια, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, να αποφασίσουν εάν αυτό ισχύει.

«Σαφείς διαφοροποιήσεις»

Η Louboutin υποστηρίζει ότι η Amazon έχει χρησιμοποιήσει παράνομα την εμπορική κόκκινη σόλα «για προϊόντα πανομοιότυπα» με τα δικά της και «επιμένει, ειδικότερα, στο γεγονός ότι οι αμφισβητούμενες διαφημίσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εμπορικής επικοινωνίας της Amazon».

Ο Thierry Van Innis, δικηγόρος της Louboutin, είπε ότι το ΔΕΕ ακολούθησε τα επιχειρήματα του σχεδιαστή «με κάθε λεπτομέρεια».

FILE PHOTO: A woman wearing a pair of Christian Louboutin shoes sits in the front row at the Project Runway Fall 2010 collection during New York Fashion Week February 12, 2010. REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

«Η Amazon μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις παραβιάσεις σαν να ήταν η ίδια η πλατφόρμα ο πωλητής», δήλωσε ο κ. Van Innis στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η Amazon θα αναγκαστεί να αλλάξει το μοντέλο της και να σταματήσει να παραπλανά το κοινό αναμιγνύοντας τις δικές της και τις προσφορές τρίτων».

Ο κ. Van Innis είπε ότι ο Louboutin δεν ζητά επί του παρόντος οικονομική αποζημίωση:

«Δεν μιλάμε για χρήματα σε αυτό το στάδιο. Θέλουμε να σταματήσουν οι παραβιάσεις», είπε.

Αναζητώντας την …πηγή

Η υπόθεση τροφοδοτεί μέρος της ευρύτερης συζήτησης σχετικά με την παραβίαση εμπορικών σημάτων στις ηλεκτρονικές αγορές και τη δυσκολία των χρηστών να εντοπίσουν τον πραγματικό πωλητή.

Ο δικηγόρος πνευματικής ιδιοκτησίας Fabian Klein, από τη δικηγορική εταιρεία Pinsent Masons, είπε στο BBC ότι οι πάροχοι πλατφόρμας θα πρέπει να επανεξετάσουν τη διάταξη του ιστότοπού τους για να διασφαλίσουν ότι ήταν σαφώς αναγνωρίσιμη στο κοινό από πού προέρχονται οι προσφορές.

Ο κ. Klein είπε: «Αν μια πλατφόρμα είναι απλώς μια αγορά, χωρίς τις δικές της προσφορές – όπως το eBay – τίποτα δεν θα αλλάξει».

«Αλλά για πλατφόρμες που συνδυάζουν προσφορές δικές τους και προσφορές τρίτων, θα πρέπει να εξετάσουν – από την άποψη του εμπορικού σήματος – εάν θέλουν να δημιουργήσουν μια διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση ή άλλες σαφείς διαφοροποιήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012