Τα δεδομένα είναι παντού. Η οικονομία και η καθημερινότητά μας στηρίζονται όλο και περισσότερο στην αδιάκοπη «κυκλοφορία» των data. Περίπου 7,5 δισ. άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως το 2030, ενώ οι διασυνδεδεμένες συσκευές θα φτάσουν τα 500 δισ. από τα περίπου 20 δισ. που είναι σήμερα. Ο καταιγισμός των δεδομένων, κάνει όλο και μεγαλύτερη τη ζήτηση για κέντρα δεδομένων. Αυτό αντανακλούν και οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια στη χώρα μας από τεχνολογικούς κολοσσούς (Microsoft, Digital Realty, Google, AWS), με οικονομικό αποτύπωμα άνω των 7 δισ. ευρώ.

Τα data centers αναδεικνύονται σε κρίσιμες υποδομές, όμως είναι συγχρόνως ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Μέσα στο 2020, αντιπροσώπευαν το 1-2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Mόνο στην Ευρώπη, σήμερα, σημειώνεται ρεκόρ στη δυναμικότητα των υπό κατασκευή κέντρων δεδομένων που αγγίζει τα 274 MW.

Σε μια περίοδο που η ενέργεια γίνεται όλο και ακριβότερη, ενώ η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαίο ζητούμενο για τον μέλλον του πλανήτη, αλλά και των επιχειρήσεων, οι πάροχοι υπηρεσιών κέντρων δεδομένων κάνουν «πράσινη» στροφή. Διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες, επενδυτές και κορυφαία ταλέντα.

Digital Realty: Στα «σκαριά» 5ο Data Center – Στα 4 δισ. το επενδυτικό «αποτύπωμα» στη χώρα

Το «αύριο» των data centers στο Hüllhorst της Γερμανίας

Στο Hüllhorst στη Βορειοδυτική Γερμανία, περίπου 90 χλμ. δυτικά του Ανόβερου, σε μια εξοχική έκταση, πολύ μακριά από αυτό που θα φανταζόταν κανείς ως βιομηχανική, βρίσκεται μια «μικρογραφία» των data centers του μέλλοντος. Η Terra Cloud, που ανήκει στη γερμανική εταιρεία τεχνολογίας WORTMANN, έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τη Schneider Electric ένα βιώσιμο κέντρο δεδομένων.

Ο ot.gr βρέθηκε στις πρότυπες εγκαταστάσεις της Terra Cloud που συνεχίζουν να αναπτύσσονται, εστιάζοντας στην αποδοτικότητα, την ανθεκτικότητα και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Το κέντρο δεδομένων, δυναμικότητας 5 MW, βρίσκεται εντός του campus της εταιρείας, συνολικής έκτασης 40.000 τ.μ. Η τεράστια ζήτηση για υπηρεσίες cloud έχει προδιαγράψει το μέλλον όλης της εγκατάστασης που αναπτύσσεται διαρκώς για να φτάσει ως το 2025 οπότε έχει ήδη προγραμματιστεί το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης και το κέντρο δεδομένων θα έχει καλύψει τη δυναμικότητά του.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση μιας επιχείρησης είτε είναι τεχνολογικός κολοσσός, είτε ανήκει στη σφαίρα των μικρομεσαίων για να διαλέξει πάροχο υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους; Όπως σημείωσε ο Stephan Teinert, head of Cloud Sales της Terra Cloud Wortmann, οι επιχειρήσεις ζητούν αποδοτικότητα και ασφάλεια στη διαχείριση των δεδομένων τους, θέλουν να είναι σίγουρες ότι οι κρίσιμες επιχειρηματικές τους εφαρμογές λειτουργούν αδιάλειπτα όλο το 24ωρο, ενώ συγχρόνως θέτουν ψηλά στην ατζέντα τη βιωσιμότητα.

Αυτό μεταφράζεται σε βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα, περιορισμό των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης υδάτινων πόρων. Σήμερα, έχει εκτιμηθεί ότι η μετάβαση στις εγκαταστάσεις της Terra Cloud οδηγεί σε εξοικονόμηση κόστους 20-30% για τους πελάτες της.

Η τεχνολογία επιταχύνει την πράσινη μετάβαση

Με την Ευρώπη να έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, ενώ το ενεργειακό κόστος αυξάνεται διαρκώς, η βιωσιμότητα αναδεικνύεται σε «νούμερο ένα» απαίτηση των πελατών, όπως ανέδειξε ο Vincent Barro, VP, του τμήματος Secure Power Division της Schneider Electric για Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία. Η συντριπτική πλειοψηφία (97%) των multi-tenant παρόχων υπηρεσιών κέντρων δεδομένων στη Γερμανία έχουν πελάτες που απαιτούν δεσμεύσεις αποδοτικότητας και βιωσιμότητας.

Το κλειδί για ένα «πράσινο» κέντρο δεδομένων δεν είναι άλλο από την επένδυση στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες τόσο για τη διαχείριση και αποθήκευση των δεδομένων, όσο και στα συστήματα αδιάλειπτης παροχής ενέργειας, ψύξης, αερισμού. Για αυτό και η Terra Cloud επέκτεινε τη στρατηγική συνεργασία της με τη Schneider Electric, ηγέτιδα δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης της ενέργειας και του αυτοματισμού, με στόχο να μεταβεί σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια από χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά έναντι 80/20 που είναι σήμερα, καθώς και να δοκιμάσει τα οφέλη του κλιματισμού με τεχνολογία υδρόψυξης (chassis-level immersion).

Η εξέλιξη που έχει επιτευχθεί χάρη στις νέες τεχνολογίες είναι σημαντική, εάν αναλογιστούμε, όπως παρέθεσε ο κ. Barro, ότι η κατανάλωση ενέργειας διεθνώς από τα κέντρα δεδομένων θα ήταν τριπλάσια χωρίς τις βελτιώσεις που έχουν ήδη γίνει. Σήμερα, τα κέντρα δεδομένων «καίνε» παγκοσμίως 73 δισ. kWh. Παρότι, όμως, η ζήτηση για data centers αυξήθηκε κατά 550% μεταξύ 2010 και 2018, η ενέργεια που χρειάστηκε για να τροφοδοτήσει όλες αυτές τις εγκαταστάσεις αυξήθηκε κατά μόλις 6%.

Η βιωσιμότητα οδηγεί διεθνώς τις επιχειρηματικές αποφάσεις

Ποσοστό 75% των παρόχων colocation παραδέχονται πως έχουν χάσει πελάτες ή και επενδύσεις λόγω της έλλειψης προγραμμάτων βιωσιμότητας, ενώ το 83% αξιοποιεί τη βιωσιμότητα για την προσέλκυση νέων πελατών. Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε, τον περασμένο Απρίλιο, η Forrester Consulting για λογαριασμό της Schneider Electric, μεταξύ 1.033 υπευθύνων λήψης αποφάσεων βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην τελευταία τριετία, το 91% των παρόχων υπηρεσιών colocation έχουν αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό τους για δράσεις βιωσιμότητας. Οι ευκαιρίες όμως είναι μπροστά. Η κλιματική βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαίο κριτήριο για τις περισσότερες συνεργασίες, αφού στο 80% των συμφωνιών του κλάδου των data centers μπαίνει ενεργά στο τραπέζι.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, η απώλεια θέσης έναντι των ανταγωνιστών, η απώλεια πελατών, επενδυτών, αλλά και εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες συνέπειες για τα κέντρα δεδομένων που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της βιωσιμότητας.

Κι ενώ οι οικονομίες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης είναι πιο ώριμες ως προς την αγορά των data centers, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία -όπως έχει συμβεί εξάλλου σε όλο το φάσμα των υποδομών διαχρονικά- να στεφθεί εκ των πρωταθλητών στον τομέα της βιωσιμότητας με state-of-the-art εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία