H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μόλις περάσει τα μισά του κύκλου σύσφιξης και πρέπει να είναι «εκεί για το μακρύ παιχνίδι» για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό εκτιμά ο βετεράνος της ΕΚΤ, ο Ολλανδός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ.

Ο Κλάας Κνοτ ένας από τους πιο επιθετικούς ρυθμιστές επιτοκίων του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε στους Financial Times ότι, με πέντε συνεδριάσεις πολιτικής από τώρα έως τον Ιούλιο του 2023, η ΕΚΤ θα επιτύχει «έναν αξιοπρεπή ρυθμό σύσφιξης», με αυξήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης, πριν το κόστος δανεισμού κορυφωθεί τελικά μέχρι το καλοκαίρι.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% — περισσότερο από πέντε φορές τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Στην Ολλανδία, ο πληθωρισμός ήταν ακόμη υψηλότερος, φτάνοντας στο 17,1% τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η ανάπτυξη στο μπλοκ σταματάει, αφήνοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες αντιμέτωπους με μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της επιδείνωσης της επιβράδυνσης.

«Ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα είναι ακόμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος», είπε ο Κνοτ. «Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κύρια πρόκληση για την ΕΚΤ το επόμενο έτος, είναι να αποφασίσει πότε είναι κατάλληλα να κλείσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων.

Κνοτ-ΕΚΤ: Να εξετάσουμε και την ποσοτική σύσφιγξη

Ο βετεράνος των γερακιών

Ο Κνοτ είναι το μακροβιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ο μόνος καθοριστής επιτοκίων της ευρωζώνης που συμμετείχε στον προηγούμενο γύρο αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας το 2011 – κινήσεις που επικρίθηκαν ευρέως μετά την είσοδο του μπλοκ σε κρίση δημόσιου χρέους λίγους μήνες αργότερα.

Ο Ολλανδός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι «πολύ πιο ξεκάθαροι στην οθόνη του ραντάρ μας τώρα». Δεν ήταν τυχαίο, είπε, ότι πριν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο, η ΕΚΤ είχε δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο νέας αναταραχής.

Αναγνώρισε επίσης ότι, το 2011, η ΕΚΤ θα έπρεπε «πιθανότατα να είχε δώσει λίγη περισσότερη προσοχή» στα χαμηλά επίπεδα υποκείμενου πληθωρισμού – εξαιρουμένου του πιο ασταθούς κόστους ενέργειας και τροφίμων – προτού αυξήσει τα επιτόκια ως απάντηση στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Η εμμονή των πιέσεων στις τιμές είναι πλέον το «κύριο μέλημα» του Knot.

Καθυστερήσεις

Κοιτάζοντας τον ποταμό Άμστελ από τα προσωρινά γραφεία της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, όπου εδρεύει μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της έδρας της, ο Κνοτ αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ είχε καθυστερήσει πολύ να ανταποκριθεί στις πιέσεις των τιμών και θα έπρεπε να είχε σταματήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στα τέλη του 2021 αντί για τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από το καλοκαίρι, οι ρυθμιστές των επιτοκίων «το είχαν ήδη αναπληρώσει» με μια σειρά από μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο 55χρονος, ο οποίος εργάζεται στην τράπεζα από το 1995, είπε ότι εξέπληξε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όταν υποστήριξε μια υποχώρηση σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στην τελευταία του συνεδρίαση – μετά από δύο μεγαλύτερες κινήσεις προηγουμένως.

Πάνω από το ένα τρίτο των μελών του συμβουλίου υποστήριξαν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά ο Κνοτ είπε ότι μεταβαίνοντας σε μικρότερες κινήσεις επιτοκίων , «παρέχουμε στον εαυτό μας λίγο περισσότερο χρόνο στην πορεία, καθώς ολοκληρώνουμε το 2023 για να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις».

Αναγνώρισε επίσης ότι υπήρχε μια επικοινωνιακή πρόκληση για την ΕΚΤ να πείσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Αλλά είπε ότι πολλά «εξαρτώνται από το βάθος της ύφεσης και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ακόμα κι αν ο πληθωρισμός πέφτει, ξεφεύγει από απίστευτες κορυφές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ