Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ουκρανία θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία «στο πεδίο της μάχης» για να την καταστρέψουν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο κρατικό πρακτορείο TASS σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

«Οι ενέργειες των χωρών της συλλογικής Δύσης και του (ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ) Ζελένσκι (που βρίσκεται) υπό τον έλεγχό τους, επιβεβαιώνουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι ο στρατηγικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ είναι να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης ως μέσο για τη σημαντική αποδυνάμωση ή ακόμη και την καταστροφή της χώρας μας».

Πυρηνικά: Αναβλήθηκαν επ’ αόριστον οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για τη συνθήκη New Start

Αδύνατες οι κανονικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον

Όπως και οι περισσότεροι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι, ο Λαβρόφ έχει υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία μια όλο και πιο γερακίσια θέση, υποστηρίζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταφερόμενος εναντίον αυτού που ο ίδιος και ο Πούτιν αποκαλούν προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τη Ρωσία και να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να διατηρήσουν κανονική σύνδεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Είναι αντικειμενικά αδύνατο να διατηρήσουμε κανονική επικοινωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δηλώνει ως στόχο την πρόκληση μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ότι η «συγκρουσιακή αντιρωσική πορεία της Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο έντονη και ολοκληρωμένη».

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, εν μέσω των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης επιβολής δυτικών κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια σε στήριξη στην Ουκρανία, με το τελευταίο πακέτο βοήθειας ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων να ανακοινώνεται την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας περαιτέρω οργή στη Μόσχα.

Στις δηλώσεις του Λαβρόφ που δημοσίευσε νωρίτερα το TASS, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε τελεσίγραφο στο Κίεβο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Μόσχας για διευθέτηση, αλλιώς ο ρωσικός στρατός θα αποφασίσει για το θέμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας