
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να τοποθετούνται στους διάφορους οικονομικούς αντίθετους ανέμους που θα επικρατήσουν το 2023, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το άνοιγμα εκ νέου της οικονομίας της Κίνας. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 επανήλθε σήμερα στη διαπραγμάτευση, μετά από δύο ημέρες αργίας.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απωλειες 0,1%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 7.497 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,50% στις 13.925 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,61% στις 6.510 μονάδες.
Στην εκπνοή του 2022
Οι ευρωπαϊκές αγορές έλαβαν κάποιες στηρίξεις καθώς η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα τερματίσει την καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στις 8 Ιανουαρίου – συμβολίζοντας το τέλος της πολιτικής μηδενικού Covid που εφαρμόζει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Με δύο ημέρες διαπραγμάτευσης να απομένουν πλέον για τη λήξη του έτους, τα παγκόσμια χρηματιστήρια ολοκληρώνουν ένα θλιβερό 2022, καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν τον υπερβολικό πληθωρισμό που προέκυψε από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους επίμονους περιορισμούς του covid-19 στην Κίνα.
Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στην προοπτική μιας επικείμενης ύφεσης και μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες θα είναι “τυχερές” αν επιτύχουν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% για μεγάλο μέρος της επόμενης δεκαετίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times μεταξύ οικονομολόγων, η οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και οι πιθανές ενεργειακές ελλείψεις συμπαρασύρουν την παραγωγή και προκαλούν αναστροφή της αγοράς εργασίας. Σχεδόν το 90% των 37 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα των FT δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η ζώνη του ενιαίου νομίσματος βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η πλειοψηφία προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί σε όλο το επόμενο έτος.
Χρηματιστήριο Αθηνών: «Λιμνάζει» σε λίγες μονάδες
Τα «μπρος – πίσω» συνεχίστηκαν και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο το τελευταίο τριήμερο «λιμνάζει» σε ένα πολύ στενό εύρος λίγο πάνω από τις 920 μονάδες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,06% στις 923,79 μονάδες με τον τζίρο να φτάνει στα 36,5 εκατ. ευρώ.


Latest News

Άντεξαν και σήμερα οι ευρωαγορές, ισχυρά τα εβδομαδιαία κέρδη
Αντοχές έδειξαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Εισροές κεφαλαίων που αποχωρούν από άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Προβληματίζει και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Επανέρχονται στην Wall Street οι ανησυχίες για τους δασμούς

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού