Οι Φινλανδοί είναι συνηθισμένοι στο να βρίσκουν τρόπους για να κρατηθούν ζεστοί, αλλά οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και ο κίνδυνος για διακοπές ρεύματος φέτος τον χειμώνα έχει οδηγήσει τους κατοίκους σε μια από τις βορειότερες χώρες του κόσμου να αποθηκεύουν καυσόξυλα και να κάνουν προσαρμογές στο σπίτι τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Οι ενεργειακοί δεσμοί της Φινλανδίας με τη γειτονική Ρωσία διακόπηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από δέκα μήνες, τερματίζοντας τις εισαγωγές ενέργειας και αερίου, ενώ τεχνικά προβλήματα έχουν περιορίσει την παραγωγή από μια νέα πυρηνική μονάδα, με αποτέλεσμα οι αρχές να απευθύνουν προειδοποιήσεις για διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Η Φινλανδία συνήθιζε να προμηθεύεται το ένα τρίτο της ενέργειάς της από τη Ρωσία και τώρα είμαστε κοντά στο μηδέν», δήλωσε ο Ρίκου Χούτουνεν, γενικός διευθυντής ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στο φινλανδικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εάν έχουμε μείον 20 βαθμούς Κελσίου στον νότο και πιθανόν μείον 30 βαθμούς στον βορρά, ο κίνδυνος έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ κοντά», δήλωσε ο Χούτουνεν στο Reuters.

«Θησαυρός» ο άνθρακας – Πώς κρατά τα φώτα της Ευρώπης αναμμένα [Γράφημα]

Προμήθειες από τους Φινλανδούς

Μπροστά στον κίνδυνο ο σκληρός χειμώνας να τους βρει απροετοίμαστους, οι Φινλανδοί άρχισαν από το καλοκαίρι να προμηθεύονται φακούς, αντλίες θερμότητας, ηλιακά πάνελ και φυσικά καυσόξυλα, που υπάρχουν σε αφθονία καθώς τα δάση σκεπάζουν το 75% της χώρας.

«Πέρασαν τρεις, τέσσερις μήνες χωρίς διακοπή», δήλωσε ο παραγωγός καυσόξυλων Γιάρι Σάαρι, μιλώντας για τα συνεχή τηλεφωνήματα από πελάτες του που ήθελαν να δημιουργήσουν απόθεμα σε ξύλα και εξηγώντας ότι κάποια στιγμή υπήρχαν 400 άνθρωποι που περίμεναν να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυξανόμενο κόστος της ξυλείας, των μεταφορικών και της θέρμανσης έχει οδηγήσει ανοδικά τις τιμές, με ένα κυβικό μέτρο καυσόξυλων να κοστίζει τώρα 120 ευρώ από 85-90 ευρώ πριν από την κρίση.

Ο Μίκα και η Σάτου Κιργιαβάινεν ζουν σε μια παλιά, ξύλινη αγροικία έξω από την πρωτεύουσα Ελσίνκι, όπου ο χειμώνας διαρκεί περίπου 100 ημέρες. Το ζευγάρι, ηλικίας 54 ετών, χρησιμοποιούσε περίπου 1.600 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκέμβριο, αλλά αφού ο πάροχός τους αύξησε τις τιμές δύο φορές, συνειδητοποίησαν ότι καταναλώνουν υπερβολικά πολλή ενέργεια.

Η αγροικία τους, που χτίστηκε πριν από 100 χρόνια, έχει τώρα εξοπλιστεί με «έξυπνες» πρίζες, χοντρές κουρτίνες που συγκρατούν τη θερμότητα μέσα στο σπίτι, μια νέα σόμπα στο υπνοδωμάτιο και δύο αεραγωγούς που διοχετεύουν θερμό αέρα από το ενεργειακό τζάκι σε άλλα σημεία του σπιτιού. «Εάν η θερμοκρασία δεν πέσει (πιο χαμηλά), η συνολική μας κατανάλωση θα είναι μόλις πάνω από 200 κιλοβατώρες αυτό τον μήνα», δήλωσε η Σάτου Κιργιαβάινεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ενέργεια |

Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Στελέχη της Κομισιόν στη διάρκεια σύσκεψης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ενημέρωσαν τον Ρυθμιστή και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης 657 εκατ. ευρώ