Γεννημένη στο δάσος του Αμαζονίου, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα είναι ηγετική φυσιογνωμία στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ο διορισμός της υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση Λούλα σε αυτό το φλέγον ζήτημα.

Η Μαρίνα Σίλβα, 64 ετών σήμερα, είχε διατελέσει επίσης υπουργός Περιβάλλοντος στις δύο προηγούμενες θητείες του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), προτού αποχωρήσει το 2008 κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι δεν υποστήριξε επαρκώς τον αγώνα της για την προστασία της Αμαζονίας.

COP27: «Η Βραζιλία επέστρεψε» – Το μήνυμα Λούλα για κλιματική αλλαγή και Αμαζόνιο

Ύστερα από τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία της Βραζιλίας (2010, 2014, 2018), συμφιλιώθηκε με τον Λούλα για να αποτρέψει την επανεκλογή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, η Μαρίνα Σίλβα έλαβε μια σειρά υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εθνικής αρχής για το κλίμα που θα είναι επιφορτισμένη με την επαλήθευση των δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 60% επί της προεδρίας Μπολσονάρου, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δραστικών μέτρων για την προστασία τους.

Από τον αναλφαβητισμό, σε υπουργικό θώκο

Η Μαρία Οσμαρίνα Μαρίνα Σίλβα Βαζ ντε Λίμα γεννήθηκε το 1958 στην πολιτεία Άκρε, στο βραζιλιάνικο τμήμα της Αμαζονίας.

Τρία από τα 11 αδέρφια της πέθαναν σε βρεφική ηλικία και έχασε τη μητέρα της όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Από την ηλικία των 11 ετών, περπατούσε 14 χιλιόμετρα την ημέρα για να βοηθήσει τον πατέρα της που εργαζόταν σε φυτεία καουτσούκ. «Σηκωνόμουν στις 4 τα ξημερώματα για να κόψω ξύλα και να ανάψω φωτιά. Ετοίμαζα καφέ και μια σαλάτα με μπανάνες και αυγό. Ήταν το πρωινό μας», είχε δηλώσει η ίδια.

Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας – ασθένησε τρεις φορές με ηπατίτιδα και πέντε με ελονοσία – αλλά βγήκε νικήτρια από κάθε μάχη.

Μέχρι τα 16 της χρόνια, ήταν αναλφάβητη. Καλόγριες στο Ρίο Μπράνκο της άνοιξαν όμως νέους ορίζοντες και δέκα χρόνια αργότερα θα αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο, αφού εργάστηκε ως καθαρίστρια για να πληρώσει τις σπουδές της.

Η πολιτική σταδιοδρομία της ξεκίνησε στο πλευρό του συνδικαλιστή Τσίκο Μέντες — ένθερμου ακτιβιστή για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου — ο οποίος δολοφονήθηκε το 1988.

Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος του Ρίο Μπράνκο, προτού γίνει η νεότερη γερουσιαστής στην ιστορία της Βραζιλίας, σε ηλικία 36 ετών.

Η Μαρίνα Σίλβα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και, όπως πολλοί συμπατριώτες της, απαρνήθηκε τον καθολικισμό για να ενταχθεί στους κόλπους της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας