Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα η Wall Street, κλείνοντας το χειρότερο έτος από το 2008, στη σκιά των πιέσεων που άσκησε η επιθετική νομισματική σύσφιξη που υιοθέτησε η Federal Reserve, τον υψηλό πληθωρισμό και τις απογοητεύσεις από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 33.147 μονάδες, o S&P 500 σημείωσε πτώση 0,25% στις 3.839 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,11% στις 10.466 μονάδες.

Μετοχές: Αντιμέτωπες με προκλήσεις για να φέρουν κέρδη το 2023

Μια επώδυνη χρονιά

Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης μιας επώδυνης χρονιάς για τις μετοχές. Μια ευμετάβλητη bear market, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπληξαν τις μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας. Και οι τρεις βασικοί μέσοι όροι βαδίζουν προς τη χειρότερη χρονιά τους από το 2008, που προβλέπεται να διακόψει ένα τριετές σερί κερδών. Ο Dow τα πήγε καλύτερα από τους δείκτες το 2022, με πτώση 8,8%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq υποχώρησαν κατά 19,4% και 33,1% αντίστοιχα.

Οι μετοχές των υπηρεσιών επικοινωνίας στον S&P 500 σημείωσαν πτώση άνω του 40% σε ετήσια βάση και οι μετοχές του κλάδου της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας έχουν υποχωρήσει κατά 37,4%, ενώ η ενέργεια, ο μόνος θετικός τομέας του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έχει εκτοξευθεί σχεδόν 58%.

Κολλημένοι σε ουδέτερη κατάσταση

Καθώς το ημερολογιακό έτος ολοκληρώνεται, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πόνος απέχει πολύ από το να τελειώσει και αναμένουν ότι η bear market θα συνεχιστεί μέχρι να επέλθει ύφεση ή να κάνει στροφή η Fed. Ορισμένοι προβλέπουν επίσης ότι οι μετοχές θα σημειώσουν νέα χαμηλά επίπεδα.

«Είμαστε κατά κάποιον τρόπο κολλημένοι σε ουδέτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα. Έχουμε πολλά που εξαρτώνται από την επερχόμενη περίοδο κερδών, όταν σκεφτόμαστε τις πιέσεις που θα υπάρξουν στα περιθώρια κέρδους», δήλωσε η Rebecca Felton, senior market strategist της Riverfront Investment Group.

Παρά τις ετήσιες απώλειες, ο Dow έκλεισε το τρίμηνο, της τάξεως του 15,4% και έσπασε ένα σερί απωλειών τριών τριμήνων. Έκλεισε επίσης το καλύτερο τρίμηνο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο S&P σημείωσε άνοδο 7% και έσπασε τρεις διαδοχικές τριμηνιαίες απώλειες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1%, για τέταρτο συνεχόμενο αρνητικό τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2001.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street