Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ενεργειακή ασφάλεια αποτελούν σήμερα προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεπώς και για τη χώρα μας, ειδικά μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία που έχουν επιφέρει αβεβαιότητα στο ευρύτερο ενεργειακό τοπίο. Η ενεργειακή αυτάρκεια είναι ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία καθώς και η άμεση αντιμετώπιση των κάθε είδους ενεργειακών προκλήσεων από την Πολιτεία. Αποτέλεσμα αυτών, η αναδιάταξη στις προτεραιότητες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αλλαγές στον σχεδιασμό των νέων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), οι οποίες είναι αναγκαίο να οριστικοποιηθούν τη χρονιά που έρχεται, διασφαλίζοντας στις χώρες της Ευρώπης νέες ενεργειακές προοπτικές.

Μέρος της λύσης για ενεργειακή επάρκεια και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι το φυσικό αέριο. Ως μια παραδοσιακά φυσική μορφή ενέργειας και το καθαρότερο ορυκτό καύσιμο είναι το όχημα προς την πράσινη μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συνδυάζοντας αξιόπιστες, οικονομικά προσιτές και βιώσιμες λύσεις για την ενεργειακή κάλυψη χωρών, οργανισμών, επιχειρήσεων, οικιακών χρηστών. Όπως όλα δείχνουν, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης σίγουρα το 2023, αλλά και κατά τα επόμενα έτη, παράλληλα με την άνοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν μια σημαντική θέση στην αντίστοιχη κατάταξη της χώρας μας, ενισχύοντας την απαραίτητη αξιοπιστία και ασφάλεια στο ενεργειακό μας σύστημα.

Το φυσικό αέριο θα παραμείνει το καύσιμο μετάβασης σε ένα ασφαλές ενεργειακό μέλλον για τους καταναλωτές ως η πιο συμφέρουσα επένδυση που μπορεί να κάνει ειδικά ένα νοικοκυριό και η αξία του πρέπει να αποτιμηθεί σε βάθος χρόνου.

Στην Ελλάδα, η αγορά ενέργειας διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την εύρεση λύσεων στα τρέχοντα ενεργειακά ζητήματα. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), μεταξύ των μελών του οποίου συγκαταλέγονται εταιρείες του κλάδου και κορυφαία στελέχη με πολυετή εμπειρία στην ενέργεια, συνεργάζεται στενά τόσο με την Πολιτεία όσο και φορείς της αγοράς για την αντιμετώπιση των σειράς ζητημάτων στην αγορά προμήθειας ενέργειας, όπως αυτά που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση, τον ενεργειακό τουρισμό, τις επιδοτήσεις κ.λπ. Ταυτόχρονα, ο ρόλος του Συνδέσμου αναδεικνύεται πιο καίριος από ποτέ μέσα στο τρέχον πολυπαραγοντικό ενεργειακό τοπίο, το οποίο καθορίζεται από ακραίες διακυμάνσεις στο κόστος προμήθειας και συνεχείς εξελίξεις στο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο .

Από την πλευρά της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, θα ήθελα να τονίσω ότι, διανύουμε με επιτυχία τον έκτο χρόνο λειτουργίας μας ως ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας. Πλέον έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της τυπικής εταιρείας παροχής ενεργειακών προϊόντων και μετασχηματιζόμαστε σε ολοκληρωμένο πάροχο καινοτόμων υπηρεσιών που προσθέτουν αξία στον καταναλωτή με τη χρήση νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείρισης ενέργειας, με υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης, υπηρεσίες ιδιαίτερα επίκαιρες λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτή η στρατηγική μας διαφοροποίηση εκφράστηκε στον χώρο της λιανικής κατά το 2022 μέσω της παρουσίασης της πρωτοποριακής υπηρεσίας Smarthink, του πρώτου συστήματος έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας για το σπίτι με Τεχνητή Νοημοσύνη. Το πρωτοποριακό αυτό έξυπνο οικοσύστημα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια ενσωματώνοντας πρόσθετες ενεργειακές υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι η ηλεκτροκίνηση και η αποθήκευση ενέργειας.

Αναφορικά με την τροφοδοσία φυσικού αερίου  αυτή είναι διασφαλισμένη για τους καταναλωτές. Η ενίσχυση των υποδομών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς και τα FSRUs που ήδη κατασκευάζονται και αυτά που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας των εταιρειών που εισάγουν φυσικό αέριο στην χώρα και ιδιαίτερα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της χώρας.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η μητρική μας εταιρία προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με δραστηριοποίηση και στον τομέα των ΑΠΕ. Οπωσδήποτε αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές στο κόστος προμήθειας δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την δική μας εταιρεία και φυσικά σε σημαντικό όφελος για τους πελάτες μας.

Έχοντας ολοκληρώσει μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά , θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθηση ότι με όραμα, προσεκτικό σχεδιασμό και συντεταγμένες κινήσεις θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά, θέτοντας τις βάσεις για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τη χώρα.

Ιωάννης Μητρόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), Γενικός Διευθυντής Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Απόψεις
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων