Νέος χρόνος, νέες διψήφιες ανατιμήσεις σε βασικά είδη τροφίμων…

·      Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη τροφίμων που χρησιμοποιούν καθημερινά οι καταναλωτές

·      Ένας νέος γύρος αυξήσεων μάλιστα αναμένεται με το… καλημέρα της νέας χρονιάς, σε κατηγορίες όπως ο καφές, τα λάδια παντός είδους, τα σοκολατοειδή και τα αρτοσκευάσματα.

·      Μαθαίνουμε λοιπόν πως μεγάλη πολυεθνική ενημέρωσε ήδη το λιανεμπόριο ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα αναπροσαρμόσει τον τιμοκατάλογό της κατά τουλάχιστον 10% σε κάποια προϊόντα.

·      Μοιράζοντας, όπως ήταν επόμενο, μικρά… εγκεφαλικά στην αγορά που παρακολουθεί άφωνο τις εξελίξεις.

·      «Είχαμε ξεχάσει τι σημαίνει υψηλός πληθωρισμός. Ήρθε ο καιρός να ξεβολευτούμε και να δούμε πως θα προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα…», μας λέει χαρακτηριστικά έμπειρος λιανέμπορος.

·      Το στοίχημα βεβαίως, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι να μπορέσουν να αποτρέψουν μια δραστική περικοπή δαπανών από τα νοικοκυριά. Να κρατήσουν με άλλα λόγια τους όγκους πωλήσεων.

·      Τα πρώτα σύννεφα πάντως έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με την κατανάλωση να πιέζεται ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου…

—————————————————————————-

Τα τσουχτερά τιμολόγια που «πληγώνουν» τους ισολογισμούς

·      Θα έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά πόσον ως χώρα είμαστε πιο ακριβοί από την υπόλοιπη Ευρώπη.

·      Το μόνο σίγουρο είναι, όπως λένε στην αγορά, ότι το κόστος ενέργειας έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «πονοκέφαλο» για τις επιχειρήσεις.

·      Χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να μετριαστούν οι επιπτώσεις στελέχη με τα οποία συνομιλεί η στήλη υπογραμμίζουν πως οι επιδοτήσεις περιορίζουν και δεν απορροφούν ολόκληρη την επιβάρυνση…

·      Μια επιβάρυνση που αναμένεται να «χτυπήσει» στην τελική γραμμή του ισολογισμού, δηλαδή στην κερδοφορία.

·      Εκτιμάται μάλιστα πως ειδικά οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα υποστούν σοβαρή καθίζηση κερδών.

·      Το ερώτημα που απασχολεί όλους στην πιάτσα είναι πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και θα επανέλθει μια στοιχειώδης κανονικότητα.

·      Γιατί όπως λέει έμπειρος επιχειρηματίας αυτή τη στιγμή οι άγνωστες μεταβλητές είναι πολλές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino