Την κατασκευή αφηγήματος για λήψη νέων μέτρων το 2023 σχεδιάζει η κυβέρνηση.  Άλλωστε, η νέα χρονιά θα εμπεριέχει τις εθνικές εκλογές, κάτι το οποίο θέτει – εκ των πραγμάτων – σε εγρήγορση το υπουργείο Οικονομικών. «Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Εάν δημιουργηθεί , όπως είναι οι εκτιμήσεις μου, θα επιστραφεί στην κοινωνία» δήλωσε χθες στο Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως δύο είναι οι πιθανές πηγές του πρόσθετου χώρου. Πρώτον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος του 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και δεύτερον η ενδεχόμενη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Βασικό γνώμονα για τις αποφάσεις θα αποτελέσουν οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2022. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης «έπεσε» σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2,8% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, -0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο διατηροούν την αισιοδοξία τους ότι η ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού (5,6% στο έτος) θα υλοποιηθεί.

ΦΠΑ: Γιατί δεν θα μειωθεί ο φόρος στα τρόφιμα

Αποκλείεται η μείωση έμμεσων φόρων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα Mega» τόνισε ότι «βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και συνέχισε επεξηγώντας «έχει αποδειχθεί ότι την τελευταία 3ετία κάνουμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επειδή πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023, εάν δημιουργηθεί θα επιστρέψει στην κοινωνία και δεν θα έχει να κάνει με τις εκλογές».

Στα μέτρα πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα ή καύσιμα, παρέμβαση που ξαναήρθε στο προσκήνιο μετά την απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης να μηδενίσει για 6 μήνες τον ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα όπως το ψωμί και το γάλα και να τον μειώσει σε άλλα όπως το μαγειρικό λάδι και τα όσπρια. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει την παραδοχή ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι στα επίπεδα των 85 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο θα έχει μέση τιμή στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μένει να δειχθεί κατά πόσο θα είναι κάτι τέτοιο κοντά στην πραγματικότητα, καθότι μια ενεδεχόμενη μεγάλη αναταραχή θα μπορούσε να δημιουργήσει ανατροπές στον όποιο σχεδιασμό υπάρχει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία