Το ποσό των 110 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει η Norwegian Cruise Line ως αποζημίωση για τη χρήση ενός λιμανιού που η κυβέρνηση της Κούβας έχει κατασχέσει από το 1960. Τη σχετική απόφαση έλαβε Αμερικανός δικαστής σε μια δίκη – ορόσημο για τους Κουβανοαμερικανούς που ζητούν αποζημίωση για τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η απόφαση της επαρχιακής δικαστού Beth Bloom, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, έρχεται ως συνέχεια σε προηγούμενη απόφασή της τον Μάρτιο σχετικά με τη χρήση του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας της Αβάνας, η οποία θεωρήθηκε ως κατασχεμένη περιουσία που ανήκει στον ενάγοντα, δηλαδή την εγγεγραμμένη στο Ντέλαγουεαρ, Havana Docks Corp.

Χανιά: Δωδεκαετία ανάπτυξης για την κρουαζιέρα με 1,5 εκατομμύριο επιβάτες

«Η απόφαση εκδόθηκε υπέρ της ενάγουσας Havana Docks Corporation και κατά της Norwegian Cruise Line Holdings, Ltd», αναφέρεται στην απόφαση.

«Ο ενάγων επιδικάζεται σε αποζημίωση 109.848.747,87 δολαρίων», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η Norwegian θα πρέπει επίσης να καταβάλει επιπλέον 3 εκατομμύρια δολάρια σε νομικά έξοδα.

Κατά του νόμου Helms-Burton ο πρόεδρος της Κούβας

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ επέκρινε δριμύτατα τον νόμο Helms-Burton, χαρακτηρίζοντάς τον ως εξωεδαφική παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Havana Docks είχε επίσης μηνύσει τις εταιρείες κρουαζιέρας Carnival, Royal Caribbean και MSC βάσει του νόμου Helms-Burton, ο οποίος επιτρέπει στους υπηκόους των ΗΠΑ να μηνύσουν για χρήση περιουσίας που κατασχέθηκε στην Κούβα μετά το 1959.

Η απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερες μηνύσεις από Κουβανούς εξόριστους που επιδιώκουν αξιώσεις, οι οποίες σύμφωνα με μια εκτίμηση ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από την κουβανέζικη κυβέρνηση που προέκυψε μετά την επανάσταση με ηγέτη ον Φιντέλ Κάστρο.

Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση στις πολυεθνικές εταιρείες για τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Κούβα.

Στην Κούβα από το 2016

Τα κρουαζιερόπλοια των ΗΠΑ το 2016 άρχισαν να ταξιδεύουν στην Κούβα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων του πρώην αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία χαλάρωσε ορισμένες διατάξεις του εμπάργκο των ΗΠΑ που ίσχυε από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ το 2019 διέταξε τη διακοπή όλων αυτών των δραστηριοτήτων σε μια προσπάθειά του να πιέσει την Κούβα να άρει την υποστήριξή της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, πολέμιο της πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέτρεψε επίσης σε πολίτες των ΗΠΑ να μηνύσουν τρίτους για χρήση περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν από τις κουβανικές αρχές, μια διάταξη του νόμου Helms-Burton που δεν είχε εφαρμοστεί από την ψήφισή του το 1996.

Σύμφωνα με το Εμπορικό και Οικονομικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κούβας, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρέχει πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι 5.913 πιστοποιημένες αξιώσεις για περιουσία που κατασχέθηκαν στην Κούβα αντιπροσωπεύουν ευθύνη σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή