
Τι φέρνει το 2023 για την οικονομία; Πώς θα είναι ο κόσμος μας; «Ελα μου ντε», ήταν η απάντηση επιφανούς οικονομολόγου, όταν του θέσαμε το ερώτημα. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και μια δόση επιστημονικού αυτοσαρκασμού αποτύπωσε με τρεις λέξεις το επισφαλές των προβλέψεων.
Αλλιώς τα περιμένεις, κι αλλιώς έρχονται τα πράγματα, όπως φάνηκε πρόσφατα και από τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο.
Παρά τη ματαιότητα του εγχειρήματος συνεχίζουμε ωστόσο να υποκύπτουμε κάθε χρόνο στον ίδιο πειρασμό και να θέτουμε το ίδιο ερώτημα: «Τι θα φέρει το νέο έτος;».
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν πάντα τόσο άδηλο το μέλλον. Με τις απανωτές, πρωτοφανείς κρίσεις τα τελευταία χρόνια, ο βαθμός δυσκολίας του ερωτήματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.
Στη σκιά μεγάλης αβεβαιότητας συντάχθηκε και ο Προϋπολογισμός του 2023, ο πρώτος των τελευταίων 12 ετών εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.
Τι ακριβώς να προϋπολογίσεις εν μέσω ωκεανού αβεβαιοτήτων, όταν όλες οι παραδοχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι υπολογισμοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν;
Ποτέ στο παρελθόν ένας Προϋπολογισμός δεν εφαρμόστηκε όπως ακριβώς συντάχθηκε, όμως το σημερινό σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο. Οι κρίσιμες συνιστώσες σε ό,τι αφορά τα έσοδα, οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές, αλλά και οι ενεργειακές τιμές στο σκέλος των δαπανών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες εξωγενείς που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Οπως επισημαίνεται και στην εισηγητική έκθεση, ο Προϋπολογισμός καλείται «να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες στο σύστημα υγείας, αλλά και τις επιπλέον, έναντι του 2019 και παρελθόντων ετών, δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας. Την ίδια στιγμή καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, σε χρονιά διεθνούς επιβράδυνσης ή και ύφεσης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας όλων των πολιτών».
Δεν το λες και εύκολο έργο, πόσω μάλλον αν στα παραπάνω προστεθεί και ο παράγοντας «εκλογές», ο οποίος στρώνει ευεπίφορο έδαφος για την αναζωπύρωση του «πολιτικού κινδύνου». Σε τι συνίσταται ακριβώς αυτός; Στην αναβίωση όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που συνοδεύουν διαχρονικά την προεκλογική και τη μετεκλογική διαδικασία στην Ελλάδα: Δημοσιονομική χαλάρωση, απότομο φρένο στις μεταρρυθμίσεις και στο κυβερνητικό έργο, παροχολογία, πόλωση και τοξικότητα, αδυναμία συνεννόησης και αβεβαιότητα.
Ενα τέτοιο περιβάλλον παρατηρείται πολύ έντονα τις τελευταίες μέρες. Το κρεσέντο παροχολογίας μαρτυρεί ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ξεκόψει εύκολα από τις παλιές αμαρτίες. Η πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων για ψηφοθηρικούς λόγους προκαλεί κλίμα επικίνδυνου εφησυχασμού. Δημιουργεί την εντύπωση ότι η οικονομία μας, που μόλις πρόσφατα βγήκε από την εποπτεία, έχει ξεπεράσει οριστικά τις παιδικές της ασθένειες και είναι σε θέση να χρηματοδοτεί με ευκολία οριζόντιες επιδοτήσεις και άλλα «δώρα».
Οι αγορές δεν βλέπουν με καλό μάτι το φρένο στις μεταρρυθμίσεις και τη ρητορική των παροχών, ειδικά από χώρες με «βεβαρημένο παρελθόν». Η Citi δηλώνει αρνητική για την προοπτική των επενδύσεων στη χώρα μας το επόμενο έτος εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι προσεχείς εκλογές και οι δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σαφής είναι και η προειδοποίηση της Moody’s: H επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι αγορές εργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές, θα επιβάρυνε την οικονομία και θα επηρεάσει την εκτίμηση για τη θεσμική δύναμη και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο παρατεταμένης περιόδου αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας που θα οδηγήσει σε αντιστροφή της πορείας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις.
Kανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε θεαματικά. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος και κατέστησε τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για μεγάλους πολυεθνικούς κολοσσούς.
Στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα ήταν οδυνηρό η επιστροφή σε παλαιοκομματικές τακτικές και συνήθειες να θέσει σε κίνδυνο τα όσα επετεύχθησαν με κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού.


Latest News

Όταν η Blue Skies αποδεικνύεται ότι ήταν ένα κομματικό «μαύρο ταμείο» της Νέας Δημοκρατίας
Το γεγονός ότι τόσα στελέχη της ΝΔ μισθοδοτούνταν από την Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, χωρίς να το λένε δημοσίως, εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης, ανεξαρτήτως τυπικής νομιμότητας

Το μίσος για τα Πανεπιστήμια
Γιατί η ακροδεξιά – σε όλες τις παραλλαγές της… – μισεί τα πανεπιστήμια όταν κάνουν τη δουλειά τους

Αναζητείται θετική έκπληξη
Ένα υπερατλαντικό ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα ενός Αμερικανού, που έκλεισε το πακέτο των διακοπών του τον χειμώνα, έχει ακριβύνει κατά 10% μόνο από την ισοτιμία

Εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τραμπ
Ο διαφαινόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι κάτι πέρα από την «τέχνη της συμφωνίας» (art of the deal) του Τραμπ

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας