Απότομη πτώση του πληθωρισμού στο 66,8% τον Δεκέμβριο, αλλά μόνο στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, αναμένουν οι αναλυτές για την Τουρκία, ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις των τιμών θα παραμείνουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Η πρόβλεψη για το τέλος του 2023 είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη της κυβέρνησης και δημιουργεί την προοπτική συνέχισης της επιβάρυνσης του κόστους ζωής, εν μέσω προεδρικών εκλογών, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Τουρκία: Casus belli και από τον Ακάρ – «Δεν δεχόμαστε την επέκταση των χωρικών υδάτων πάνω από 6 μίλια»

Μειωμένος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 85,5%, σε υψηλό 24 ετών, τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο επί 17 μήνες, κυρίως λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Νοέμβριο υποχώρησε ελαφρώς και η μείωση αναμένεται να γίνει πιο έντονη τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Στη δημοσκόπηση του Reuters σε 12 οικονομολόγους, η μέση εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου ήταν 66,8%. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 64,60% και 69,1%, σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμιζόμενες με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 65%.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται έντονα από μήνα σε μήνα, με τη μέση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 2,7%, σε ένα ευρύ φάσμα από 1,40% έως 4,10%.

Επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Η κατεύθυνση των τιμών των αυτοκινήτων και των τροφίμων θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα γύρω από την εκτίμηση του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο, λόγω των τροποποιήσεων που έγιναν στα τέλη Νοεμβρίου στα κλιμάκια του ειδικού φόρου κατανάλωσης οχημάτων, δήλωσε ο Deniz Cicek, οικονομολόγος της QNB Finansbank.

«Οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου ήταν σταθερές και αναμένουμε ότι η ενέργεια θα τραβήξει προς τα κάτω τον γενικό πληθωρισμό το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Cicek, προσθέτοντας ότι η αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε σε άυξηση τις τιμές των επίπλων, των ηλεκτρονικών συσκευών και των τροφίμων.

Παρά την εκτίναξη των τιμών, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Αύγουστο στο 9%, επικαλούμενη οικονομική επιβράδυνση. Η χαλάρωση ήταν μέρος του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Διπλάσιο πληθωρισμό από τη κυβέρνηση βλέπουν οι ειδικοί το 2023

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021, το μεγαλύτερο μέρος της κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του Δεκεμβρίου που προκλήθηκε από τις περσινές μειώσεις των επιτοκίων. Έχασε άλλο ένα 30% φέτος «κατρακυλώντας» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά διατηρήθηκε ως επί το πλείστον σταθερή τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Άγκυρα διατείνεται ότι το οικονομικό της πρόγραμμα θα συμβάλει στη μετατροπή των χρόνιων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα, το οποίο, όπως αναφέρει, θα οδηγήσει σε διαρκή πτώση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να πέφτει μόνο στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση οκτώ οικονομολόγων στη δημοσκόπηση του Reuters, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 33% και 48%.

Η Άγκυρα προβλέπει πληθωρισμό 24,9% έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις, και δεν βλέπει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου την Τρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής