Υπήρχε μια εποχή που η πρόβλεψη ήταν μια σχετικά απλή υπόθεση. Η πιο αξιόπιστη προσέγγιση ήταν να υποθέσουμε ότι η επόμενη χρονιά θα ήταν παρόμοια με την προηγούμενη. Πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων και διαχειριστές κεφαλαίων οφείλουν τη λαμπερή τους φήμη σε αυτόν τον απλό εμπειρικό κανόνα. Οχι πια. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο κόσμος συγκλονίστηκε από μια σειρά από απροσδόκητα και καθοριστικά για την εποχή γεγονότα. Δεν είναι περίεργο που στελέχη, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και χρηματοδότες κοιτάζουν με αγωνία τον ορίζοντα για να βρουν τι θα ακολουθήσει.
Στις αρχές του 2020, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες αναγνώρισαν την κλιματική αλλαγή και τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως την πιο πιεστική πρόκληση του πλανήτη. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντιμετώπισαν μια θανατηφόρα πανδημία. Πριν από δώδεκα μήνες, η συζήτηση μετατοπίστηκε στο πόσο γρήγορα θα ανακάμψει ο κόσμος από την Covid-19. Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, ανατρέποντας τις γεωπολιτικές σχέσεις και διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων.
Όποιος προσπαθεί να σκεφτεί τι θα φέρει το 2023 έρχεται αντιμέτωπος με ένα εκπληκτικό φάσμα πιθανοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι και επενδυτές έχουν παραιτηθεί από προβλέψεις, προτιμώντας να σχεδιάζουν μια σειρά από σενάρια. Μερικά από αυτά είναι συγκεκριμένα: Τι θα συμβεί εάν ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping διατάξει εισβολή στην Ταϊβάν; Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν εξαπολύσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία; Τι γίνεται αν μια κυβερνοεπίθεση ακρωτηριάσει κρίσιμες υποδομές; Σε πολλές περιπτώσεις, το να οραματιστούμε μόνο τις δυνατότητες απαιτεί ένα άλμα φαντασίας.
Με αυτό το πνεύμα το Breakingviews ξεκινά για άλλη μια φορά την ετήσια προσπάθειά του να καθοδηγήσει τους αναγνώστες στις τάσεις και τα γεγονότα που ενδέχεται να διαμορφώσουν οικονομίες, εταιρικές περιουσίες και τιμές περιουσιακών στοιχείων το επόμενο έτος. Ο στόχος δεν είναι να πλήξουμε την ακρίβεια των προβλέψεων, αλλά να προσφέρουμε έναν τρόπο σκέψης για μερικές από τις αποφάσεις που μπορεί να προκύψουν τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Η πρώτη πρόκληση είναι να περιορίσουμε το εύρος των θεμάτων.
Τα γεωπολιτικά ερωτήματα είναι μεγάλα: όπως οι περισσότεροι στις αίθουσες των εταιρικών συσκέψεων, οι αρθρογράφοι μας συλλογίζονται τις επιπτώσεις των εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, όχι μόνο στις αλυσίδες εφοδιασμού για iPhone και ημιαγωγούς της Apple (AAPL.O) , αλλά και σε πρώτες ύλες όπως αυτές ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εντεινόμενη αντιπαλότητα υπερδυνάμεων μπορεί να παράγει νέους νικητές, όπως έναν βιετναμέζο αμφισβητία της Tesla. Θα μπορούσε επίσης να αναζωογονήσει πόλεις των ΗΠΑ που μαραζώνουν εδώ και χρόνια.
Στα χρηματοοικονομικά, άγνωστος Χ παραμένει να βρούμε ποιοι άλλοι θα βυθιστούν από την αυξανόμενη παλίρροια των παγκόσμιων επιτοκίων.
Τα πλούσια κεφάλαια έχουν ήδη σταματήσει τις εταιρικές συναλλαγές, έχουν παραμερίσει τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο και έχουν βυθίσει τα κρυπτονομίσματα σε μεγάλη πτώση. Ακόμη και αν οι κεντρικές τράπεζες απομακρυνθούν από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων το 2023, ολόκληρες βιομηχανίες και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα αντιμετωπίσουν οικονομικές συνθήκες που δεν έχουν βιώσει για τουλάχιστον 15 χρόνια. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας να επανεξετάσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, ενώ οι δυτικές κεντρικές τράπεζες αλλάζουν σιωπηρά τους στόχους τους για τον πληθωρισμό.
Ένα άλλο εύλογο στοίχημα είναι ότι ο πλανήτης θα συνεχίσει να θερμαίνεται, προκαλώντας πιο ακραία γεγονότα, όπως οι πλημμύρες που κατέστρεψαν το Πακιστάν το 2022. Αν και η εισβολή στην Ουκρανία ανέβασε την τιμή των ορυκτών καυσίμων, ώθησε τις δυτικές χώρες να επιταχύνουν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενέργεια. Αυτό σημαίνει αναδιάταξη παλιών ενεργειακών συμμαχιών. Και να προσέξουμε εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία φιλοξενούν τη διάσκεψη για το κλίμα COP28 τον Νοέμβριο του 2023, θα αρχίσουν να απομακρύνονται από το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ.
Επιβαρυμένη από τις χαμηλότερες τιμές των μετοχών και την ακριβότερη χρηματοδότηση, η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων θα παραμείνει υποτονική το 2023. Ωστόσο, οι τραπεζίτες συγχωνεύσεων και εξαγορών θα πρέπει να βρουν μερικές πιο γεμάτες τσέπες: Η Big Pharma μπορεί να στοχεύσει την οικονομική της δύναμη σε φθηνότερους στόχους. Οι επιχειρήσεις κατοικίδιων ζώων θα μπορούσαν να γίνουν νόστιμα σνακ για τους γίγαντες των καταναλωτών. Μεγάλες εταιρείες όπως οι Meta Platforms του Mark Zuckerberg ενδέχεται να διαλυθούν. Και όπως πάντα, οι αντιξοότητες θα φέρουν μερικά εκπληκτικά καλά νέα: τι θα λέγατε για ένα διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα κάνει μια δικομματική προσπάθεια να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της χώρας;
Ωστόσο, ο εντοπισμός πιθανών σεναρίων είναι μόνο η αρχή. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να σχεδιάσετε τι θα κάνετε εάν υλοποιηθούν και να βρείτε ποια ακραία αποτελέσματα για να προετοιμαστείτε. Όλες αυτές οι αποφάσεις συνεπάγονται πραγματικές δαπάνες και το κόστος ευκαιρίας των επενδύσεων που τίθενται στο ράφι ή οι καινοτομίες καθυστερούν. Τέτοιος είναι ο περίπλοκος και απρόβλεπτος κόσμος που κατοικούμε τώρα. Το μόνο μέρος για να ξεκινήσετε είναι να σκεφτείτε τι θα ακολουθήσει.
Latest News
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος