Μετά από σχεδόν τρία χρόνια ταξιδιωτικών διαταραχών και επιπλοκών, πολλές χώρες έχουν εγκαταλείψει τους περισσότερους περιορισμούς για την πανδημία. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν διεθνώς και υπάρχει άφθονη αδρανής ζήτηση που διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.

Ο διευθυντής του Points Guy, Clint Henderson, λέει ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να κλείσετε τις διακοπές των ονείρων σας, επειδή αναμένει ότι οι τιμές για πτήσεις προς διεθνείς προορισμούς θα αυξηθούν δραματικά λόγω της αύξησης της ζήτησης καθώς περισσότερες χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τον Covid.

Το Top10 των ταξιδιωτικών προορισμών – Η θέση της Ελλάδας

Ο διεθνής τουρισμός αναμενόταν να φτάσει το 65% των προ-πανδημικών επιπέδων μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένες περιοχές να έφτασαν πρόσφατα σε επίπεδα πλησιέστερα στο 80% ή 90% των αφίξεων τους το 2019. Και οι ειδικοί είναι προσεκτικά αισιόδοξοι για τη συνεχιζόμενη ταξιδιωτική ανάκαμψη.

Το CNN Travel ξεχώρισε 23 προορισμούς, πόλεις και χώρες ανά τον κόσμο, τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφθεί φέτος. Μεταξύ αυτών και ένας ελληνικός.

Πολωνία

Η Πολωνία βρίσκεται πρώτη στη λίστα όχι μόνο για τις ομορφιές της αλλά και ως μία ένδειξη «αλληλεγγύης σε μια χώρα που, με τη σειρά της, έχει δείξει αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας».

Δυτική Αυστραλία

Για την ολική έκπληξη ηλίου στις 20 Απριλίου, ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει περίπου ένα λεπτό, η πόλη Exmouth και η ευρύτερη χερσόνησος Ningaloo βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών τουριστών που σχεδιάζουν μία επίσκεψη στην περιοχή εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Θα υπάρχουν υπαίθριες πλατφόρμες προβολής όπου οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν με ασφάλεια το ηλιακό θαύμα (φυσικά με προστατευτικά γυαλιά), καθώς και μουσικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές ευκαιρίες για να μάθουν για την επιστήμη και την αστρονομία και ένα τριήμερο Φεστιβάλ Dark Sky.

Λίβερπουλ, Αγγλία

Το λιμάνι της Αγγλίας, το Λίβερπουλ, γνωστό σε όλο τον κόσμο ως η γενέτειρα των Beatles, προσθέτει άλλο ένα κεφάλαιο στη μουσική του κληρονομιά.

Τον Μάιο, θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2023 ,  που φέρνει μια εισροή χιλιάδων θαυμαστών που κυματίζουν σημαίες από όλη την ήπειρο. Είναι μια ευκαιρία για την πόλη να ανακάμψει. Τον Ιούνιο, η πόλη θα γιορτάσει τα 25 χρόνια του φεστιβάλ σύγχρονων εικαστικών τεχνών Liverpool Biennia l, καθώς περισσότεροι από 30 διεθνείς καλλιτέχνες και συλλογικότητες αναλαμβάνουν χώρους στην πόλη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Αγγλία σηματοδοτεί επίσης το Έτος της Ακτής το 2023, με φεστιβάλ φαγητού και καθαρισμούς παραλιών κατά μήκος των ακτών της χώρας.

Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα

Το 2023 η πόλη των ΗΠΑ θα εγκαινιάσει το Διεθνές Μουσείο Αφροαμερικανικής κουλτούρας, που θα επιδεικνύει την ιστορία των μαύρων και των απογόνων τους. Το μουσείο βρίσκεται στην ακτογραμμή του ποταμού Κούπερ στο σημείο όπου πολλοί Αφρικανοί πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Βόρεια Αμερική.

Οι επισκέπτες στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου μπορούν να απολαύσουν το παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ Spoleto που περιλαμβάνει όπερα, θέατρο, χορό, μουσικές παραστάσεις και ομιλίες καλλιτεχνών. Και οι καλοφαγάδες θα πρέπει να σημειώσουν την 1-5 Μαρτίου στο ημερολόγιο για το Φεστιβάλ Οίνου και Φαγητού του Τσάρλεστον και να δοκιμάσουν τα αγαπημένα του Lowcountry.

Βίλνιους, Λιθουανία

Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας γιορτάζει την 700η επέτειό της στις 25 Ιανουαρίου 2023. Για να σηματοδοτήσει το ορόσημο, υπάρχει ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, που περιλαμβάνει μουσικά φεστιβάλ και εκθέσεις.
Ολόκληρο το κέντρο της πόλης είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως επίσης η Βενετία και Βιέννη. Το Βίλνιους μπαίνει στη λίστα χάρη στα γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίριά του, όλα σε ένα μεσαιωνικό ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά είναι περισσότερο γνωστό για την μπαρόκ αρχιτεκτονική του.

Φίτζι

Λαμπερά γαλάζια νερά, εκτεταμένοι κοραλλιογενείς ύφαλοι και εκατοντάδες ειρηνικά νησιά: Τα Φίτζι είναι πάντα στο προσκήνιο. Αλλά γιατί να πάτε εκεί το 2023; Πρώτον, η χώρα άνοιξε ξανά μετά την Covid στα τέλη του 2021 , πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των επισκεπτών στον παράδεισο του Νότιου Ειρηνικού δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως.
Ενώ η χώρα είναι γνωστή για την υποβρύχια ομορφιά της , εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε και τους υπέργειους θησαυρούς της. Το μοναδικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της χώρας είναι η πόλη Levuka , μια πρώην πρωτεύουσα και ένα σημαντικό λιμάνι, η οποία είναι γεμάτη από κτίρια της βρετανικής αποικιακής εποχής ανάμεσα σε δέντρα καρύδας και μάνγκο.

Μανάους, Βραζιλία

Με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, δύο κοινότητας γύρω από το Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Amazonas της Βραζιλίας και πύλη προς τον ποταμό, χρησιμοποίησαν την πανδημία για να γίνουν ακόμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Το Juma Amazon Lodge , περίπου 50 μίλια νότια της πόλης, τροφοδοτείται τώρα πλήρως από ένα νέο ηλιακό εργοστάσιο αξίας 400.000 δολαρίων, του οποίου τα 268 διπλά πάνελ αιωρούνται σχεδόν 40 πόδια στον αέρα (που σημαίνει ότι δεν έπρεπε να κοπούν δέντρα). Έχουν επίσης κατασκευάσει ένα σύστημα βιοαερίου για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, μειώνοντας τις ετήσιες εκπομπές άνθρακα κατά οκτώ τόνους.
Εν τω μεταξύ, το Anavilhanas Jungle Lodge , βορειοδυτικά του Manaus στον ποταμό Rio Negro, άνοιξε μια “προηγμένη βάση” εκτός δικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία απέχει 30 μίλια από το κεντρικό κατάλυμα και είναι προσβάσιμη μόνο μέσω ποταμού.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μεγάλες πεζοπορίες στη ζούγκλα μέσω της περιοχής που φιλοξενεί τζάγκουαρ, πούμα και γιγάντια αρμαδίλος σε μια από τις πιο απομακρυσμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της περιοχής του Αμαζονίου και μετά να περάσουν το απόγευμα σε μια αιώρα ή δίπλα στην πισίνα. Για το 2023, ο ξενώνας προγραμματίζει διανυκτερεύσεις σε μια σκηνή δίπλα στον κολπίσκο για μικρές ομάδες.

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Είναι πολλοί οι λόγοι για να επισκεφτείτε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, σύμφωνα με το CNN Travel, τονίζοντας ότι η UNESCO την έχει χρίσει γαστρονομική πρωτεύουσα. Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανανεωμένη αγορά Μοδιάνο.

Σε μια δημοφιλή προκυμαία και κοντά σε όμορφες παραλίες και βουνά στην ενδοχώρα, η Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα υποψήφια για έναν από τους καλύτερους προορισμούς για διάλειμμα στην Ευρώπη. Τι θα μπορούσε να την κάνει ακόμα καλύτερη; «Τι θα λέγατε για ένα αστραφτερό νέο σύστημα μετρό; Όλα καλά, τον Νοέμβριο του 2023 αναμένεται να ανοίξει η κύρια γραμμή ενός μεγάλου έργου υποδομής που θα συνδέσει τελικά το κέντρο της πόλης με το διεθνές αεροδρόμιο της. Τρένα χωρίς οδηγό θα περάσουν τους επιβάτες μέσα από σήραγγες των οποίων η ανασκαφή έχει προσθέσει στον ήδη πλούσιο κατάλογο αρχαιολογικών ανακαλύψεων της Θεσσαλονίκης, πολλά από τα οποία θα εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς μουσείων» αναφέρει το CNN Travel

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο