Στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve στρέφουν το βλέμμα οι αγορές, αναμένοντας από την ομοσπονδιακή τράπεζα να ρίξει περισσότερο φως  για το σκεπτικό της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων, αλλά και για τους λόγους της ανησυχίας της ότι ο ισχυρός πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει.

Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 13-14 Δεκεμβρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δημοσίευσαν νέες προβλέψεις που δείχνουν  ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2023 σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως. Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από το 5% το τρέχον έτος.

Η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης απόψε.

Διαβάστε επίσης – Federal Reserve: Aύξησε τα επιτόκια σε υψηλά 15ετίας

Οι διάμεσες προβλέψεις

Σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη των μελών της Fed ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου περίπου στο 3,1%,  έναντι 2,8% στην προηγούμενη τριμηνιαία πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η τελευταία προοπτική της Fed έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Wall Street, η οποία γενικά έχει γίνει πιο αισιόδοξη τους τελευταίους μήνες καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν αρχίσει να μετριάζονται.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος Jerome Powell συνέδεσε την απαισιοδοξία της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό με τη συνεχιζόμενη ισχύ στην αγορά εργασίας, αναφέροντας ιδιαίτερα τις τιμές των υπηρεσιών.

Η Fed εισέρχεται στο 2023 με αρκετή αποφασιστικότητα για να διασφαλίσει ότι θα κερδίσει τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού, ο οποίος το 2022 ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες του έτους.

Η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο, δεχόμενη σημαντικές πιέσεις ότι είχε ήδη αργήσει να ανοίξει τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης. Στη συνέχεια ανέβασε το ρυθμό με υπερμεγέθεις αυξήσεις επιτοκίων για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου έτους, ανεβάζοντας το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 4,3% — το υψηλότερο από το 2007.

Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χαλάρωσαν λίγο τον ρυθμό και αποφάσισαν μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, μετά από τέσσερις κινήσεις αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης. Αλλά προανήγγειλε κι άλλες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης φέτος – περισσότερες από ό,τι περίμεναν οι παρατηρητές της Fed, δεδομένων των χαμηλότερων τιμών του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Οι προοπτικές για τα επιτόκια «ήταν αρκετά επιθετικές» και «πολύ υψηλότερες από ό,τι προεξοφλεί η αγορά», δήλωσε στο Bloomberg, η Priya Misra, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων παγκοσμίως στην TD Securities Inc. στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα αναζητήσει ενδείξεις στα πρακτικά ότι η επιτροπή άλλαξε τη στάση της σχετικά με τους συμβιβασμούς μεταξύ πληθωρισμού και απασχόλησης, προσθέτοντας ότι το μεγάλο ερώτημα είναι: «Πόση αύξηση της ανεργίας μπορούν να ανεχθούν;»

Τι λέει το Bloomberg Economics…

«Τα πρακτικά της συνάντησης 13-14 Δεκεμβρίου πιθανότατα θα δείξουν ότι η ανησυχία για το ότι η αγορά εργασίας δεν παγώνει αρκετά γρήγορα οδήγησε 17 από τους 19 συμμετέχοντες στην FOMC να καταγράψουν ένα τελικό ποσοστό άνω του 5% στο ενημερωμένο διάγραμμα κουκίδων. Αυτό θα ήταν μια απότομη ανατροπή από τα πρακτικά του Νοεμβρίου, τα οποία έδειξαν αρκετούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να γνωμοδοτούν για τους κινδύνους υπερβολικής σύσφιγξης».

Αυτή η προσδοκία ενισχύθηκε από την πιο πρόσφατη μέτρηση για τις πιέσεις στις τιμές που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου στις 23 Δεκεμβρίου, η οποία έδειξε ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός — εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας — αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Νοέμβριο. Αυτό ήταν μικρότερο από αυτό που υπονοούσαν οι τελευταίες προβλέψεις της Fed και οι μηνιαίες αναγνώσεις παρόμοιου μεγέθους στο μέλλον θα ήταν συνεπείς με την επιστροφή στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Όμως, όπως κατέστησε σαφές ο Πάουελ, η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή θα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει την απόφαση του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή