Αν υπάρχει μία ημερομηνία το 2023 στην ατζέντα των τραπεζών, αυτή είναι η 22η Μαρτίου. Τότε ξεκινά στη Νέα Υόρκη η πρώτη συζήτηση των Ηνωμένων Εθνών για το νερό μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Είναι μια «υδάτινη» εκδοχή της ετήσιας Διάσκεψης των Μερών (COP) του ΟΗΕ και είναι η τέλεια ευκαιρία για τα αφεντικά των τραπεζών να δείξουν ότι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια του νερού για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, για να επιτευχθεί αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτείται η δαπάνη 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως για τη βιώσιμη παροχή πόσιμου νερού και αποχέτευσης και την προετοιμασία για πλημμύρες, έλλειψη και ρύπανση.

Ωστόσο, η Citigroup κατεύθυνε μόνο το 1,3% των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συναλλαγών της αξίας 222 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το 2020 και το 2021 στον πόρο αυτό, ενώ οι μεταφορές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απολάμβαναν περισσότερο από το ένα τρίτο.

Τα 600 εκατομμύρια στερλίνες της Barclays αντιστοιχούσαν σε ένα εξίσου χαμηλό ποσοστό για το νερό το 2021. Το 6% της JPMorgan περιελάμβανε τη χρηματοδότηση του έργου της Nature Conservancy για την απομάκρυνση χωροκατακτητικών φυτών που καταστρέφουν το σπάνιο H20 του Κέιπ Τάουν. Η Goldman Sachs έκλεισε 658 συμφωνίες με ετικέτα βιωσιμότητας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά μόλις δώδεκα σε νερό.

Με τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις εξίσου φειδωλούς, το χρηματοδοτικό κενό είναι τεράστιο. Ωστόσο, το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τη βιομηχανία νερού.

Και το 90% των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται μέσω του νερού, όπως δείχνουν οι πρόσφατες πλημμύρες και η έλλειψη.

Τα καλά σχεδιασμένα έργα νερού μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη: μετριασμός καταστροφών, αποθήκευση άνθρακα, βελτιωμένες γεωργικές συνθήκες, χαμηλότερη ρύπανση.
Ορισμένα είναι πιο δύσκολο να επιφέρουν χρήματα, καθώς το νερό είναι συχνά υποτιμημένο ή δωρεάν, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.

Αυτή είναι μια πρόκληση, παρόμοια ίσως με αυτή της HSBC, της Citi και της Bank of America που υποστηρίζουν μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τη μείωση της ενέργειας από άνθρακα στην Ινδονησία.

Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να κλείσετε τη βρύση χρηματοδότησης είναι επίσης σημαντικό, καθώς πολλές τράπεζες δεν θα στηρίξουν τις γεωτρήσεις στην Αρκτική ή τα νέα ανθρακωρυχεία.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι επιρρεπής σε πλημμύρες και ξηρασίες και επιβλαβής για το περιβάλλον. Οι επιθυμητοί παραγωγοί πράσινου υδρογόνου συχνά αγνοούν τις ανάγκες για H20. Θα ήταν έξυπνο για τις τράπεζες να επιμείνουν σε τυπικές γνωστοποιήσεις κινδύνου για το νερό και να συμπεριλάβουν στόχους διατήρησης και διαφάνειας σε δάνεια και άλλες συμφωνίες – όπως έκανε η BBVA με το δάνειο αποτύπωσης νερού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Iberdrola τον Ιούλιο.

Με ορισμένους χρηματοοικονομικούς ομίλους να αποστασιοποιούνται από τους φορείς για την κλιματική αλλαγή, είναι μια δύσκολη στιγμή για να γίνει αυτό. Αλλά το νερό δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Η υδάτινη απάντηση στην COP πρέπει να κάνει πάταγο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners