Την ρητή αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την «προστασία των καταναλωτών» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καθώς όπως υποστηρίζει, επιχειρεί να νομιμοποιήσει και να διασφαλίσει τη λειτουργία των καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο, ενώ θεσμοθετεί 32 Κυριακές για όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές του Πειραιά, το πάρκο των Σπάτων και του Ελληνικού.

Σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, το νομοσχέδιο –το οποίο κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στις 30/12/2022- επιχειρεί δύο ακόμα λαθροχειρίες: επιτρέπει ρητά το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 6.00 τα ξημερώματα έως τις 21:00 το βράδυ για όλη την εβδομάδα και τις Κυριακές που θα λειτουργούν, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη «ξεχειλωμένο» ωράριο.

Αργίες 2023: Πότε πέφτουν – Τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Κατάργηση αργίας της Δευτέρας του Πάσχα

Παράλληλα, καταργεί την Αργία της Δευτέρας του Πάσχα για τους εμποροϋπαλλήλους, επιτρέποντας τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή. Δημιουργεί έτσι τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά «τα σπασμένα», ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια στα ωράρια λειτουργίας, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ΟΙΥΕ καταλήγει:

«Η Ομοσπονδία μας επανειλημμένα είχε επισημάνει ότι, η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων (κάθε Μάιο και Νοέμβριο εκάστου έτους) από την ίδια τη σημερινή Κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί αυτομάτως και η λειτουργία των καταστημάτων κατά την 1η Κυριακή των περιόδων αυτών και έτσι να μειωθούν οι Κυριακές από 8 σε 6 ετησίως.

Ταυτόχρονα, ο Υπ. Ανάπτυξης, ξεχειλώνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς δίνει τη δυνατότητα με την υπογραφή του, να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ όσες Κυριακές επιθυμεί. Κάνει τελικά το χατίρι, σε μερίδα των μεγάλων εμπορικών ομίλων, με συνεχείς έκτακτες νομοθετικές τροπολογίες, που σκοπό έχουν να εξοντώσουν τους εμποροϋπαλλήλους και τη μικρομεσαία επιχείρηση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πλήρους απελευθέρωσης του Ωραρίου.

Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται η βούληση Υπουργού και μεγάλων ομίλων να επιβάλλουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο και χωρίς καμία δικαιολογητική βάση. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις εκπεφρασμένες εδώ και καιρό ισχυρές αντιδράσεις των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών, που εκπροσωπούν τον κλάδο του εμπορίου.

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την κυβερνητική αυτή προσπάθεια για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για περαιτέρω ακύρωση των κεκτημένων των αργιών. Οι συγκεκριμένες διατάξεις προδίδουν τη βαθιά περιφρόνηση των συντακτών και των εμπνευστών τους προς τους εργαζόμενους, καθώς επίσης την πλήρη αδιαφορία τους για την ανάπαυση, την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εμποροϋπαλλήλων. Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της Κυριακής – Αργίας, με την νομοθετική κατοχύρωσης της, καθώς και την εργασιακή αξιοπρέπεια των εμποροϋπαλλήλων δε σταματά!»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα