
Κάρτα αγοράς ή μείωση ΦΠΑ; Αυτό είναι το ερώτημα που τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να έχουν επιδοθεί σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για το τι τελικά είναι πιο αποδοτικό για τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την κάρτα αγορών το όφελος για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με μία μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη τροφίμων δίνοντας μάλιστα και παραδείγματα και από την άλλη η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η οικονομία δεν θα μπει σε περιπέτειες αν μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις αποφάσεις της Ιταλίας και πρόσφατα της Ισπανίας.
Το σίγουρο είναι ότι κάθε απόφαση που λαμβάνει μία κυβέρνηση πρωτίστως είναι πολιτική ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά τόσο για τις τσέπες των νοικοκυριών όσο φυσικά και για το αντίκτυπο που αφήνει αυτή η απόφαση στους ψηφοφόρους της.
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει υποστηρίξει ότι αν άκουγε την αντιπολίτευση και προχωρούσε σε μία γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ κανείς δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι αυτή η μείωση θα πέρναγε στον τελικό καταναλωτή. Από την άλλη μία απευθείας επιδότηση είναι και πιο στοχευμένη θέτοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και είναι και απόλυτα μετρήσιμη. Από την άλλη, η Ιταλία και η Ισπανία, πολύ πιο ισχυρές οικονομίες από την Ελλάδα αυτό το σκεπτικό το έχουν ξεπεράσει από τη στιγμή που προχώρησαν ακόμη και σε μηδενισμό του ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων. Προφανώς έχουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να επιβάλουν τσουχτερές κυρώσεις. Αν πάλι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε προφανώς οι έμποροι δεν εκμεταλλεύονται τη μείωση ή τον μηδενισμό του ΦΠΑ για να επιβαρύνουν από το «παράθυρο» ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.
Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησης να μην μειώσει τον ΦΠΑ αλλά να προχωρήσει στην παροχή της κάρτας αγοράς σε περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά λέγοντας ότι «η οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων. Στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές». Μάλιστα δίνει και κάποια συγκριτικά παραδείγματα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα ενώ αν μειωνόταν ο ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. από το 13% να πέσει στο 6%), η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα». Συνεπώς, όπως αναφέρει ο κύριος Σταϊκούρας η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και όχι οριζόντια.
Στο σημείο αυτό βέβαια αξίζει να επισημάνουμε ότι οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών ναι μεν είναι σωστοί αλλά θεωρούν ότι ένα νοικοκυριά καταναλώνει το μήνα όσα ορίζει η τροπολογία που καθορίζει το όριο δαπάνης πάνω στο οποίο υπολογίζεται η επιδότηση του 10%. Δηλαδή για μία τετραμελή οικογένεια εκτιμά ότι η μηνιαία δαπάνη για διατροφή είναι 520 ευρώ και της επιστρέφει το 10% δηλαδή τα 52 ευρώ. Αν καταναλώνει παραπάνω τότε το όφελος αναλογικά είναι πολύ μικρότερα σε σύγκριση με μία γενικευμένη μείωση ΦΠΑ. Επίσης στα τρόφιμα οι αυξήσεις που καταγράφει κάθε μήνα η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι πολύ πιο πάνω από το 10% στα περισσότερα από αυτά. Κατά συνέπεια η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή καλή η κάρτα αγοράς αλλά τελικά οι Ιταλοί και οι Ισπανοί κάτι ξέρουν και αυτοί που μειώνουν ή μηδενίζουν για ορισμένους μήνες τους συντελεστές.


Latest News

Κίνδυνοι αν καταψηφισθεί η ΝΔ
Το κυριότερο ζήτημα είναι αφενός το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας και αφετέρου η προοπτική κατάληψης της εξουσίας από τα διάφορα κόμματα της Αριστεράς

Οι υποχρεωτικές και οι τολμηρές μετεκλογικές οικονομικές πολιτικές
Οι δημοσιονομικοί κανόνες επιστρέφουν όχι μόνο με την έννοια της «ευρωπαϊκής καταπίεσης» αλλά ως ανάγκη

«Μην ενοχλήσουμε τα παιδιά»
Τα κόμματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για τα θέματα οικονομίας

Φόροι, τιμωρία και αυταπάτες
Κάθε φορά που αποφασίζεται να επιβληθεί ένας φόρος στην Ελλάδα συνήθως συμβαίνει γιατί τα κρατικά έσοδα υστερούν και οι κυβερνόντες προσφεύγουν στην εύκολη λύση της υπερφορολόγησης μισθών, συντάξεων, ακινήτων, προϊόντων για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Άλλες φορές το πράττουν για να γίνει μία μετάθεση του φορολογικού βάρους από μία κοινωνική – παραγωγική […]

Αποχαύνωση
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην προεκλογική Ελλάδα, η συζήτηση δεν περιλαμβάνει καθόλου από οικονομία. Λες και είμαστε μόνοι μας στον κόσμο

Νέοι γεωπόνοι: Ένα πτυχίο δημοσιονομικού κόστους… 30.000 ευρώ σε «κορνίζα» μόνο!
Απίστευτη κυβερνητική κωλυσιεργία για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων γεωπονικών πανεπιστημίων επί δύο χρόνια, προφανώς γιατί δεν είναι … ψηφοθηρική!

Γιατί το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό εν Ελλάδι!
Ακόμα και σήμερα και επί πενήντα χρόνια οικισμοί της Αττικής υδρεύονται από … νερουλάδες, ενώ όσοι υδρεύονται από τους Δήμους το πληρώνουν … τρεις φορές, ως … επενδυτές, ως καταναλωτές και ως φορολογούμενοι με την επιχορήγηση των ελλειμάτων τους…

Αέναος πολιτικός κίνδυνος
Η Ευρώπη για πρώτη φορά μετά τις ελληνικές περιπέτειες της προηγούμενης δεκαετίας μιλάει ανοιχτά για τις διαδικασίες πτώχευσης μιας τράπεζας

Η κοινωνία θέλει δημόσια αγαθά
Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τη νέα ρυθμιστική αρχή δείχνουν ότι η κοινωνία επιμένει στα δημόσια αγαθά

Δανεισμός κατά αποταμίευσης…
Η αναπτυσσόμενη οικονομία του δανεισμού, θα μπορούσε να έχει σε βάθος χρόνου δραματικές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις