Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βραβεύτηκε ερήμην του την Κυριακή από τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, κατά τη διάρκεια τελετής για την εθνική εορτή της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Το μετάλλιο απονεμήθηκε στον Πούτιν για την «ιδιαίτερη πατριωτική φροντίδα και αγάπη προς τη Σερβική Δημοκρατία (σ.σ, της Βοσνίας)» και για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας και των πολιτικών σχέσεων μεταξύ «των φιλικών κρατών της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφεραν οι συντονιστές της εκδήλωσης.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Επισήμως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ντόντικ και η Μόσχα

Η Σερβική Δημοκρατία είναι μια από τις ομόσπονδες περιοχές που, μαζί με την αυτόνομη Βοσνιακό-Κροατική Ομοσπονδία, συναποτελούν την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ο Ντόντικ, ο αυτονομιστής πρόεδρος της περιοχής, ο οποίος εδώ και καιρό προτιμά τους δεσμούς με τη Ρωσία από εκείνους με τη Δύση, επαίνεσε τον Πούτιν για τη στήριξη της Σερβικής Δημοκρατίας και δήλωσε ότι θα του παραδώσει το μετάλλιο στην επόμενη συνάντησή τους.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ

«Χάρη στη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν και τη δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η φωνή και η θέση της Σερβικής Δημοκρατίας ακούγεται και γίνεται σεβαστή», δήλωσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ντόντικ είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τις προσπάθειες της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας να ενταχθεί στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας.

Γερμανία: Στέλνει στρατιώτες στη Βοσνία – Ανησυχία λόγω Ουκρανίας – Ρωσίας

Ταυτόχρονα, Ρώσοι απεσταλμένοι υποστήριξαν τον Ντόντικ στις αποσχιστικές του κινήσεις με στόχο την αποδυνάμωση της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία κατήγγειλε την ΕΕ για τη χορήγηση στη Βοσνία καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στο μπλοκ. Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι θα θεωρούσε τις κινήσεις της Βοσνίας προς την κατεύθυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ ως «εχθρική πράξη».

Η απαγορευμένη παρέλαση

Οι Σέρβοι της Βοσνίας γιόρτασαν τη Δευτέρα την ημέρα κρατικής υπόστασης της αυτόνομης δημοκρατίας τους με παρέλαση ένοπλων αστυνομικών, ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένων οχημάτων σε πόλη που γειτνιάζει με το Σαράγεβο, παρά την απαγόρευση της γιορτής και τις νομικές καταγγελίες των μουσουλμάνων Βόσνιων.

Η 9η Ιανουαρίου συνδέεται με την αντίστοιχη ημερομηνία του 1992, όταν οι Σέρβοι της Βοσνίας ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, προκαλώντας έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 11.000 στο Σεράγεβο που πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας για 43 μήνες. Συμπίπτει επίσης με μια σερβική ορθόδοξη χριστιανική γιορτή.

Αυτή η θρησκευτική συνιστώσα ήταν που οδήγησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας να κηρύξει τη γιορτή παράνομη, καθώς έκανε διακρίσεις εις βάρος των καθολικών κοινοτήτων των Κροατών και των μουσουλμάνων Βόσνιων της περιοχής.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας που αφορούσαν τον έλεγχο της κυκλοφορίας είχαν τεθεί σε ισχύ μέσα και έξω από το Ανατολικό Σαράγεβο, την πόλη με σερβική πλειοψηφία που ξεπήδησε από την πρωτεύουσα μετά τη διαίρεση της Βοσνίας σε δύο αυτόνομες περιοχές, τη Σερβική Δημοκρατία και τη Βοσνιακό-Κροατική Ομοσπονδία, με ειρηνευτική συμφωνία του 1995.

Είναι η πρώτη φορά που η πορεία 2.500 ένοπλων Σέρβων αστυνομικών και πολιτών πραγματοποιείται στα σύνορα του Σαράγεβο, όπου κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι Βόσνιοι.

Οι αντιδράσεις

Δεκατέσσερις οργανώσεις βετεράνων του πολέμου κατέθεσαν τη Δευτέρα σε δικαστήριο του Σεράγεβο ποινικές μηνύσεις κατά της ηγεσίας της Σερβικής Δημοκρατίας για παραβιάσεις της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου.

Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση δεν πτοήθηκαν.

«Αυτό είναι για το οποίο αγωνιστήκαμε, το μόνο φωτεινό σημείο του πολέμου που δεν ήθελαν καν οι Σέρβοι, για να αποκτήσουμε τη δημοκρατία την οποία πρέπει να διατηρήσουμε», δήλωσε ο Πάχο Πάπριτσα, μέλος της ειδικής ταξιαρχίας της αστυνομίας από την ανατολική πόλη Φόκα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι βετεράνοι πολέμου του Σαράγεβο ανακοίνωσαν διαμαρτυρίες κατά του εορτασμού, αλλά η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις λέγοντας ότι θα εντείνει την παρουσία της στα σύνορα της πόλης.

Μιλούν ανοιχτά για απόσχιση

Ο διεθνής απεσταλμένος για την ειρήνη Κρίστιαν Σμιτ προειδοποίησε για συνέπειες για τους δημόσιους λειτουργούς που θα λάβουν μέρος στους απαγορευμένους εορτασμούς. Έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις. Ο ρόλος του δεν αναγνωρίζεται από τον αυτονομιστή πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο Ντόντικ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην παρέλαση και συμμετείχε σε τελετή στην Μπάνια Λούκα την Κυριακή, δήλωσε ότι κανένα δικαστήριο δεν θα αποφασίσει πότε οι Σέρβοι γιορτάζουν τις γιορτές τους και δήλωσε ότι οι Σέρβοι δεν θέλουν να ζουν σε ένα πολυεθνικό κράτος.

«Δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν και δεν το κάνουμε αυτό σε πείσμα κανενός», δήλωσε ο Ντόντικ τη Δευτέρα, απευθυνόμενος σε εκατοντάδες ένοπλους αστυνομικούς.

«Θέλουμε μόνο να πούμε ότι είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την ελευθερία μας». Είπε ότι ο μόνος στόχος όλων των Σέρβων είναι να αποκτήσουν το δικό τους κράτος, το οποίο στη συνέχεια θα ενωθεί με τη Σερβία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα