Την παύση των ενεργειών συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα.

H Παγκρήτια αναφέρει ότι «η απόφαση αυτή οφείλεται στην άρνηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων να έλθει σε συνεννόηση με την Παγκρήτια Τράπεζα για την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευση».

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στη διοίκηση της Παγκρήτιας

Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι τέλους μπήκαν στη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με τη συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, 14 μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από τις δύο πλευρές για τη φιλική συνένωσή τους.

Ήταν η περίοδος που η Lyktos Group, συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα, ως βασικός μέτοχος της πρώτης, σχεδίαζε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, την οποία θα ακολουθούσε η απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος και το πάντρεμα με την Χανίων, με στόχο τη δημιουργία του πέμπτου μεγαλύτερου πόλου στον κλάδο με ενεργητικό 5 δισ. ευρώ.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση ολοκληρώθηκε μεν πριν μερικές εβδομάδες, ωστόσο η Lyktos δεν συμμετείχε στην έκδοση, την οποία κάλυψαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της οι κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου.

Οι νέοι μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας με ποσοστό 33%, έχοντας πλέον αποκτήσει τον έλεγχο του management της τράπεζας, ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή της προθέσεις τους.

Η εξαγορά της HSBC Ελλάδος θα γίνει κανονικά, ωστόσο η συγχώνευση με την Τράπεζα Χανιών θα προχωρούσε μόνο αν άλλαζαν οι όροι που είχαν συμφωνηθεί λίγους μήνες νωρίτερα.

Η πρώτη αντίδραση

Η αντίδραση της διοίκησης της τελευταίας μετά τις πρώτες άκαρπες επαφές με τους νέους ιδιοκτήτες της Παγκρήτιας ήταν άμεση.

Σε ανακοίνωσή της πριν από ένα μήνα υπογράμμιζε ότι η απόφαση για συνένωση των δύο ιδρυμάτων ήλθε μετά από μια περίοδο μελέτης και ανάλυσης των στοιχείων και προοπτικών του νέου σχήματος, με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων συμβούλων.

Επιπλέον τόνιζε ότι «οι διοικήσεις των δύο τραπεζών διαπραγματεύθηκαν, οριστικοποίησαν και εισηγήθηκαν τους προτεινόμενους όρους της συγχώνευσης, οι οποίοι και εγκρίθηκαν κατ’ αρχήν από τις εκατέρωθεν Γενικές Συνελεύσεις στις 05/05/2022 και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία».

Υποστήριξε δε ότι η υλοποίησή της, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, είναι δεσμευτική για τα μέρη, υπό την αίρεση των αποφάσεων των ΓΣ των δύο πλευρών.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συζητήσεις με τη διοίκηση της Παγκρήτιας και οριστικοποιήθηκε το ναυάγιο της συγχώνευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις