Περίπου 251 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην ΕΕ καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2022, που περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς μήνες των καλοκαιρινών διακοπών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τις κρατήσεις να έχουν γίνει μέσω των πλατφορμών Airbnb, Booking, Expedia Group ή TripAdvisor.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά περίπου 24%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 και έχει ξεπεράσει κατά 9% τα επίπεδα (+9%) που καταγράφηκαν το καλοκαίρι του 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, όταν οι πλατφόρμες ανέφεραν περίπου 230 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στα Airbnb – Τι αναζητούν οι τουρίστες

Τα σχετικά στοιχεία δημοσιοποίησε η Eurostat και είναι «αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τεσσάρων πλατφορμών ιδιωτικής συνεργατικής οικονομίας που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2020, δείχνοντας ότι τα ιδιωτικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία ως πηγή επίσημων, αν και πειραματικών, στατιστικών».

Σταδιακή ανάκαμψη

Μετά τη σταδιακή ανάκαμψη των αριθμών κρατήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι κρατήσεις έφτασαν και ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τους πρώτους έξι μήνες, έγιναν κρατήσεις για 199,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, έναντι 83,8 εκατομμυρίων κατά την ίδια περίοδο το 2021 (περίοδος που εξακολουθεί να επηρεάζεται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω Covid-19) και 193,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2019, σημειώνοντας μέτρια αύξηση 3,2%. Η αύξηση έγινε πολύ πιο έντονη το τρίτο τρίμηνο, με 250,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με 202,3 εκατομμύρια το 2021 και 230,4 εκατομμύρια το 2019.

Ενώ οι συγκρίσεις με το 2021 τεκμηριώνουν μια ισχυρή ανάκαμψη και στις 31 χώρες (χώρες ΕΕ και ΕΖΕΣ), υπήρχαν διαφορές σε σύγκριση με το 2019.

Οι διανυκτερεύσεις στο Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Γαλλία το τρίτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά περίπου 30%, αλλά 12 κράτη μέλη της Ε.Ε.  εξακολουθούσαν να υστερούν σε σχέση με τα επίπεδα του 2019: η Πορτογαλία (-4%) ήταν η πιο σημαντική χώρα προορισμού με σημαντική μείωση.

Οι παράκτιες περιοχές παρέμειναν δημοφιλείς την άνοιξη του 2022

Όπως αναφέρει η Eurostat, οι παραδοσιακοί παράκτιοι προορισμοί διακοπών παρέμειναν δημοφιλείς το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οι πιο δημοφιλείς περιοχές ήταν η Ανδαλουσία στην Ισπανία με 6,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, η Jadranska Hrvatska στην Κροατία με 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και η Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή στη Γαλλία με 5,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Αυτές οι τρεις περιοχές, καθώς και η Καταλονία στην Ισπανία και το Île de France στη Γαλλία, είχαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις η καθεμία.

Η Γαλλία και η Ισπανία είχαν έξι περιφέρειες η καθεμία στις 20 πρώτες περιφέρειες, η Ιταλία είχε πέντε περιφέρειες, η Πορτογαλία δύο και η Κροατία μία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός