Στα ύψη έχει εκτοξευτεί στις Φιλιππίνες η τιμή στα κρεμμύδια, σε τέτοιο βαθμό, που πλέον είναι πιο ακριβά από το κρέας.

Το ταπεινό κρεμμύδι είναι βασικό συστατικό σχεδόν σε κάθε πιάτο των Φιλιππίνων, όπως συμβαίνει εξάλλου στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου.

Κρεμμύδια για… λίγους

Τα κόκκινα και τα άσπρα κρεμμύδια άγγιξαν έως και 600 πέσο Φιλιππίνων (10 ευρώ) ανά κιλό τη Δευτέρα, σε σύγκριση με 220 πέσος (3,7 ευρώ) ανά κιλό για το κοτόπουλο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Ακόμη και το μοσχαρίσιο στήθος είναι 30% φθηνότερο από τα κρεμμύδια, καθώς η τιμή του κιλού έχει εκτιναχθεί υψηλότερα από το κατώτατο ημερομίσθιο.

Σύμφωνα με το CNN η άνοδος των τιμών έχει καταγραφεί μετά από ένα κύμα σούπερ τυφώνων που έπληξαν τις Φιλιππίνες πέρυσι, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων πέσος.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές καταναλωτή να εκτινάσσονται κατά 8,1% τον Δεκέμβριο, φθάνοντας σε υψηλό 14 ετών, σύμφωνα με την τοπική Στατιστική Αρχή.

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει τα πιο ακριβά κρεμμύδια τον κόσμο.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Μία καλή χρονιά σε ό,τι αφορά τις τιμές είχαν το 2022 τα ελληνικά κρεμμύδια, που ως γνωστό συγκομίζονται τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

Φέτος, τα λευκά κρεμμύδια ξεπέρασαν τα 50 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή χρονιά η τιμή του παραγωγού ξεκίνησε στα 20 λεπτά το κιλό.

Αντίστοιχα, τα κόκκινα κρεμμύδια, η τιμή τους ήταν σημαντικά αυξημένη, φτάνοντας ακόμα και στα 70 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κυμαινόταν μόλις στα 25 λεπτά το κιλό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO