Η ελληνική οικονομία πραγματοποίησε ένα ισχυρό ριμπάουντ το 2022 σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά από την οποία οι προκλήσεις μόνο απούσες δεν ήταν.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023, η εικόνα της μπορεί να ήταν ικανοποιητική ωστόσο υπάρχουν σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής (υπενθυμίζεται ότι για φέτος ο Οργανισμός εκτιμάει ανάπτυξη της τάξεως του 1,1% με πληθωρισμό στο 3,7%).

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2022 στήριξε τα δημοσιονομικά έσοδα, μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ. Το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» στηρίζει τη μετάβαση σε μια πιο ψηφιακή και πράσινη οικονομία, με περισσότερη παραγωγικότητα. Η υλοποίηση των στόχων κρίνεται ικανοποιητική αν και κατά κανόνα υπολείπεται των προσδοκιών και ένα σημείο που είναι σημαντικό σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι ότι η επιτάχυνση των στόχων αυτών θα πληθαίνει και τις προκλήσεις.

Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται φειδωλή με τις δημόσιες δαπάνες, ωστόσο προκειμένου να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα -για τα οποία όπως επισημαίνεται πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε αυτά από το 2023-, όπως και για να στηριχθεί η συμπερίληψη, οι επενδύσεις και η οικονομική δραστηριότητα θα χρειασθούν περισσότερες δημόσιες δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ κάνει δεκαέξι συστάσεις ούτως ώστε η ελληνική οικονομία να μην βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εξελίξεις.

Αναλυτικότερα:

Βιώσιμη δημοσιονομική ανάκαμψη

  1. Επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και στη συνέχεια να διατηρείται ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% με 2% του ΑΕΠ.
  2. Οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο να μην αυξηθούν, με ταυτόχρονη ανακατανομή των ήδη υπαρχόντων δημοσίων υπαλλήλων σε περιοχές που παρουσιάζονται ελλείψεις.
  3. Οι κατακερματισμένες δραστηριότητες όπως οι δημόσιες προμήθειες, να ενοποιηθούν σε ειδικούς φορείς με μεγαλύτερη δυναμικότητα.
  4. Η ψηφιοποίηση και η απλούστευση της διαχείρισης του δημόσιου τομέα να συνεχισθεί, δίνοντας προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση των εργασιακών διαδικασιών και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων.
  5. Να δημοσιεύονται συχνές και περιεκτικές εκθέσεις αναφορικά με τα κόστη και τα οφέλη από όλες τις φορολογικές επεκτάσεις και τις επιδοτήσεις, με ιδιαίτερη εστίαση σε αυτές που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα.

Αύξηση απασχόλησης και εισοδημάτων

  1. Να επιδιώκεται η συμμετοχή των γυναικών στην έμμισθη απασχόληση, με ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν περισσότερο ευέλικτες σχέσεις εργασίας.
  2. Προκειμένου οι εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους σε ηλικία εργαζόμενους με περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα όπως για παράδειγμα άρση της ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για νέες προσλήψεις.
  3. Να εξετασθεί η περίπτωση να αντικατασταθούν κάποια από τα επιδόματα ανεργίας που δίνονται στους εγγεγραμμένους άνεργους, με στοχευμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

Επενδύσεις σε μια ανάκαμψη με διάρκεια

  1. Οι τράπεζες να ενθαρρυνθούν να ισχυροποιήσουν την κεφαλαιακή τους βάση αυξάνοντας τα οργανικά τους κέρδη, αλλά και με το να αναλογισθούν να αυξήσουν τις απαιτήσεις για τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
  2. Τα εμπόδια για την είσοδο στην αγορά εργασίας να χαμηλώσουν ειδικότερα σε όσα επαγγέλματα έχουν να κάνουν με τις επαγγελματικές υπηρεσίες. Επίσης να υπάρξει απλοποίηση για τους χωροταξικούς κανόνες.
  3. Η αποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος να βελτιωθεί, συμπεριλαμβάνοντας οριζόντια μέτρα για την αναθεώρηση και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.

Επίτευξη της πράσινης μετάβασης της ελληνικής οικονομίας

  1. Μεσοπρόθεσμα, οι τιμές για τις εκπομπές θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον στο επίπεδο Σχεδίου Εμπορίας Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση προσωρινών και στοχευμένων μέτρων τα οποία θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.
  2. Να αυξηθούν οι επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές, οι οποίες θα έχουν την κατάλληλη ανάλυση αναφορικά με το κόστος και τα οφέλη.
  3. Εντολή για ένα χρονοδιάγραμμα αυστηρών προτύπων ενεργειακής απόδοσης, τα οποία θα εφαρμοσθούν σε όλα τα υπάρχοντα κτίρια έως το 2050.
  4. Να ορισθεί ένα πλαίσιο για τον διαμοιρασμό του ρίσκου, για παράδειγμα καθιστώντας την ασφάλεια των ακινήτων για ακραίες καιρικές συνθήκες υποχρεωτική για όλα τα κτίρια.
  5. Η πρόσβαση και η ποιότητα των πολιτικών για τις ενεργές αγορές εργασίας να αυξηθεί, όπως και η εκπαίδευση των εργαζόμενων σε όλους τους τομείς και τις περιοχές που επηρεάζονται από την πράσινη μετάβαση της οικονομίας.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία