Η Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, συμμετέχει με εξωστρέφεια στον δημόσιο διάλογο ενημερώνοντας επιστημονικά για θέματα που συζητούμε στην καθημερινότητά μας.

Τι είναι οι πράσινες πόλεις

Οι πράσινες πόλεις είναι αυτές οι οποίες λειτουργούν με βάση την μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική και κοινωνικό-οικονομική βιωσιμότητα.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε για πράσινες πόλεις

Η προσπάθεια των ειδικών να συνδέσουν τον αστικό χώρο με τη φύση, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκίνησε τα μέσα του 19ου, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της βιομηχανικής επανάστασης. Από τότε, έχουν προταθεί διάφορα μοντέλα για τη σχέση φυσικού και τεχνητού στοιχείου. Ειδικά μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1970, η προβληματική αυτή έγινε πιο έντονη. Το αντιλαμβανόμαστε ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την ενεργειακή και οικονομική κρίση. Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ανθεκτικούς αστικούς χώρους, οι οποίοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που εναλλάσσονται.

Πώς μπορεί να γίνει μια πόλη πράσινη

Ένας άξονας είναι η αύξηση του πρασίνου στον αστικό χώρο και ένας άλλος να κινούμαστε συνεχώς προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Επίσης βιώσιμη διαχείριση του νερού, ανακύκλωση, βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και το ζήτημα της τροφικής αυτάρκειας. Δείτε όλη την απάντηση εδώ: 2:23

Υπάρχουν πράσινες πόλεις σήμερα;

Τα τελευταία χρόνια πολλές πόλεις έχουν αναπτύξει αστικές πολιτικές για να γίνουν πράσινες πόλεις. Υπάρχουν διάφορες λίστες, με διάφορα κριτήρια για το ποιες είναι οι πιο πράσινες πόλεις στον πλανήτη. Κυρίως εμφανίζονται σε αυτές τις λίστες ο ευρωπαϊκές πόλεις αλλά έχουμε και κάποιες ασιατικές, όπως η Σιγκαπούρη. Δείτε όλη την απάντηση εδώ: 3:46

Δείτε στο βίντεο τις απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

5:21 Μπορούν οι ελληνικές πόλεις να γίνουν πράσινες;

10:17 Τι θα γίνει αν δεν κάνουμε πράσινες τις πόλεις μας; 

Η δρ. Αθηνά Βιτοπούλου, είναι επίκουρη καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Ατομική ιδιοκτησία και νομισματική πολιτική
Academia |

Πως η νομισματική πολιτική μειώνει την περιουσία των πολιτών

Το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης προϋποθέτει απαραίτητα ότι η οικονομία είναι διαρθρωμένη κατά το πρότυπο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, το οποίο με την σειρά του προϋποθέτει ότι επικρατεί ατομική ιδιοκτησία, ιδιαίτερα επί των παραγωγικών μέσων.

Επαγγελματικός προσανατολισμός για μαθητές ακριτικών νησιών από το ΟΠΑ και την Grant Thornton
Academia |

Επαγγελματικός προσανατολισμός για μαθητές ακριτικών νησιών από το ΟΠΑ και την Grant Thornton

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η εταιρία Grant Thornton στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς συνεργάζονται για να προσφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου των ακριτικών νησιών επαγγελματικό προσανατολισμό με βάση τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το ΟΠΑ.