Το εύλογο κόστος των γεωργικών μηχανημάτων και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός στα νέα σχέδια βελτίωσης, τα οποία θα βρίσκονται υπό διαβούλευση έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το υπό διαβούλευση κείμενο τα βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν το κόστος των γεωργικών μηχανημάτων, τον ορισμό δηλαδή μιας ανώτατης επιλέξιμης τιμής, τόσο στους γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ) όσο και στα παρελκόμενα, με τον ΣΕΑΜ να ζητάει να μην υπάρχει περιορισμός στο σύνολο του προϋπολογισμού για μηχανολογικό εξοπλισμό.

Σχέδια βελτίωσης: Τι προβλέπεται για τις επενδύσεις απλής αντικατάστασης

Το βασικό επιχείρημα των εισαγωγέων ήταν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε φραγμό σε εν δυνάμει δικαιούχους με μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας που καθιστούν την εκμετάλλευση περισσότερο ανταγωνιστική.

Συζητήθηκαν επίσης αναλυτικά και επιμέρους θέματα όπως η προσκόμιση 3 προσφορών, η αύξηση των ιπποδυνάμεων στις προϋποθέσεις επιλογής ελκυστήρα κατά παρέκκλιση του αλγορίθμου Teres, η δυνατότητα προκαταβολής πριν την αίτηση ένταξης έως και 20% της συνολικής αξίας του επενδυτικού σχεδίου, η πιστοποίηση των καινοτόμων επενδύσεων, οι χρόνοι απόσβεσης των ελκυστήρων και μερικά ακόμα που δυσκόλεψαν την προηγούμενη πρόσκληση και τα οποία όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους εισαγωγείς «καλό θα ήταν να αποφευχθούν σε αυτή».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης ο υπουργός και οι διαχειριστικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα κινηθεί σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, με την επίσημη πρόσκληση να προκηρύσσεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Μητρώο γεωργικών ελκυστήρων

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν και πάγια θέματα του Συνδέσμου όπως η δημιουργία μητρώου γεωργικών ελκυστήρων, θέματα τεχνικού ελέγχου γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών στην χρήση και τεχνική υποστήριξη των γεωργικών μηχανημάτων.

Ο κ. Γεωργαντάς αντιμετώπισε πολύ θετικά όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι για το θέμα του μητρώου των γεωργικών ελκυστήρων θα κινηθεί πολύ άμεσα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών