Στο 1,5 δισ. ευρώ θα ανέλθουν μέχρι το 2025 οι επενδύσεις του μεγάλου fund HIG Capital Advisors LLC στην Ελλάδα.

Συνεργάτης του μεγάλου διαχειριστή κεφαλαίων ύψους 52 δισ. δολάρια στην Ελλάδα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, γενικός διευθυντής της Inventio, που εκπροσωπεί αποκλειστικά τη HIG Capital στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, το fund ετοιμάζεται να διαθέσει άλλα 500 εκ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν στους τομείς των logistics, της βαριάς βιομηχανίας και των ξενοδοχείων.

Logistics

Η επόμενη μεγάλη κίνηση είναι η ολοκλήρωση της πολύκροτης εξαγοράς της εταιρείας Βεϊνόγλου.

Πρόκειται για εταιρεία logistics και ταχυμεταφορών, με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο.

Διαθέτει τις κεντρικές αποθήκες, επιφάνειας 55.000 τ.μ., στην περιοχή της Ελευσίνας, ενώ το 2016 ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός συγκροτήματος logistics, επιφάνειας 16.000 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου. Το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε τη δημιουργία νέων υποδομών 45.000 τ.μ., που έχουν μισθωθεί από την αλυσίδα Public – Media Markt, αυξάνοντας τη συνολική επιφάνεια των ακινήτων που διαχειρίζεται σε σχεδόν 200.000 τ.μ.

Η Χαλυβουργία

Η HIG Capital προχωρά και σε επένδυση της τάξης των 300 εκ. ευρώ για τη μετατροπή οικοπέδου που απέκτησε στο πλαίσιο της διάσωσης της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε. της οικογένειας Μάνεση, σε πρότυπο κέντρων διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η HIG Capital πέτυχε στην Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ, τη  διαγραφή δανείων άνω 150 εκ ευρώ με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα διεργασιών η HIG προχώρησε στην εξαγορά των δανείων της Χαλυβουργίας  Ελλάδος, από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει σχετικό διαγωνισμό πώλησης, ενώ πρωθύστερα είχε εξαγοράσει και επιπλέον οφειλές 50 εκατ. ευρώ από την Eurobank ,ελέγχοντας έτσι χρέη 150 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα τη  διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου.

Ξενοδοχεία

Τέλος μέρος του επενδυτικού προγράμματος των 500 εκ. ευρώ θα διατεθεί και για την απόκτηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κρήτη, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τον τουριστικό κλάδο η HIG έχει ήδη 6 ξενοδοχειακές  μονάδες καθώς το 2018, εξαγόρασε τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος, πρώην Aldemar Ρόδου, στην οποία προχώρησε σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρη ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωμάτιων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά, κάνοντας τα τα  μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση.

Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 100 εκ. ευρώ.

Το 2019 προχώρησε στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings ΑΕ Κέρκυρα, ενώ το 2022 προχώρησε στην εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων μετά από δική τους πρόταση. Σήμερα βρίσκεται  σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 1400 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των 120 εκ. ευρώ.

Τέλος, το 2022 ολοκλήρωσε την εξαγορά των δανείων της Kυπριώτης ΑΕ- από τρεις τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140εκατ ευρώ, ενώ προχώρησε και στην εξαγορά του 45% των μετοχών της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις