Την εκτίμηση ότι καθοριστικό για τις τιμές του πετρελαίου θα είναι το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά τις γιορτές για το κινεζικό νέο έτος, εξέφρασε ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Τζεφ Κάρι, ο οποίος δεν αποκλείει να φτάσει η τιμή του μαύρου χρυσού και στα 110 δολάρια.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο αναλυτής στο Bloomberg για τις τιμές των εμπορευμάτων και δη του αργού πετρελαίου,  είπε χαρακτηριστικά ότι το πετρέλαιο είναι «το καλύτερο παιχνίδι επανέναρξης». Όπως εξήγησε εάν ανακάμψει η κίνηση αεροπλάνων, τρένων και αυτοκινήτων, αναμένεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Brent θα μπορούσε να φτάσει και στα 110 δολάρια το βαρέλι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 εάν η Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά τους μακροχρόνιους περιορισμούς για την πανδημία.

Ανοδική τροχιά

Ήδη οι τιμές του αργού κινούνται σε ανοδική τροχιά. Χθες κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 3% με φόντο τις ελπίδες για βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες υπερίσχυσαν της τεράστιας αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού που προκάλεσε έκπληξη.

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται και σήμερα, με την τιμή του Brent να κερδίζει 1,1% στη 1.00 ώρα Ελλάδος και να διαμορφώνεται στα 83,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό διαμορφωνόταν στα 78,15, αυξημένο κατά 1%, παίροντας και οι δύο δείκτες αναφοράς ώθηση από την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και με τους επενδυτές να προσδοκούν σε μια συγκράτηση των επιθετικών ρυθμών αύξησης των επιτοκίων από τη Fed μετά την αναμενόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές