Με μικρά κέρδη και κόντρα στο αρνητικό πρόσημο της συντριπτικής πλειονότητας των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε τελικά το  ελληνικό χρηματιστήριο, παραμένοντας πιστό στην πλάγια γραμμή των τελευταίων ημερών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,06% στις 964,26 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 75,2 εκατ. ευρώ.Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η διαπραγμάτευση σε ένα στενό εύρος, με έντονη όμως νευρικότητα, εν αναμονή των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ένα μέγεθος που τελικά δεν επηρέασε και πολύ τις αγορές. Πλέον η εστίαση μεταφέρεται στην αγορά εργασίας και στα περιθώρια που θα έχει πλέον η Federal Reserve για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Φεβρουαρίου. Σε ένα σενάριο πιο ήπιας νομισματικής σύσφιξης θα μειώσει και τις εκτιμήσεις για την αρνητική επίδραση της στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.Την ίδια ώρα, η αγορά προσπάθησε να διαγνώσει τις επιδράσεις που θα έχει στις τραπεζικές μετοχές η Στρατηγική Αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Οι όροι, οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν χτες, αφορούν στη διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ σε Εθνική Τράπεζα (40%), Τράπεζα Πειραιώς (27%), Alpha Bank (9%) και Eurobank (1,3%) και σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του κράτους από τον κλάδο.

Τι προεξοφλεί το Χρηματιστήριο;

Πάντως, πέραν αυτού, η αγορά βλέπει θετικά την επιτάχυνση της αποεπένδυσης του Ταμείου, κάτι που επικυρώνει και η Morgan Stanley. Ο οίκος βλέπει θετικά την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αν και βραχυπρόθεσμα θα ασκηθούν πιέσεις στις τιμές των μετοχών τους.

Σε επίπεδο τίτλων, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Πειραιώς, Τιτάν, Βιοχάλκο, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Autohellas. Από την άλλη, εκτός το -1,04% της Aegean, ΟΛΠ, Coca Cola, Motor Oil, Λάμδα, Σαράντης, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Quest κράτησαν υπό έλεγχο τις απώλειες τους.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών