Οι εταιρείες ερευνών Canalys, IDC και Gartner ανακοίνωσαν τις μετρήσεις τους για τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών κατά το δ’ τρίμηνο του 2022. Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν ουσιαστικά είδηση, τουλάχιστον όχι ευχάριστη είδηση, καθώς και οι τρεις εταιρείες βλέπουν την πτώση να συνεχίζεται μετά τα ύψη ρεκόρ του 2021.

Οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών μικρές: η IDC συμπεραίνει ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 28%, η Gartner κατά 28,5% και η Canalys κατά 29%. Στα στοιχεία περιλαμβάνονται συστήματα φορητά και σταθερά που τρέχουν λειτουργικά συστήματα Windows, macOS ή Chrome.

Οι επιδόσεις της αγοράς ήταν ανάλογες και σε επίπεδο χρονιάς με τις τρεις φίρμες να υπολογίζουν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν περίπου κατά 16%, σε σχέση με το 2021.

Σε επίπεδο μονάδων που παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές προς τους μεταπωλητές, η Gartner υπολογίζει ότι παραδόθηκαν 65,3 εκατομμύρια συστήματα, η Canalys τα υπολογίζει σε 65,4 εκατομμύρια και η IDC σε 67,2 εκατομμύρια μονάδες.

Σε επίπεδο κατασκευαστών, απλά δεν υπάρχει… νικητής καθώς ουδείς βγαίνει αλώβητος. Χαρακτηριστικό ότι οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστές της αγοράς εμφανίζονται με διψήφιες απώλειες.

Η Apple εμφανίζει απλώς τη μικρότερη φθορά, και στις τρεις έρευνες, με την Gartner να της αποδίδει πτώση 10,1%, η Canalys 7,5% και η IDC μόλις 2,1%. Η Dell δέχεται σοβαρό χτύπημα με μετρήσεις των τριών εταιρειών να της αποδίδουν μείωση πωλήσεων που φτάνει (κατά μέσο όρο) στο 37%. Η HP πέφτει κατά 29% ενώ η Lenovo πέφτει κατά 28%.

Το χειρότερο τρίμηνο

Τα στοιχεία της αγοράς υπολογιστών κατά το δ’ τρίμηνο είναι προβληματικά κυρίως γιατί η συγκεκριμένη περίοδος, που περιλαμβάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από αύξηση πωλήσεων. Είναι η συγκεκριμένη περίοδος που όλοι οι κατασκευαστές θέλουν να αυξήσουν τον τζίρο τους προχωρώντας και σε μειώσεις τιμών.

Σύμφωνα με την Gartner πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της αγοράς PC που έχει παρατηρηθεί σε μεμονωμένο τρίμηνο από την εποχή που η εταιρεία ξεκίνησε να παρακολουθεί την συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τι φέρνει το 2023

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα εξελιχθεί η αγορά κατά τη διάρκεια του 2023. Γενικά, οι αναλυτές, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η αγορά υπολογιστών θα ξεκινήσει να ανακάμπτει προς τα τέλη του έτους ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2024.

«Από τη στιγμή που επιχειρήσεις και καταναλωτές ξεπεράσουν την καταιγίδα, αναμένουμε ότι οι καθυστερημένες αγορές θα αρχίσουν να τονώνουν την αγορά στα τέλη του 2023, με τη δυναμική να αυξάνεται το 2024», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκτίμηση της Canalys.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση των αναλυτών και της IDC, η οποία από την πλευρά της προβλέπει ανάκαμψη το 2024 «με ορισμένους θύλακες ανάκαμψης και εντός του 2023». Από την άλλη πλευρά η Gartner προβλέπει ότι η «δυσφορία» στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές του 2024.

Πάντως, ενώ τα στοιχεία εμφανίζονται αποκαρδιωτικά με μεγάλες μειώσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, σε σύγκριση με τους αριθμούς πριν την πανδημία, δηλαδή πριν το 2020, οι προοπτικές εμφανίζονται ελαφρώς πιο θετικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί