Οι εταιρείες ερευνών Canalys, IDC και Gartner ανακοίνωσαν τις μετρήσεις τους για τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών κατά το δ’ τρίμηνο του 2022. Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν ουσιαστικά είδηση, τουλάχιστον όχι ευχάριστη είδηση, καθώς και οι τρεις εταιρείες βλέπουν την πτώση να συνεχίζεται μετά τα ύψη ρεκόρ του 2021.
Οι διαφορές μεταξύ των εταιρειών μικρές: η IDC συμπεραίνει ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 28%, η Gartner κατά 28,5% και η Canalys κατά 29%. Στα στοιχεία περιλαμβάνονται συστήματα φορητά και σταθερά που τρέχουν λειτουργικά συστήματα Windows, macOS ή Chrome.
Οι επιδόσεις της αγοράς ήταν ανάλογες και σε επίπεδο χρονιάς με τις τρεις φίρμες να υπολογίζουν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν περίπου κατά 16%, σε σχέση με το 2021.
Σε επίπεδο μονάδων που παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές προς τους μεταπωλητές, η Gartner υπολογίζει ότι παραδόθηκαν 65,3 εκατομμύρια συστήματα, η Canalys τα υπολογίζει σε 65,4 εκατομμύρια και η IDC σε 67,2 εκατομμύρια μονάδες.
Σε επίπεδο κατασκευαστών, απλά δεν υπάρχει… νικητής καθώς ουδείς βγαίνει αλώβητος. Χαρακτηριστικό ότι οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστές της αγοράς εμφανίζονται με διψήφιες απώλειες.
Η Apple εμφανίζει απλώς τη μικρότερη φθορά, και στις τρεις έρευνες, με την Gartner να της αποδίδει πτώση 10,1%, η Canalys 7,5% και η IDC μόλις 2,1%. Η Dell δέχεται σοβαρό χτύπημα με μετρήσεις των τριών εταιρειών να της αποδίδουν μείωση πωλήσεων που φτάνει (κατά μέσο όρο) στο 37%. Η HP πέφτει κατά 29% ενώ η Lenovo πέφτει κατά 28%.
Το χειρότερο τρίμηνο
Τα στοιχεία της αγοράς υπολογιστών κατά το δ’ τρίμηνο είναι προβληματικά κυρίως γιατί η συγκεκριμένη περίοδος, που περιλαμβάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από αύξηση πωλήσεων. Είναι η συγκεκριμένη περίοδος που όλοι οι κατασκευαστές θέλουν να αυξήσουν τον τζίρο τους προχωρώντας και σε μειώσεις τιμών.
Σύμφωνα με την Gartner πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση της αγοράς PC που έχει παρατηρηθεί σε μεμονωμένο τρίμηνο από την εποχή που η εταιρεία ξεκίνησε να παρακολουθεί την συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Τι φέρνει το 2023
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα εξελιχθεί η αγορά κατά τη διάρκεια του 2023. Γενικά, οι αναλυτές, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η αγορά υπολογιστών θα ξεκινήσει να ανακάμπτει προς τα τέλη του έτους ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2024.
«Από τη στιγμή που επιχειρήσεις και καταναλωτές ξεπεράσουν την καταιγίδα, αναμένουμε ότι οι καθυστερημένες αγορές θα αρχίσουν να τονώνουν την αγορά στα τέλη του 2023, με τη δυναμική να αυξάνεται το 2024», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκτίμηση της Canalys.
Ανάλογη είναι η εκτίμηση των αναλυτών και της IDC, η οποία από την πλευρά της προβλέπει ανάκαμψη το 2024 «με ορισμένους θύλακες ανάκαμψης και εντός του 2023». Από την άλλη πλευρά η Gartner προβλέπει ότι η «δυσφορία» στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές του 2024.
Πάντως, ενώ τα στοιχεία εμφανίζονται αποκαρδιωτικά με μεγάλες μειώσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, σε σύγκριση με τους αριθμούς πριν την πανδημία, δηλαδή πριν το 2020, οι προοπτικές εμφανίζονται ελαφρώς πιο θετικές.
Latest News
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους
Τα ρομποταξί της Tesla θα κινούνται με ανθρώπινο τηλεχειρισμό
Η Tesla σκοπεύει να ξεκινήσει την υπηρεσία ρομποταξί με έναν εταιρικό στόλο που υποστηρίζεται από εξ αποστάσεως τηλεχειρισμό