«Σε λίγο κλείνει χρονικά η πρώτη κυβερνητική μας περίοδος. Με τη ψήφο του ελληνικού λαού ανοίγει και η δεύτερη θητεία στη δημιουργία. Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε όμως ακόμα περισσότερα με μία ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε με το ίδιο και ακόμα πιο γρήγορο σταθερό και τολμηρό βήμα. Κυρίως με την ίδια αξιοπιστία η οποία μας ενώνει άρρηκτα με την κοινωνία. Αυτή είναι που διαψεύδει και διαρκώς τους αντιπάλους μας. Μας έλεγαν ότι δεν θα εξαντλήσουμε την τετραετία και να που την ολοκληρώνουμε. Μας έλεγαν ότι θα αλλάξετε λέει τον εκλογικό νόμο, τον κρατήσαμε ως έχει. Κάποιοι πόνταραν ότι θα μας λύγιζαν οι πολλές κρίσεις. Κι όμως όλοι μαζί τις ξεπεράσαμε. Ήταν οι ίδιοι που προέβλεπαν ότι δεν θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας οι οποίες έγιναν πραγματικότητα στο σύνολό τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Η πατρίδα μας σήμερα κάνει ρεκόρ σε ρυθμούς ανάπτυξης

Από τη στιγμή που μπήκε το πλαφόν οι τιμές του φυσικού αερίου ουσιαστικά κατέρρευσαν. Κάναμε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική επένδυση στη Θράκη μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό κόμβο του νέου ενεργειακού χάρτη. Εάν δεν υπήρχε η πατρίδα μας και γρήγορη ολοκλήρωση του αγωγού IGB η Βουλγαρία δεν θα είχε αρκετό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της. Αυτό σημαίνει σοβαρή στρατηγική για μία χώρα η οποία ευελπιστεί να είναι πρωταγωνίστρια στα βαλκάνια.

Η πατρίδα μας σήμερα κάνει ρεκόρ σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 πόσοι θα πίστευαν ότι σήμερα η Ελλάδα θα είχε διπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και του χρόνου θα έχουμε τριπλάσιο. Και το πετύχαμε επενδύοντας στις εξαγωγές, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας ενώ αυτό δεν έγινε εις βάρος του ατομικού προϋπολογισμού. Όλοι πληρώνουν λιγότερο φόρο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα νοικοκυριά στηρίζονται απέναντι στην ακρίβεια

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί για 3η φορά από την 1η Απριλίου και ύστερα από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι θα δουν σημαντική αύξηση στις συντάξεις τους. Αρκετή αύξηση που θα αγγίζει το 8%. Τα νοικοκυριά στηρίζονται απέναντι στην ακρίβεια. Λέμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν αλλά εξακολουθούν να είναι τρεις φορές υψηλότερες. Τώρα θα προχωρήσουμε στην κάλυψη μέρους εξόδων των νοικοκυριών, το 10% των αγορών πρώτης ανάγκης σχεδόν κάθε οικογένειας θα καλύπτεται από αυτή την κάρτα αγορών. Απορροφούμε ουσιαστικά όλη την αύξηση του πληθωρισμού. Είναι μία ακόμα συμπληρωματική παρέμβαση ουσίας. Ξέρετε από πού έρχονται τα χρήματα; Όχι από δανεικά, όχι από φόρους αλλά από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ποιοι είναι λοιπόν οι προοδευτικοί και ποιοι είναι αυτοί που τολμούν να κατηγορούν αυτή την παράταξη για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας;

Σε 60 ημέρες ο κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τη σύνταξή του

Τέλειωσε αυτή η ντροπή. Σε 60 ημέρες ο κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τη σύνταξή του. 25.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες. Σκεφτείτε μία γυναίκα σε ορεινό χωριό που μπορεί να μην γνώριζε γιατί είναι σημαντικό να κάνει μια μαστογραφία. Πάνω από 3.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν μέσα από τον προληπτικό έλεγχο με πολλές αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν μια υγιή ζωή γιατί εντοπίσαμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο.

Όλα αυτά τα οποία έγιναν δεν ήταν ούτε εύκολα, ούτε αυτονόητα. Χρειάστηκε πολλή δουλειά. Έγιναν χάρη στην εργατικότητα και υπευθυνότητα όλων των πολιτών.

Περισσότερα από 360 έργα, 6,8 δισ. ευρώ για την Αν. Μακεδονία και Θράκη

Για να μιλήσουμε για αυτή τη νέα Ελλάδα είμαι κοντά σας. Επέλεξα την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για την πρώτη περιοδεία μου στη νέα χρονιά. Εδώ πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία με την ισοπολιτεία. Εδώ, αυτή η ακριτική περιοχή, στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της πατρίδας. Εδώ έχουμε πετύχει αρμονική συνύπαρξη Ελλήνων πολιτών διαφορετικών θρησκειών. Ο πολίτης αρνείται να γίνει άβουλο πιόνι στην σκακιέρα της διχόνοιας όπως επιδιώκουν κάποιοι εκτός συνόρων. Το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας το 2020 όταν εκδηλώθηκε η μαζική προσπάθεια εργαλειοποίησης ανθρώπων, εσείς κρατήσατε απόρθητα τα σύνορά μας. Η εμπειρία εκείνη ήταν και ένα παράλληλο μήνυμα σε όσους αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράκτη που σε λίγο θα επεκτείνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Είναι οι ίδιοι που άλλοτε δεν διέκριναν θαλάσσια σύνορα και δεν δίσταζαν να συκοφαντούν την ίδια τους τη χώρα ακόμα και με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν νεκρά παιδιά. Αναλογίζομαι πώς θα ήμασταν σήμερα εάν εκείνοι χειρίζονταν μία τέτοια υβριδική επίθεση και αν και σήμερα επιμένουν στα ανοιχτά σύνορα με τους μετανάστες να έρχονται και μετά να εξαφανίζονται όπως έλεγε τότε η αρμόδια υπουργός τους. Αναρωτιέμαι αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται το αρχικό τους αίτημα να μην κατασκευαστεί ο φράχτης στον Έβρο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της ΝΔ στην Κομοτηνή.

Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της. Βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση. Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, πιστοί στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στη συνθήκη της Λοζάνης. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Είμαστε δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας. Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα. Τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. Να στείλουμε ένα χαιρετισμό στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, εκεί που η Ελλάδα αξιοποιεί για πρώτη φορά το φυσικό ενεργειακό της πλούτο. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η πατρίδα μας δεν είναι πια ουραγός αλλά πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη

Ποτέ κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν κλήθηκε να διαχειριστεί περισσότερες κρίσεις. Όχι απλά δεν λυγίσαμε αλλά απαντήσαμε ενωμένοι γρήγορα και αποφασιστικά. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Δημιουργούμε τα αποθέματα εκείνα που μας επιτρέπουν να στηρίζουμε την κοινωνία χωρίς να διαταράσσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν πλέον νέα αμυντικά αεροσκάφη. Επενδύουμε βέβαια πρώτα και πάνω από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενισχύσαμε το διπλωματικό αποτύπωμα της πατρίδας. Οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, κυρίως με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αποτελούν την άλλη όψη αυτής της ισχυρής ασπίδας. Διευθετήσαμε τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Η πατρίδα μας δεν είναι πια ουραγός αλλά πρωταγωνιστής σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην Κομοτηνή.

Υπερεθνικός κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου η ανατολική Θράκη

Υπάρχουν δυσκολίες πολλές. Δεν τις κρύψαμε ποτέ και δεν έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα. Όμως μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ναι, αυτά που είπαμε τα κάναμε. Αλλά αν κάναμε πολλά έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την πατρίδα και για την ανατολική Θράκη με οδικό χάρτη το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο συντάχθηκε από εσάς. Έχω ένα όραμα αυτή η τόσο όμορφη περιφέρεια να γίνει ένας υπερεθνικός κόμβος ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου. Με μία νέα δυναμική που θα στηρίζεται σε εθνικές γεωστρατηγικές συνεργασίες. Τα μεγάλα έργα υποδομών καθίστανται πρώτη προτεραιότητα. Όλα έχουν εξασφαλισμένους πόρους. Θα μιλήσω ενδεικτικά στη μεγάλη σημασία την οποία δίνουμε στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης το οποίο παραμένει στον έλεγχο του κράτους με προσωπική μου απόφαση λόγω της τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας του, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο τέλος του 2023 θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου αερίου ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες των Βαλκανίων

Μία ξεχωριστή αναφορά για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Εκμεταλλεύτηκε ίσως πιο γρήγορα από άλλα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος πλαίσιο. Κυρίως για την ανάληψη δράσεων εξωστρέφειας. Ο στόχος μας είναι να καταστεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα. Και ναι, θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά τμήμα ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και από τη μεθεπόμενη χρονιά τμήμα αεροθεραπείας στην Κομοτηνή.

Βέβαια η Θράκη πρωταγωνιστεί στην ενέργεια. Παρά πολύ σημαντική εξέλιξη ότι στο τέλος του 2023 θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη ο πρώτος σταθμός υγροποιημένου αερίου ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα διευρύνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα