Η κάμερα του in από μέσα από τη Μητρόπολη, όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που άφησε την τελευταία πνοή του το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2023 οδηγείται στην τελευταία κατοικία του. Το τελετουργικό αποφασίστηκε μετά από έντονο παρασκήνιο, που προκάλεσε αντιπαραθέσεις και διχασμό –λέξεις, άλλωστε, που απαντώνται συχνά στις σελίδες που αφιερώθηκαν στη ζωή του- σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο.

Η κάμερα του in έξω από τη Μητρόπολη – Παραμένει στο σημείο ο κόσμος

Η τελική απόφαση ορίζει ότι ο τέως βασιλιάς Κωνταντίνος θα ταφεί στο Τατόι στο βασιλικό κοιμητήριο. Η εξόδιος τελείται αυτή τη στιγμή στη Μητρόπολη Αθηνών. Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 11, η σορός του τέως βασιλιά βρέθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου σε ένα άτυπο λαϊκό προσκύνημα, στο οποίο έδωσαν το «παρών» χιλιάδες κόσμου.

Ο κόσμος παραμένει έξω από τη Μητρόπολη

Λεπτό προς λεπτό από το in όλα όσα συμβαίνουν στη Μητρόπολη Αθηνών στο λαϊκό προσκύνημα για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

13:44 Αρκετοί από τους παριστάμενους έψαλαν τον εθνικό ύμνο μετά την έξοδο της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που φώναξαν το όνομα του πρωτότοκου γιου του, Παύλου.

13:41 Ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή από την Μητρόπολη Αθηνών με προορισμό το Τατόι, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.   

13:32 Το φέρετρο με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μπήκε στη νεκροφόρα, όπου θα τον μεταφέρει στην τελευταία του κατοικία στους βασιλικούς τάφους Τατόιου.

13:25 Ξεκινά η έξοδος των υψηλών προσκεκλημένων με προορισμό το Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

13:20 Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία.

13:08 Ο επικήδειος λόγος από τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο.

«Κωνσταντίνε βασιλιά πατέρα, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τας παιδιά και τα εγγόνια για όλους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου.

Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου βασιλέα Παύλο και παππού μου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες την ευθύνη του θρόνου. Σου είπε «αφιέρωσον τη ζωή σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος σου, ουδεμία αξιότερη αποστολή, εκτιμού πάντοτε ότι προτιμότερο είναι να υποφέρει ο βασιλέας αντί για τον λαό.

Δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα.

Ήταν μια σκληρή εποχή όταν ανέβηκες στον Θρόνο. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αφορμή για μια νέα αιματοχυσία. Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.

Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα.

Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.

Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.

«Καλό ταξίδι» έκλεισε με εμφανή τη συγκίνησή του ο Παύλος για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ο γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε στη συνέχεια επικήδειο και στα αγγλικά.

13:05 Φωτογραφίες μέσα από την Μητρόπολη κατά τη διάρκεια της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.   

13:02 Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι επώνυμοι που βρέθηκαν στην κηδεία

12:55 Ιερά άμφια: Τι συμβολίζουν τα χρώματα που φορούν οι μητροπολίτες

12:47 Εμφανώς συγκινημένη η Άννα Μαρία, κατά τη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας.

12:43 Στο Τατόι έχει ήδη αρχίσει να μαζεύεται κόσμος, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιτρέπεται κανείς μέσα στον χώρο που θα γίνει η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, εκτός από τους επίσημους προσκεκλημένους.    

12:20 Με περίπου 20 λεπτά καθυστέρηση ξεκινάει η εξόδιος ακολουθία.

12:19 Καταχειροκροτούμενες έφτασαν στην Μητρόπολη η Άννα Μαρία συνοδευόμενη από την Μαρί Σαντάλ.

12:10 Έφτασε και η πριγκίπισσα Άννα, η οποία εκπροσωπεί τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.  

12:06 Καταχειροκροτούμενοι από το κοινό που βρίσκεται στη Μητρόπολη έφτασαν βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια.

  

12:00 Η σύζυγος του υπουργού Ανάπτυξης, Ευγενία Μανωλίδου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι θα έδινε το «παρών», ωστόσο βρίσκεται σε ταξίδι εκτός Ελλάδας. 

11:59 Κατά κύματα αναχωρούν οι γαλαζοαίματοι για τη Μητρόπολη. Στους τελευταίους ο πρίγκιπας Χάκον της Νορβηγίας και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, με τον βασιλιά Φελίπε να χαιρετά τους δημοσιογράφους.

11:56 O πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος  

11:55 Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου υποκλίθηκαν μπροστά στον Χουάν Κάρλος και τη Σοφία.

11:51 Το φέρετρο τοποθετήθηκε στο βάθρο, ενώ μπροστά -σε τραπέζι και πάνω σε μπλε και κόκκινα μαξιλάρια- έχουν τοποθετηθεί τα μετάλλια του τέως βασιλιά. Οι τρεις γιοι του βασιλιά εμφανώς συγκινημένοι αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους.   

11:48 Στη Μητρόπολη έφτασε το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας.11:45 Η βασιλομήτωρ της Ισπανίας, Σοφία, χαιρετά τα συγκεντρωμένα πλήθη έξω από τη Μητρόπολη.  

11:43 Η στιγμή που ο Παύλος αποχαιρετά τη σορό του πατέρα του στη Μητρόπολη. 

11:41 Στη Μητρόπολη έφτασε και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

11:40 Ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου υποδέχεται του καλεσμένους στην είσοδο της Μητρόπολης.

11:35 Η άφιξη του Μάκη Βορίδη 

11:28 Η στιγμή της άφιξης του Παναγιώτη Πικραμμένου και της Λίνας Μενδώνη.   

11:05 Ολοκληρώθηκε, τελικά, στις 11 το λαϊκό προσκύνημα. Συνοδεία των γιών του, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρεται στο Μητρόπολη.  

11:03 Μικρής έκτασης ένταση σημειώθηκε στη Μητρόπολη, καθώς οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τον κόσμο ότι δεν θα πάρει άλλη παράταση το λαϊκό προσκύνημα και στις 11:30 θα ολοκληρωθεί. Πολίτες που δεν θα προλάβουν να πουν το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

10:53 Έφτασαν στη Μητρόπολη οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος, οι τρεις γιοί του, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στον ιερό ναό και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Σιγά – σιγά αναμένεται η προσέλευση των  επισήμων, οι οποίοι θα φτάσουν μαζικά με βαν.

10:52 Νέα παράταση μισής ώρας στο λαϊκό προσκύνημα. Στις 11:30 αναμένεται να ολοκληρωθεί, λόγω της πολύς μεγάλης προσέλευσης του κόσμου.

10:50 Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του in, Δημήτρης Πέρρος, η προσέλευση του κόσμου είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται να έχει χαθεί ο έλεγχος, με τον κόσμο να συνωστίζεται στο παρεκκλήσι χωρίς να τηρεί τη σειρά προτεραιότητας. 

10:49 Θέμα και στα ξένα ΜΜΕ η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

10:46 Στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια» έφτασε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ λίγη ώρα αργότερα εκεί έφτασε και ο μικρότερος γιος του τέως βασιλία Κωνσταντίνου, Φίλιππος, συνοδεία της συζύγου του, Νίνας Φλορ

10:42 Η στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς αποτίει φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. O Αντώνης Σαμαράς δεν προσκυνάει το φέρετρο του πρώην μονάρχη.

10:34 Φυσικά από τη σημερινή μέρα, δεν λείπουν και οι γραφικές παρουσίες, όπως αυτές που βλέπουμε παρακάτω. Πρόκειται για ανθρώπους που έφτασαν με πούλμαν από τη Μάνη, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται έξω από τη Μητρόπολη και τραγουδούν τα «40 παλικάρια από τη Λιβαδειά».

 

10:28 «Κοιτάχτε την κόσμο που υπάρχει. Όλοι ήρθαν να τιμήσουν τον βασιλέα των Ελλήνων. Με χαροποιεί ότι βλέπω νέα παιδιά. Αυτό μου δίνει ελπίδα και ανάταση καρδιάς. Είναι αδικία που δεν θάφτηκε δημοσία δαπάνη, που έχουν θαφτεί ηθοποιοί, όπως ο Μπονάτσος και ο οποιοσδήποτε, και ελπίζουμε με το πέρασμα του χρόνου όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν με ένα νέο δημοψήφισμα να επανέλθει η βασιλευομένη δημοκρατία, γιατί από την προεδρική δημοκρατία είδαμε τι υπάρχει» λέει πολίτης στο in.

10:09 Εξερχόμενος του παρεκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, είπε πως «νόμιμος και συνταγματικός αρχηγός κράτους κηδεύεται ως αρχηγός κράτους. Η εδραιωμένη Δημοκρατία μας, δεν φοβάται τίποτα. Κρίμα για την απρέπεια προς το πρόσωπο του Κωνσταντίνου του Β’ από πλευράς της κυβέρνησης. Όλος αυτός ο κόσμος δεν ήρθε για να αποχαιρετήσει απλώς έναν ιδιώτη. Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του».

 

10:03 «Η καταγωγή μου είναι από τη Μάνη. Ήρθαμε να τιμήσουμε τον βασιλιά που πρόσφερε στην πατρίδα, πρόσφερε στην Ελλάδα και είναι πραγματικός Έλληνας και αυτό που γίνεται τώρα είναι αδικία. Άνθρωποι που δεν έχουν προσφέρει τίποτα έχουν ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους. Δεν πειράζει όμως η ιστορία θα μας κρίνει όλους» λέει ένας πολίτης στην κάμερα του in.

10:00 Απομένει μια ώρα για την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

09:59 Στη Μητρόπολη και ο βουλευτής Βόρειου Τομέα, Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.  

09:53 Στη Μητρόπολη και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Οι παρευρισκόμενοι τον χειροκρότησαν και φώναζαν «Ελλάς Αντώνης Σαμαράς».

Μαζί του η σύζυγός του και οι βουλευτές της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

  

09:51 Το γνωστό σύνθημα «Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» ακούστηκε στη Μητρόπολη.

09:45 Η προσέλευση του κόσμου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ απομένει 1 ώρα και ένα τέταρτο μέχρι να ολοκληρωθεί το λαϊκό προσκύνημα στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

09:33 «Ζήτω το έθνος, ζήτω ο στρατός, ζήτω ο βασιλέας της Ελλάδος Κωνσταντίνος ο Β’. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γυρίσουμε πίσω στα πατροπαράδοτα. Το αθεϊστικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη δεν μας ταιριάζει καθόλου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα 200 που γιορτάσαμε του 2021 τα 170 ήταν επί βασιλείας. Πρέπει να δώσουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς που πολέμησαν για να μεγαλώσει το έθνος μας. Αξέχαστη η μνήμη του» λέει ένας ακόμα άνθρωπος στην κάμερα του in.

09:25 Άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, για να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

 

09:19 «Τον γνώρισα στο Λονδίνο. Υπηρετούσα στην Ελληνική πρεσβεία. Τα παιδιά μου έβαλε στο σχολείο δωρεάν, γιατί τα σχολεία στο Λονδίνο είναι πάρα πολύ ακριβά. Είμαι εδώ να τον τιμήσω για αυτή την προσφορά του» θα πει ακόμα ένας άντρας στην κάμερα του in.

09:15 «Ήρθαμε σήμερα να τιμήσουμε έναν αρχηγό κράτους, ένα κομμάτι της ιστορίας μας, έναν ολυμπιονίκη, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Τα συλληπητήρια στην οικογένειά του και λυπάμαι που αυτή τη στιγμή δεν έγινε η όλη διαδικασία όπως έπρεπε να γίνει για έναν άνθρωπο που είναι Έλληνας. Υπήρξε αρχηγός κράτους, αρχηγός στρατού και ολυμπιονίκης και πάνω απ’ όλα Έλληνας» θα πουν στην κάμερα του in δυο γυναίκες που περιμένουν στην ουρά για να αποχαιρετήσουν κι εκείνες τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

09:12 Στη Μητρόπολη και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαπτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.  

08:56 Νωρίτερα σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη μίλησαν στο MEGA και μεταξύ άλλων σχολίασαν τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

«Θα πάω και εγώ στην Μητρόπολη να ανάψω ένα κερί. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση που πήρε, αλλά το να ανάψεις ένα κερί σε έναν άνθρωπο ο οποίος υπήρξε αρχηγός κράτους, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ολυμπιονίκης, το θεώρησα σωστό ως απλός πολίτης και σεβόμενος την ιστορία του τόπου, η οποία δεν παραγράφεται – καλή ή κακή. Θα μπορούσε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους από τη στιγμή που υπήρξε συνταγματικά αρχηγός κράτους. Η κυβέρνηση συζήτησε με την οικογένεια, πάρθηκαν οι αποφάσεις. Δεν είναι απλά μία κηδεία ενός ιδιώτη» ανέφερε ο κ. Χρυσομάλλης.

«Είναι μία στιγμή της ιστορίας και αυτή, που και βιολογικά κλείνει ένας κύκλος. Δεν κρίνω την απόφαση της κυβέρνησης, από εκεί και πέρα στο ανθρώπινο πλαίσιο δεν είναι κακό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ως προς αυτό, η Καινή Διαθήκη έχει τη φράση «ο γαρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας» και συχνά παρερμηνεύεται ότι τάχα παρέχεται άφεση σε όποιον πεθάνει. Ο θάνατος όμως δυστυχώς δεν εξαγνίζει τις πράξεις της ζωής του. Το ρήμα «δεδικαίωται» σημαίνει «απαλλάσσεται και λυτρώνεται». Η ορθή ερμηνεία είναι ότι στον αποθανόντα η αμαρτία δεν έχει καμία εξουσία γιατί ο νεκρός δεν μπορεί εκ των πραγμάτων πια να αμαρτήσει. Τώρα, το ποιες υπήρξαν οι πολιτικές αμαρτίες ενός ανθρώπου που πρωταγωνίστησε σε πολύ νεαρή ηλικία σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ας μη το κρίνουμε σήμερα ως σεβασμό στο πένθος των οικείων του» είπε από την πλευρά της η κ. Τζάκρη.

Το βέβαιο είναι ότι η εκτροπή 1965-1967 στην οποία πρωταγωνίστησε, συνδέεται με την δικτατορία που οδήγησε σε εθνικό ακρωτηριασμό και ναι μεν η τρίτη ελληνική δημοκρατία αποκαταστάθηκε πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο η ακεραιότητα της Κύπρου δεν αποκαταστάθηκε» κατέληξε.

08:51 Στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη η πριγκίπισσα Άννα

Υπό πολύ αυστηρά μέτρα έφτασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, πριγκίπισσα Άννα.

Όπως αναφέρεται η κόρη της Ελισάβετ προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οπού την περίμεναν μέλη της ασφάλειας του αεροδρομίου αλλά και μέλη της άμεσης δράσης.

Ύστερα η πριγκίπισσα Άννα επιβιβάστηκε σε λιμουζίνα και μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο όπου θα διανυκτέρευε. Θα δώσει το παρών στην εξόδιο ακολουθία του βασιλιά Κωνσταντίνου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των βασιλικών οίκων.

08:50 Στεφάνι στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο κατέθεσε ο Μάκης Βορίδης 

08:45 Με διάφορα σουβενίρ στο χέρι ο κόσμος πηγαίνει να αποχαιρετήσει τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. 

08:39 Η κηδεία τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τη δημοσιογράφο του βασιλικού ρεπορτάζ του καναλιού TV2 της Δανίας, Καμίλα Σλινγκμποργκ.

Στο παρακάτω βίντεο του in, η Καμίλα Σλινγκμποργκ εξηγεί τους λόγους που τα ΜΜΕ της Δανίας ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Μάλιστα, η δημοσιογράφος δηλώνει έκπληκτη με την με την παρουσία του κόσμου στη Μητρόπολη, αφού λέει πως είναι περισσότεροι από όσους περίμενε εκείνη.

08:30 Πως θα κινηθεί η πομπή για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν μάλιστα σε κάθε περιοχή από την οποία θα περάσει η πομπή, αφού φύγει από την Μητρόπολη.

Η πομπή θα φύγει ανάποδα από την Μητροπόλεως περίπου στη 1. Από εκεί, θα ανέβει στο Σύνταγμα και έπειτα θα περάσει από την Βασιλίσσης Σοφίας, την Βασιλέως Κωνσταντίνου, το Χίλτον, την Μιχαλακοπούλου, την Κατεχάκη, την Περιφερειακή Υμηττού, την ΕΟ Αθηνών – Λαμίας και από εκεί, θα βγει στην Βαρυμπόμπη.

Από τα σημεία που θα περνά η πομπή θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θα κλείνουν οι δρόμοι.

Παράλληλα, υπάρχουν αυστηρά μέτρα και στο Τατόι, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται στο βουνό, σε χαράδρες, σε δρόμους και σε κάθε περιοχή κοντά στους βασιλικούς τάφους, ώστε τίποτα να μην χαλάσει την προκαθορισμένη πορεία της κηδείας.

08:25 «Ήταν αγαπητός στον λαό, κι αυτό αποδεικνύεται. Η ισχύς λένε είναι η αγάπη του λαού κι αυτό αποδεικνύεται σήμερα ότι το είχε. Απλά δεν φαινόταν τόσο πολύ η αγάπη. Σήμερα όμως φαίνεται που ήρθαμε να το αποχαιρετήσουμε» λέει στην κάμερα του in, μια γυναίκα που περιμένει να πει το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

08:20 Πριν από περίπου 59 χρόνια, στις 12 Μαρτίου 1964, η Αθήνα είχε ντυθεί στα μαύρα για την κηδεία του πατέρα του Κωνσταντίνου, βασιλιά Παύλου.

«ΤΑ ΝΕΑ» των ημερών εκείνων είχαν καλύψει το γεγονός με κάθε λεπτομέρεια.

«Ο Βασιλεύς Παύλος αναπαύεται από σήμερα κοντά στους προγόνους του στον οικογενειακό του τάφου του Τατοΐου. Η κηδεία του έγινε την 10η πρωινή από τον Μητροπολιτικό Ναό εν μέσω εκπληκτικής συρροής κόσμου.

»Μια επιβλητική πένθιμη πομπή από έξη Βασιλείς και βασίλισσες, δύο προέδρους, σαράντα πρίγκιπες και πλήθος επιφανών προσωπικοτήτων, ακολούθησε τη σορό, πεζή επί 2200 μέτρα μέχρι του ξενοδοχείου “Xίλτον” για να συνεχισθή από εκεί η πορεία προς το Τατόι με μόνη ακολουθία την Βασιλική Οικογένεια, τους ξένους εστεμμένους, τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής. (…)

08:17 Αυτή τη στιγμή κλειστοί είναι: η Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της, η Αιόλου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού και η Ερμού στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς. 

08:14 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, μέχρι τώρα, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν πάει στη Μητρόπολη για να πουν το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. 

08:12 Η αναμονή για το λαϊκό προσκύνημα είναι τεράστια και φτάνει έως και τις 2 ώρες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ρεπόρτερ του in άνθρωποι που είχαν φτάσει στη Μητρόπολη στις 6 το πρωί κατάφεραν πριν από λίγα λεπτά να μπουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. 

08:10 Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα προσωπικά σφάλματα που οδήγησαν στην Χούντα των Συνταγματαρχών

Ο ιστορικός και συγγραφέας Στέφανος Καβαλιεράκης, μιλώντας στο MEGA, έκανε μία αποτίμηση της θητείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τονίζοντας πως τα προσωπικά του σφάλματα έφεραν την Χούντα των Συνταγματαρχών.

«Η ιστορική αποτίμηση του Κωνσταντίνου ως μονάρχη έχει γίνει, του έχουν αποδοθεί ευθύνες για την περίοδο που διετέλεσε βασιλιάς. Είχε την ατυχία να είναι βασιλιάς σε νεαρή ηλικία ίσως στην πιο οξυμένη περίοδο που γνώρισε η ιστορία της πατρίδας μας. Ο Κωνσταντίνος έκανε τα προσωπικά του σφάλματα, τα οποία οδήγησαν στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Αυτά έχουν αποτιμηθεί από την ιστορία. Εκείνη η μέρα στο Τατόι ήταν κρίσιμη. Η ιστορία γράφεται από συγκυρίες και στιγμές» δήλωσε.

«Το δημοψήφισμα του 1974 μάς έχει καθορίσει πολιτειακά. Από ένα σημείο και μετά ήταν ένας βασιλιάς με καλές προοπτικές. Οι εξελίξεις ίσως τον προσπέρασαν και δεν κατάφερε να ξεπεράσει το παράδειγμα της επεμβατικής μοναρχίας, δηλαδή να ξεχωρίσει το πολιτειακό από το πολιτικό», κατέληξε ο κος Καβαλιεράκης.

08:07 Μάλιστα, μια γυναίκα που βρισκόταν στην ουρά ζήτησε από υπάλληλο της καθαριότητας να μην μαζέψει τα χαρτάκια «Αθάνατος βασιλιάς Κωνσταντίνος» που ήταν πεσμένα στο έδαφος, καθώς ήθελαν να τα βλέπουν! 

08:03 Άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, για να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Φώναξαν συνθήματα όπως «ζήτω ο βασιλιάς» ενώ πέταξαν και φέιγ βολάν που γράφουν «Αθάνατος-Βασιλεύς Κωνσταντίνος». 

07:58 Αυξάνεται σιγά – σιγά η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας. 

07:50 Εικόνες από τη Μητρόπολη, όπου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η άφιξη πολιτών για το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.     

07:39 «Ένας άνθρωπος που ήταν ευγενής και τίμησε την Ελλάδα, θα τον θυμόμαστε για πάντα, αιωνία του η μνήμη» λέει ένας από τους ανθρώπους που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, προκειμένου να αποχαιρετίσει τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

07:33 Η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση από την πλευρά της κυβέρνησης, με την παρουσία και του Αντιπροέδρου της, Παναγιώτη Πικραμένου, παράλληλα με αυτή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, «απελευθέρωσε» κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που ήταν σκεπτικά για την παρουσία τους ή όχι σήμερα στην κηδεία.

Όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Γεωργία, θα βρεθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, για να αποτίσει φόρο τιμής, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ θα παραστεί και στην εξόδιο ακολουθία.

Από πλευράς υπουργών, την πρόθεση του να παραστεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου έχει επιβεβαιώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι, αν δεν ήταν σε αποστολή στο Κουβέιτ, θα πήγαινε στην κηδεία, και το παρών εκ μέρους της οικογένειας θα δώσει η σύζυγος του, Ευγενία Μανωλίδου.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ως και χθες στάθμιζε το αν θα μεταβεί ή όχι στη Μητρόπολη, όπως και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τη νύφη του τέως Βασιλιά Τατιάνα Μπλάτνικ και τον γιο του Νικόλαο.

Αντίθετα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει το παρών.

07:30 Συνολικά τα πρόσωπα που έχουν λάβει πρόσκληση από την οικογένεια για να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία είναι 187. Μεταξύ αυτών 11 εν ενεργεία βασιλείς και αρχηγοί κρατών αλλά και πρίγκιπες και διάδοχοι του στέμματος κ.α..

Με άλλα λόγια, μόνο όσοι έχουν την πρόσκληση θα μπορούν να μπουν στο εσωτερικό του ναού και όλοι οι υπόλοιποι που επιθυμούν να πουν το τελευταίο “αντίο” θα περιοριστούν σε παρουσία στο παρεκκλήσι, όπου θα εκτεθεί νωρίτερα σε προσκύνημα η σωρός.

Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας ο σχεδιασμός είναι και οι 187 καλεσμένοι να μεταβούν οργανωμένα στη Μητρόπολη, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία.

07:25 Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά εξηγεί στο MEGA ότι η απόφαση για λαϊκό προσκύνημα στέκει νομικά, ανεξαρτήτως πολιτικής προσέγγισης. Παράλληλα, η ίδια υπογραμμίζει ότι η κηδεία του δεν θα μπορούσε να κηδευτεί ως τέως αρχηγός κράτους, ούτε η κηδεία του να πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη.

07:20 Ο λόγος που δόθηκε αυτή η παράταση είναι η πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου, ήδη από τις 06:00 το πρωί. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τις εικόνες και τα βίντεο που in, όσο περνά η ώρα ο κόσμος αυξάνεται.

07:19 Το λαϊκό προσκύνημα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το MEGA, πήρε παράταση μισή ώρας και πλέον αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 και όχι στις 10:30, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

07:18 Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το MEGA, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είναι ντυμένη με πολιτικά ρούχα και όχι με τη βασιλική στολή. Φορά ύφασμα μπλε και λευκές ρίγες και όχι το σταυρό ούτε βασιλικό θυρεό.

07:15 Η αστυνομία «έκλεισε» την ουρά από την μεριά του Συντάγματος και πλέον η προσέλευση γίνεται μόνο από τη μεριά του Μοναστηρακίου. Ο λόγος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in, είναι προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός κατά την άφιξη των επισήμων.

07:10 Στη Μητροπόλεως έχουν σχηματιστεί δύο ουρές. Μια που ξεκινάει από το Σύνταγμα και φτάνει ως τη Μητρόπολη και άλλη μια, η οποία ξεκινάει από το ύψος της Καπνικαρέας και ανεβαίνει προς τη Μητρόπολη.

07:07 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το κέντρο της Αθήνας μοιάζει «αστακός», με κλειστούς δρόμους, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Αττική.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00’ έως 14:00’ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση

07:04 Μια ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθεί να φτάσει στη παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου προκειμένου να πει το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

07:02 Πλημμύρισε η Μητρόπολη Αθηνών – Ουρές για το λαϊκό προσκύνημα στον τέως βασιλιά

07:00 Η ουρά για το λαϊκό προσκύνημα φτάνει σχεδόν μέχρι και το σύνταγμα. Δείτε το βίντεο του in:

06:50 Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα αφορούσαν την έλευση του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλεντον στη χώρα μας, προκειμένου να παρευρεθούν στην κηδεία.

Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες, Κυριακή, φαίνεται ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν θα έρθει στην Ελλάδα για την κηδεία του νονού του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

06:45 Η οδός Μητροπόλεως από Σύνταγμα μέχρι και τη Μητρόπολη είναι κλειστή. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια, ενώ έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας κατά μήκος της οδού.

Η προσέλευση του κόσμου γίνεται χωρίς προβλήματα και έχει σχηματιστεί μια μεγάλη ουρά περιμετρικά της πλατείας της Μητρόπολης μέχρι το παρεκκλήσι.

06:42 Φυσικά, δεν λείπουν ούτε οι… γραφικές παρουσίες από τη Μητρόπολη.

Μία τέτοια βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία, όπου… ένας συμπαθής ηλικιωμένος, στην ουρά, φοράει τσαρούχια μαύρα, κρατά ένα μπαστούνι και μια καρό τσάντα στην οποία υπάρχει η ελληνική σημαία και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου! Δείτε φωτογραφίες εδώ

06:38 Πολύ μεγάλη ουρά στη Μητρόπολη. Δείτε τα βίντεο από τους δημοσιογράφους του in που βρίσκονται στη Μητρόπολη από πολύ νωρίς το πρωί.

06:35 Σύμφωνα με πληροφορίες, έναν από τους επικήδειους θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος.

06:33 Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

06:30 Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

06:25 Η σορός του τέως βασιλιά θα έφυγε από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί πει το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

06:20 Οι δημοσιογράφοι του in Δημήτρης Πέρρος και Νίκος Κλόκας βρίσκονται ήδη στη Μητρόπολη και καθ’ όλη τη διάρκεια τελετής θα σας μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν…

06:15 Αν και είναι πολύ νωρίς, ήδη έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη Αθηνών, έχει μαζευτεί πλήθος κόσμου, οι οποίοι περιμένουν τη σειρά τους προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

06:10 Εδώ και 15 λεπτά έχει ξεκινήσει το άτυπο λαϊκό προσκύνημα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 10:30. Μάλιστα, εφόσον υπάρχει αρκετός κόσμος οι οικογένεια του τέως βασιλιά έχει ανακοινώσει ότι θα δοθεί παράταση μιας ώρας.

06:05 Καλημέρα σας από το newsroom του in. Ονομάζομαι Πάνος Καισσαράτος και μαζί θα παρακολουθήσουμε λεπτό προς λεπτό την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα