Μπήκαν σε λειτουργία οι φορο-ανάσες που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορά την αγορά ακινήτων, τα οποία μέτρα έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται εφέτος.

Προβλέπεται η παράταση του «παγωμένου» ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, όπως επίσης η υλοποίηση των εκπτώσεων 40% σε όσους ανακαινίζουν ακίνητα. Η αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων για δύο ακόμα έτη προσθέτει έξτρα ώθηση στην αγορά.

Ο κλάδος πλησιάζει τις υψηλές εποχές του 2007, πριν δηλαδή χτυπήσει τη χώρα η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση που καταγράφεται στις τιμές και τη ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών είναι συνυφασμένη με την εισροή ξένων κεφαλαίων. Στο εννεάμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 10,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 6,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Ο δείκτης του Spitogatos Property Index (SPI) για το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους αποτυπώνουν ότι οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί κατά 9,35% στην Αττική και κατά 8,6% στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022, η μέση τιμή ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.261 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η χαμηλότερη ήταν στη Φλώρινα με 579 ευρώ. Από το 2018 καταγράφεται αύξηση των τιμών πώλησης κατά 31,8% στην Αττική και κατά 52,6% στη Θεσσαλονίκη.

Η ΤτΕ αναφέρει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αβεβαιότητες (Ουκρανία). Η συμπίεση των καθαρών αποδόσεων των επενδύσεων και των προσδοκώμενων υπεραξιών από τα ακίνητα, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και της αβεβαιότητας, εκτιμάται ότι σταδιακά οδηγεί, εκ νέου, μέρος των επενδυτών σε στάση αναμονής.

Ελαφρύνσεις του 2023

Μεταξύ των παρεμβάσεων είναι 1,77 δισ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αφορά, δαπάνες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώ). Προβλέπεται επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ), το πρόγραμμα φθηνή στέγη για τους νέους εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023). Παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Φόρος υπεραξίας

Νέα αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως και το 2024. Επιβαρύνει τους πωλητές και προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.

ΦΠΑ στα νεόδμητα

Αναστέλλεται μέχρι το τέλος του 2024 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή.

Εκπτωση φόρου 40% για ανακαινίσεις ακινήτων

Το 2023 και το 2024 παρέχεται στους ιδιοκτήτες που προχωρούν σε ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των ακινήτων τους να έχουν έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος. Η έκπτωση μοιράζεται στις φορολογικές δηλώσεις των επόμενων τεσσάρων ετών. Το 40% των εξόδων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι μέσα σε ένα έτος για τις εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων τους εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των τεσσάρων ετών. Το ανώτατο συνολικό όριο δαπανών που αναγνωρίζεται είναι 16.000 ευρώ, με το μέγιστο ποσό έκπτωσης να διαμορφώνεται στις 6.400 ευρώ.

Πηγή: Έντυπη έκδοση τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα