Μεγάλη βουτιά σημειώνει η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σήμερα 17 Ιανουαρίου η μέση χονδρεμπορική τιμή έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα του επταμήνου. Για την ακρίβεια διαμορφώθηκε στα 132,48 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και έπεσε κατά 35,19% σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα των συναλλαγών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Σκρέκας: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης στο ηλεκτρικό ρεύμα

Οι ΑΠΕ

Η υποχώρηση της μέσης χρηματιστηριακής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στη μεγάλη συμμετοχή των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα έφεραν τις ΑΠΕ να αντιστοιχούν στο 51,97% του συνολικού ενεργειακού μίγματος. Οι εισαγωγές ρεύματος κατέχουν το 24,46%, ενώ το ακριβό φυσικό αέριο αντιστοιχούσε μόλις στο 9,39%.

Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη, όπως έχει επανειλημμένα αποδειχτεί. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι η τιμή σήμερα του ρεύματος να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα επταμήνου.

Η αποκλιμάκωση

Πάντως, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες πτωτική τάση.

Την 1η Ιανουαρίου η μέση τιμή ήταν στα επίπεδα των 270 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και σταδιακά αποκλιμακώνεται. Κινείται τις τελευταίες μέρες στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι μειώσεις της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου TTF, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σταδιακά περνούν και στην ελληνική αγορά ενέργειας. Να θυμίσουμε πως στην εγχώρια αγορά η τιμολόγηση αερίου γίνεται με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα.

Οι λογαριασμοί

Η πτωτική τροχιά των τιμών του αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα περάσουν στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου.

Στις 20 Ιανουαρίου οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους του επόμενου μήνα. Οι πληροφορίες μιλούν για εύρος τιμών (ονομαστικές χωρίς τις επιδοτήσεις) στα 0,20 με 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια