
Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 21,9 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο, μέσω της δημοπρασίας του 10ετούς τίτλου, άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω του στόχου των 3 δισ. ευρώ.
Ομόλογα: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο
Το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 4,40% (mid swap + 165 μονάδες βάσης), παρότι η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στο 4,5% (mid swap + 175 μονάδες βάσης).
Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.
Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση του 10ετούς
«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.
Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Το έτος ορόσημο
Το 2023 είναι έτος ορόσημο για τα ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία καθώς έχει τεθεί ένας βασικός στόχος: να κατακτήσει την επενδυτική από την οποία η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι.
Οι αναλυτές έχουν επισημαίνει πως το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας «υποστηρίζουν» τη φθίνουσα πορεία του ελληνικούς χρέους προς το ΑΕΠ στο 150% έως το 2025. Παράλληλα, θετικά είναι τα σχόλια για τα ταμειακά διαθέσιμα (στα 38 δισ.) και για την δημοσιονομική πορεία του 2023.
Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανα ετος κινούνται στα περίπου 6 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για το υψος των διαθεσίμων.


Latest News

Πως η νομισματική πολιτική μειώνει την περιουσία των πολιτών
Το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης προϋποθέτει απαραίτητα ότι η οικονομία είναι διαρθρωμένη κατά το πρότυπο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, το οποίο με την σειρά του προϋποθέτει ότι επικρατεί ατομική ιδιοκτησία, ιδιαίτερα επί των παραγωγικών μέσων.

«Καίνε» οι τιμές στο ράφι: Πότε θα κοπάσει η ακρίβεια στα τρόφιμα
Αποκαλυπτικά στοιχεία για το «ψαλίδισμα» του βιοτικού επιπέδου - Βαρύς ο λογαριασμός για τα νοικοκυριά

Νέες προβλέψεις για ανάπτυξη αντί για ύφεση και μικρότερο πληθωρισμό για το 2023
Αναθεωρεί σημαντικά τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning)

Πώς η πτώση των τιμών ενέργειας «ρίχνει» τον πληθωρισμό [Πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Δώρο» από τις μειώσεις των τιμών της ενέργειας - «Γραμμή άμυνας» απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις
Εως και 3 δισ. ευρώ στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης ώστε να πάει πιο ομαλά στις εκλογές

Ανεβάζει τον πήχη για το ρυθμό ανάπτυξης η Εθνική Τράπεζα [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της τράπεζας για την ελληνική οικονομία

Η Ευρωζώνη και οι Κρίσεις
Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας για το 2022 εμφανίζεται βελτιωμένος (5,9% ενώ το Φεβρουάριο η εκτίμηση ήταν για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 4,86%) σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα των εκτιμήσεων του Φεβρουαρίου.

Αβέβαιες οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης - Τι σώζει την Ελλάδα
Επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία από το 2024 - Η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα απενεργοποιηθεί στο τέλος του 2023

Η ισχυρή ανάπτυξη και το υψηλό έλλειμμα - Τι «βλέπει» η Eurobank
Ο ρόλος των επενδύσεων, ο τουρισμός και οι εξαγωγές

Στην «πρέσα» των δημοσιονομικών κανόνων - Επιστρέφει σε πλεόνασμα πάνω από 2% η Ελλάδα το 2024
Στις 13-14 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας