Ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 21,9 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο, μέσω της δημοπρασίας του 10ετούς τίτλου, άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω του στόχου των 3 δισ. ευρώ.

Ομόλογα: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

Το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε στο 4,40% (mid swap + 165 μονάδες βάσης), παρότι η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στο 4,5% (mid swap + 175 μονάδες βάσης).

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.

Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση του 10ετούς

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Το έτος ορόσημο

Το 2023 είναι έτος ορόσημο για τα ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία καθώς έχει τεθεί ένας βασικός στόχος: να κατακτήσει την επενδυτική από την οποία η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι.

Οι αναλυτές έχουν επισημαίνει πως το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας «υποστηρίζουν» τη φθίνουσα πορεία του ελληνικούς χρέους προς το ΑΕΠ στο 150% έως το 2025. Παράλληλα, θετικά είναι τα σχόλια για τα ταμειακά διαθέσιμα (στα 38 δισ.) και για την δημοσιονομική πορεία του 2023.

Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανα ετος κινούνται στα περίπου 6 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για το υψος των διαθεσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων