Ρεκόρ επιβατικής κίνησης σημείωσαν χάρη στις διεθνείς αφίξεις τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με 1.043.541 επιβάτες περισσότερους από το 2019. Η επιστροφή στην ανάκαμψη μετά την καθήλωση της πανδημίας ήταν εντυπωσιακή για τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Παρότι το 2022 ξεκίνησε με ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, η τάση ταχείας ανάκτησης του χαμένου εδάφους που ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τον Ιούνιο συνεχίστηκε πιο δυναμικά το τελευταίο δίμηνο του έτους.
Η χρονιά έκλεισε για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με 31,19 εκατ. επιβάτες, όταν το 2021 διακίνησαν μόλις 17,42 εκατ. Οι ρυθμοί του πολύ δυνατού καλοκαιριού για τον ελληνικό τουρισμό διατηρήθηκαν, με τη συμβολή και του ζεστού καιρού, κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους. Ως αποτέλεσμα, στο δεκάμηνο η επιβατική κίνηση του 2022 υπολειπόταν μόλις κατά 320.145 άτομα το σύνολο του 2019, δίνοντας τον τόνο για τη συνέχεια.
Έρευνα: Ρεκόρ αφίξεων στα αεροδρόμια της Κρήτης – Αλλάζουν οι συσχετισμοί των τουριστών
Οι διεθνείς επιβάτες έκαναν τη διαφορά
Έχοντας κλείσει την άνοιξη της περασμένης χρονιάς, τα πρώτα 5 χρόνια υπό την ομπρέλα της Fraport Greece, οι 14 πύλες του ελληνικού τουρισμού κατάφεραν να ξεπεράσουν για δεύτερη φορά τις προσδοκίες, πετώντας σε νέα κορυφή. Τη μεγάλη διαφορά έκαναν στο δωδεκάμηνο οι διεθνείς επιβάτες που αυξήθηκαν κατά σχεδόν 86% σε σχέση με το υποτονικό 2021.
Οι διεθνείς επιβάτες έκαναν τη διαφορά εκτοξεύοντας την κίνηση στους περιφερειακούς αερολιμένες. Ειδικότερα, η διεθνής επιβατική κίνηση ήταν αυξημένη κατά 1.672.449 επιβάτες στο δωδεκάμηνο του 2022 συγκριτικά με το 2019, υπερκαλύπτοντας τη μείωση στην εσωτερική κίνηση (-628.908 επιβάτες). Ως αποτέλεσμα, η συνολική επιβατική κίνηση ξεπέρασε κατά 3,46% τα επίπεδα του προηγούμενου ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019.
Τα αεροδρόμια που ξεχώρισαν
Εντυπωσιακές επιδόσεις σημείωσε το αεροδρόμιο της Ρόδου που σχεδόν έφτασε σε ετήσια βάση την επιβατική κίνηση αυτού της Θεσσαλονίκης, πιάνοντας τους 5,85 εκατ. επιβάτες έναντι 5,92 εκατ. επιβατών. Επίσης, ο αερολιμένας Χανίων ξεπέρασε τους 3 εκατ. επιβάτες, που είχε πλησιάσει το 2019 μένοντας τότε στου 2,98 εκατ., ενώ ακόμη περισσότερο πλησίασαν τα αεροδρόμια Κω και Σαντορίνης. Δεδομένου ότι πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης των προαναφερθέντων αερολιμένων προήλθε από το εξωτερικό.
Σταθερή ανάκτηση δυνάμεων για την Αθήνα
Με το αεροδρόμιο της Αθήνας να έχει, επίσης, ξεπεράσει τις προσδοκίες για το 2022, οι οιωνοί για την χρονιά που μόλις ξεκίνησε διαφαίνονται θετικοί. Παρότι η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έμεινε στο -11,1% του 2019, η ανάκαμψη και της Αθήνας είναι γρηγορότερη από ό,τι συνολικά στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που έμειναν 17% χαμηλότερα από την κίνηση του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol.
Βάσει των παραπάνω στοιχείων και με την κυκλοφορία για τους αερολιμένες της Ευρώπης τον Δεκέμβριο να βρίσκεται στο 87% του 2019, οι εκτιμήσεις του Eurocontrol για το 2023 δείχνουν μια σταθερή ανάκαμψη. Αυτή θα φτάσει σε ένα ποσοστό 92%, στέλνοντας την ισοφάριση των προ πανδημίας επιπέδων το 2025.
Ωστόσο, το 2023 αναμένεται να είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές. Ο περιορισμός των θερινών καθυστερήσεων θα είναι ένας απαιτητικός στόχος έργο για όλους τους παράγοντες, καθώς τα ζητήματα εναέριου χώρου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζονται, οι ασιατικές αγορές ανοίγουν αλλά με μεγάλη αβεβαιότητα και νέα αεροσκάφη θα δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματος αεροναυτιλίας.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για την εβδομάδα 5-11 Ιανουαρίου, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια επέδειξαν σταθερότητα, διατηρώντας το 86% των πτήσεων της αντίστοιχης εβδομάδας του 2019, με 22.408 πτήσεις ημερησίως.
Οι πτήσεις στη χώρας μας κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα μία αύξηση της τάξεως του 2% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έμειναν 3% χαμηλότερα από αυτήν του 2019. Αντίστοιχα, η αύξηση των πτήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν οριακή (1%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παράμεινε όμως κατά 17% χαμηλότερα από την ίδια εβδομάδα του 2019.
Latest News
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)