Διευκρινίσεις για τον έλεγχο των προϋποθέσεων απαλλαγής των αγροτών από το φόρο εισοδήματος των κερδών από αγροτική δραστηριότητα κατά 50% ή 30% κατά περίπτωση, δίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, το θέμα που συζητήθηκε με το νομικό τμήμα του ΥπΑΑΤ, αφορούσε την αναγκαιότητα έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου, για την ρητή απαλλαγή των αγροτών – μελών Αγροτικών Συνεταιρισμών, από την υποχρέωση σύναψης συμβάσεων με τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν, θέμα που θα ήταν άστοχο και παράνομο, δεδομένου ότι οι συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας, συνάπτονται από αγρότες με τρίτους και όχι με την επιχείρησή τους, που είναι ο συνεταιρισμός.

ΚΕΟΣΟΕ: Διευκρινίσεις για την απαλλαγή κατά 50% από το φόρο εισοδήματος

Το νομικό τμήμα του ΥπΑΑΤ παρείχε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 1 § 2α, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν θα συνάψουν συμβάσεις με τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν.  Το Υπ ΑΑΤ, σύντομα θα διαβιβάσει τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ), στην ΑΑΔΕ, η οποία θα τα ενσωματώσει στην εφαρμογή της, ώστε να γίνεται αυτόματος έλεγχος της ιδιότητας του μέλους του συνεταιρισμού και να μην απαιτείται ανάρτηση σύμβασης μεταξύ του μέλους και του συνεταιρισμού του.

Το θέμα που ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί και δεν έχουν παρασχεθεί οδηγίες από την ΑΑΔΕ, είναι αυτό της μεθοδολογίας ταυτοποίησης μέσω ηλεκτρονικής πιθανόν εφαρμογής, της παράδοσης από το συνεταιρισμένο μέλος του 75% των παραχθεισών ποσοτήτων από αυτό στον συνεταιρισμό του, θέμα για το οποίο αναμένεται επίσης διευκρινιστική απόφαση.

2. Όσον αφορά τα μέλη των αναγκαστικών συνεταιρισμών, τα οποία καταχωρούν τα στοιχεία του άρθρου 4 (Επωνυμία συνεταιρισμού, νόμο σύστασης του αναγκαστικού συνεταιρισμού και ΑΦΜ), δεδομένου ότι η σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mybussinessupport/οιεφαρμογέςμου/Συμβάσεις Συμβολαιακής Γεωργίας), δεν «επιτρέπει» την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς την ανάρτηση σχετικής σύμβασης, η νομική σύμβουλος του ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε να ενημερώσει την ΑΑΔΕ και τον ΥπΑΑΤ, ώστε να αρθεί η υποχρέωση ανάρτησης σύμβασης από τα μέλη των αναγκαστικών συνεταιρισμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO