Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της απέστειλε η Thrinvest (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) στην διοίκηση της Attica Bank, όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία , σε συνέχεια των ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε σήμερα από την εταιρεία Thrinvest Holdings Ltd ((Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) ) επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή της τελευταίας σε αυτή. Η Διοίκηση της Τράπεζας αξιολογεί την επιστολή και το περιεχόμενο της. Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Όπως έχει ήδη γράψει ο ΟΤ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Attica Bank μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Ellington, για το σχέδιο εξυγίανσής της.

Τραπεζικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τη χρηματοδότηση των εργασιών της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί κανονικά τους επόμενους μήνες.

Attica Bank: Νέα στελέχη στη διοικητική ομάδα της τράπεζας

«Με ή χωρίς την Ellington η έκδοση θα προχωρήσει» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Όπως λένε, «εάν δεν υπάρξει σύντομα κοινή προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών για το πλάνο αποενοποίησης των κόκκινων δανείων, θα ενεργοποιηθεί το Plan B για την αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή».

Οι τρεις στόχοι

Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank ενέκρινε στο τέλος του 2022 την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως και του ποσού των 473 εκατ. ευρώ, με το ΤΧΣ να εισφέρει τα 300 εκατ. ευρώ.

Με βάση το αρχικό σχέδιο, η Ellington με 8% σήμερα στην τράπεζα, πρέπει να καταβάλλει 38 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ποσοστού της και με την απόκτηση των warrants που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη κερδοφορία έναντι 17 εκατ. ευρώ περίπου, θα αποκτήσει τον έλεγχο του management.

Εκτιμάται ότι ανάλογη θα είναι η συμφωνία με τον επενδυτή που θα αντικαταστήσει τον αμερικανικό όμιλο σε περίπτωση που τελικά δεν συμμετάσχει στην αύξηση.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσει η εφαρμογή του πλάνου της Attica Bank, το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση των φρέσκων κεφαλαίων για την επίτευξη τριών στόχων:

– Την αποκατάσταση των εποπτικών δεικτών, που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας. Στο 9μηνο 2022 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανερχόταν σε 6,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,1%. Οι δύο δείκτες μετά την αύξηση κεφαλαίου θα αυξηθούν κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.

– Τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα από το 66% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022. Η διοίκηση της τράπεζας έχει αναθέσει σε διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους την εξέταση εναλλακτικών ενεργειών και σεναρίων αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

– Το μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της τράπεζας μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την αύξηση κεφαλαίου, ποσό ύψους 190 εκατ. ευρώ έχει οριοθετηθεί για αυτό το σκοπό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις