Σφοδρή επίθεση ενάντια στους κολοσσούς ορυκτών καυσίμων, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τις κατηγόρησε για ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές εις βάρος της ανθρώπινης ζωής.

Μιλώντας από το βήμα της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στο οποίο εκπροσωπούνται πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, ο Γκουτέρες τις κατηγόρησε απερίφραστα ότι αρνούνται να εγκαταλείψουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη επιβίωση, παρά το γεγονός ότι συνειδητά έβαλαν τον πλανήτη στον δρόμο της  κλιματικής κατάρρευσης πριν από δεκαετίες.

Νταβός – Γκουτέρες: Η σοβαρότερη γεωπολιτική διαίρεση εδώ και γενιές

Ο Γκουτέρες είπε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την ΕxxonMobil που την φέρουν να γνώριζε στη δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν της «έψηνε τον πλανήτη μας», κατέστησε τις big oil ίδιες με τις εταιρείες καπνού που γνώριζαν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και τόνισε ότι οφείλουν να λογοδοτήσουν.

«Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και οι συνεργοί τους εξακολουθούν να επιδιώκουν την αύξηση της παραγωγής, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν συνάδει με την ανθρώπινη επιβίωση. Αυτή η παραφροσύνη ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση του οικοσυστήματος είναι ένα ψυχρό, σκληρό επιστημονικό γεγονός».

Δεσμεύσεις… greenwashing

Αναφορικά με την ανάγκη επιτάχυνσης της παγκόσμιας προσπάθειας για την αποτροπή αύξησης της θερμοκρασίας άνω του 1,5 Κελσίου που ήταν ένα από τα θέματα της ατζέντας του Νταβός, ο Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ είπε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις των εταιρειών για την επίτευξη του στόχου μηδενικού άνθρακα ήταν απλώς greenwashing.

Ο Γκουτέρες είπε ότι η επίτευξη των κλιματικών στόχων που συμφωνήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα απαιτεί την πλήρη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα και αναγνώρισε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις.

«Αλλά τα ορόσημα και τα κριτήρια είναι συχνά αμφίβολα ή θολά. Αυτό παραπλανά τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές με ψευδή αφηγήματα. Τροφοδοτεί μια κουλτούρα παραπληροφόρησης και σύγχυσης για το κλίμα. Και αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη στο greenwashing», τόνισε.

Οι επιχειρηματίες, πρόσθεσε ο ίδιος, θα πρέπει να υποβάλουν αξιόπιστα και διαφανή σχέδια για την επίτευξη του καθαρού μηδέν μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η εξάρτηση από πιστώσεις άνθρακα δεν ισοδυναμεί με «πραγματικές» περικοπές εκπομπών.

Χάνεται η μάχη

Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε τη χρήση άνθρακα, ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

«Η μάχη για να διατηρηθεί ζωντανό το όριο του ενάμιση βαθμού θα κερδηθεί ή θα χαθεί αυτή τη δεκαετία. Στο ρολόι μας! Φίλοι μου, αυτήν τη στιγμή χάνεται.

«Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να καλύψουμε το χάσμα εκπομπών», υπογράμμισε, προτρέποντας σε «σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και υπερφόρτιση της επανάστασης των ΑΠΕ, για να τερματιστεί ο εθισμός στα ορυκτά καύσιμα. Και να σταματήσουμε τον αυτοκαταστροφικό μας πόλεμο στη φύση».

Ο Γκουτέρες είπε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σημαίνει «ουσιαστική δράση για το κλίμα», καθώς προέτρεψε τις πλούσιες χώρες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση.

«Η χρηματοδότηση της προσαρμογής πρέπει να διπλασιαστεί. Και οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές – δηλαδή οι χώρες της G20 – πρέπει να ενωθούν γύρω από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης για το κλίμα στο οποίο θα καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες στη δεκαετία του 2020 για να διατηρήσουν ζωντανό το όριο του ενάμιση βαθμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.